Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ja bolji građanin

Brza moda pod povećalom: 5 načina kako svoj ormar učiniti boljim

Zagreb: Gra?ani se udružili i u jednom danu obnovili Otvoreni ormar
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/2
03.11.2023.
u 13:58

Iskoristite održivije alternative! Kupujte rabljenu odjeću kada morate, razmjenjujte je s drugima ili je iznajmite za posebne prilike.

Usprkos sve većem osvješćivanju o očuvanju okoliša, poražavajuće činjenice neumorno ukazuju na lošu ekološku stopu tekstilne industrije. Nažalost, manje od polovice rabljene odjeće prikuplja se za ponovnu upotrebu ili recikliranje, a tek jedan posto od toga se zapravo reciklira u novu odjeću. Razlog tomu je i činjenica da tehnologije za recikliranje odjeće tek nedavno počinju dobivati na značaju. U razdoblju od 2000. do 2015., proizvodnja odjeće udvostručila se, dok se istovremeno prosječna upotreba odjevnog predmeta smanjila! Taj paradoks ukazuje na brigu koju bi svi mi trebali imati s načinom na koji konzumiramo odjeću. Europljani, primjerice, godišnje troše gotovo 26 kg tekstila, a istodobno bacaju oko 11 kg, što je zabrinjavajuća količina otpada koji završava na odlagalištima.

Usporite modni tempo, unaprijedite ekološki stav!

Brza moda, koja brzinom munje donosi nove modne trendove potrošačima, glavni je okidač povećanja potrošnje. Društvene mreže igraju važnu ulogu u tome jer sada trendovi brže dosežu veći broj ljudi. Sve to dovodi do promjena u potrošačkim navikama, često poticano željom da se uvijek bude u koraku s najnovijim modnim izričajima. No, vrijeme je da postanemo svjesni posljedica takvog ponašanja i okrenemo se održivijem pristupu.

Prvi i najvažniji savjet - kupujte manje!

Ako želite održiviji ormar, to ne znači da odbacite sav poliester koji ste kupili u nedostatku boljih informacija, nego nosite ono što već imate! I odjeća od najprirodnijih materijala troši resurse za proizvodnju i transport do vašeg doma, stvarajući neki ekološki otisak. Korijen problema leži u našem prekomjernom potrošačkom mentalitetu: mi kupujemo 10 komada, a naše su bake kupovale 2, ako i toliko.

Razmislite dvaput prije nego odlučite baciti odjeću!

Većina odjeće sadrži, barem djelomično, sintetička vlakna koja će se samo gomilati na odlagalištima. Pokušajte ih popraviti. Mala oštećenja nije toliko teško popraviti, a uz malo vještine i mašte, možete čak prenamijeniti oštećeni odjevni predmet. Kada komad tkanine zaista dotraje, upotrijebite ga kao krpu prije nego ga odbacite u za to predviđeni spremnik.

Kupujte rabljeno, zamjenjujte, iznajmite za posebne prilike!

Iskoristite održivije alternative! Kupujte rabljenu odjeću kada morate, razmjenjujte je s drugima ili je iznajmite za posebne prilike. Na taj način ćete doprinijeti smanjenju negativnog utjecaja tekstilne industrije na okoliš, ali i uštediti novac. Rabljena odjeća može biti jednako moderna i kvalitetna kao nova, dok istovremeno ima pozitivan utjecaj okoliš.

Ako kupujete novo, obratite pažnju na materijal i kvalitetu!

Usredotočite se na prirodne materijale koji su ekološki prihvatljiviji i dugotrajniji. Pametnim odabirom materijala možete stvoriti održiv i kvalitetan ormar koji će vam služiti dugi niz godina. Kako biste dodatno unaprijedili svoj pristup održivom modnom izboru, razmislite o konceptu kapsula ormara. Kapsula ormar je minimalistički pristup modi koji uključuje pažljivo odabrane, ključne komade odjeće koji se mogu lako kombinirati međusobno, omogućujući vam kreiranje raznih outfita s manje odjeće. Ovaj pristup potiče kupovinu samo onoga što vam stvarno treba, s fokusom na kvaliteti i trajnosti materijala.

Proučite etikete na odjeći kako bi se pravilno brinuli za nju!

Pravilno pranje odjeće ima ključnu ulogu u očuvanju njezine trajnosti, što rezultira manjim potrebama za kupovinom novih komada. Neki odjevni predmeti zahtijevaju ručno pranje ili pranje na nižoj temperaturi, što također omogućuje manju potrošnju vode, niže temperature i upotrebu ekološki prihvatljivih deterdženata. Stoga, svakako proučite ekološki način pranja na perilici kako biste barem malo pridonijeli zaštiti vaše životne sredine.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije