Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIZIK ZA SAVEZNIKE

Britanska sigurnosna agencija upozorila: 'Putinova Rusija priprema fizičke napade na Zapad'

Putin sastavlja novu rusku vladu
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
16.05.2024.
u 10:11

Ravnateljica GCHQ-a rekla je na skupu stručnjaka za kibernetičku sigurnost u Birminghamu da njezina agencija vjeruje da Moskva želi ići dalje od napada samo u kibernetičkom prostoru

Rusija Vladimira Putina priprema "fizičke napade" na Zapad, upozorila je ravnateljica Centra za komunikacije (GCHQ) - britanske obavještajne, sigurnosne i cyber agencije - dok su britanski i američki obavještajni dužnosnici razotkrili dvostruku prijetnju koju predstavljaju Moskva i Peking. Anne Keast-Butler, koja je od svibnja 2023. godine na čelu GCHQ-a, iskoristila je svoj prvi veliki govor kako bi istaknula prijetnju koju Rusija i Kina predstavljaju za Ujedinjeno Kraljevstvo i njegove saveznike.

Ravnateljica GCHQ-a rekla je na skupu stručnjaka za kibernetičku sigurnost u Birminghamu da njezina agencija vjeruje da Moskva želi ići dalje od napada samo u kibernetičkom prostoru. Keast-Butler, koja je prva žena na toj dužnosti u 105-godišnjoj povijesti agencije, rekla je da Moskva "njeguje i inspirira" skupine cyber napadača, a "u nekim slučajevima naizgled koordinira fizičke napade protiv Zapada". Prošli tjedan, Britanac je optužen za podmetanje požara u Londonu, a tužitelji su ga optužili da radi za Wagner Group, rusku paravojnu organizaciju, navodi Telegraph.

Govoreći na CyberUK konferenciji, Keast-Butler rekla je da "Putin nije odustao od svog maksimalističkog cilja pokoravanja stanovništva Ukrajine". Rusiju se dugo optuživalo da štiti cyber bande koje napadaju zapadne organizacije, dopuštajući im da djeluju relativno nekažnjeno dok provode sofisticirana hakiranja. Prošlog je tjedna Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala imenovala Dmitrija Khorosheva, ruskog državljanina, kao osobu koja stoji iza LockBita – grupe koja je ukrala stotine milijuna funti. Royal Mail prošle je godine bio žrtva napada LockBita, nakon što je banda sa sjedištem u Rusiji paralizirala sposobnost poštanske službe da šalje pisma i pakete u inozemstvo. Prije toga, LockBit je ciljao i na trgovinu automobilima Pendragon.

VEZANI ČLANCI:

Usmjeravanje fizičkih napada predstavljalo bi eskalaciju neprijateljstva Moskve prema Zapadu. Unatoč sve većoj prijetnji od Rusije, Keast-Butler rekla je da Kina zauzima "više resursa... nego bilo koja druga misija" u GCHQ-u. Iako je rekla da je Ujedinjeno Kraljevstvo otvoreno za suradnju s Kinom u područjima koja su "uzajamno korisna", kao što su klimatske promjene ili sigurnost umjetne inteligencije, Keast-Butler dodala je da "NR Kina predstavlja značajan rizik za međunarodne norme i vrijednosti”. Rekla je da Kina nastoji oblikovati globalne tehnološke standarde "u svoju korist" i želi "potvrditi svoju dominaciju u sljedećih 10 do 15 godina".

Upozorenje u vezi s Kinom dolazi nekoliko dana nakon što se pokazalo da je djelatnik Ministarstva obrane hakiran u napadu za koji se okrivljuje Peking. Naime, kompromitirani su podaci o plaćama za 270.000 sadašnjih i bivših vojnih osoba. Američka vlada također je optužila Kinu za napore da se infiltrira u njezinu infrastrukturu putem hakerske skupine pod nazivom Volt Typhoon. Američki dužnosnici vjeruju da je skupina nastojala prodrijeti u vodna postrojenja, električnu mrežu i transportne sustave.

Felicity Oswald, izvršna direktorica Nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost, GCHQ-ovog kibernetičkog ogranka, rekla je: “Ovo je jasno upozorenje o namjeri Kine da ključne mreže drži u opasnosti. I to je upozorenje koje pružatelji osnovnih usluga u Ujedinjenom Kraljevstvu ne mogu zanemariti”.

 

GALERIJA Posljedice ruskog napada na ukrajinski Harkiv
Putin sastavlja novu rusku vladu
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije