odabrao ga milanović

Novi je ministar bogati Istranin koji u Medulinu uzgaja masline

Darko Lorencin
Žarko Bašić/PIXSELL
12.03.2013.
u 11:09

Otkud dolazi Sada je Vrdoljakov savjetnik i jedan od autora zakona o strateškim ulaganjima

Novi ministar turizma bit će Darko Lorencin, koji trenutačno obavlja dužnost pomoćnika ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, a zadužen je za investicije i konkurentnost. Javnosti će se predstaviti danas, nakon sjednice Vlade, u Banskim dvorima. Stručnoj javnosti Lorencin je poznat kao jedan od autora Zakona o strateškim investicijama.

Konzultacije s Jakovčićem

Darko Lorencin jučer je prihvatio ponudu premijera Zorana Milanovića da postane novi ministar turizma, a to je učinio nakon što se konzultirao sa šefom IDS-a Ivanom Jakovčićem. Lorencin, predsjednik Savjeta IDS-a i šef medulinskog ogranka, zamijenit će Veljka Ostojića, koji je morao otići iz Vlade jer se našao usred ozbiljne afere zbog kupoprodaje zemljišta u Istri, posla u kojemu je njegova šogorica zaradila 24,7 milijuna kuna. Vrh Vlade odlučio se za Lorencina nakon što je šef IDS-a Ivan Jakovčić odbio prihvatiti Milanovićev poziv da dođe u Vladu i preuzme Ministarstvo turizma.

U imovinskoj kartici Lorencin je naveo da je vlasnik kuće (90 m2) s okućnicom (300 m2) u Medulinu, koju je stekao darovnim ugovorom. Od ostale imovine Lorencin je naveo još samo automobil jeep wrangler iz 1990. vrijedan 30.000 kuna. No, zanimljivo je da Lorencin ima čak tri stambena kredita. Dva je uzeo 2010. godine, oba u Hypo banci i oba na rok otplate od 25 godina. Po prvom je dužan još 93.640 eura, a po drugom još 72.402 eura (na 2. veljače 2012. godine, kada je kao imenovani pomoćnik ministra gospodarstva ispunio imovinsku karticu). Treći kredit uzeo je 2008. godine u OTP banci na rok otplate od deset godina. Na dan 2. veljače 2012. bio je dužan još 11.491 euro.

– Darko Lorencin je 2004. godine podigao kredit u švicarskim francima kojim je počeo graditi kuću u Grožnjanu. Kad je došao do roh-bau faze, kuću unosi u temeljni kapital tvrtke Lorencin (temeljni kapital uvećan je 2. veljače 2009. godine za 785.300 kuna, nap. a.), kojoj je vlasnik sa suprugom. Potom 2010. godine uzima dva kredita u eurima u Hypo banci kojima zatvara stari kredit u švicarskim francima. U međuvremenu dovršava kuću u Grožnjanu, koju njegova tvrtka iznajmljuje turistima. Treći, najmanji kredit uzet u OTP banci Lorencin je iskoristio za gradnju bazena uz spomenutu kuću u Grožnjanu – objasnili su nam u Vladi i dodali da je podrijetlo imovine Darka Lorencina posve čisto.

Darko Lorencin diplomirani je ekonomist (rođen 1970.), živi u Medulinu, oženjen je i ima dvoje djece. Bio je član Nadzornog odbora TV Nova iz Pule, a sa suprugom ima tvrtku Lorencin d.o.o. koja se bavi trgovinom, poljoprivredom i turizmom. Od 2000. do 2012. godine bio je i direktor tvrtke IDA, istarske razvojne agencije. U imovinskoj kartici naveo je da je vlasnik kuće (90 m2) s okućnicom (300 m2) u Medulinu, koju je stekao darovnim ugovorom. Od ostale imovine Lorencin je naveo još samo automobil Jeep wrangler iz 1990. vrijedan 30.000 kuna. Medulinci svog sugrađanina Lorencina smatraju “normalnim dečkom” kojem funkcija u Ministarstvu nije potrebna jer potječe iz bogate obitelji. Lorencinov je stric, naime, vlasnik “pol Medulina” u zemljištu, a budući da nema potomaka, svi u Lorencinu vide nasljednika. Imućni stric Lorencinu je, priča se, darovao i kuću u kojoj je Lorencin živio prije odlaska u Zagreb. U Medulinu novi ministar turizma uzgaja masline, a uz Valtera Flegu, Istrijani ga smatraju “normalnim” ideesovcem.

Nisu čuli za njega

Turistička branša jučer oprezno i pomalo nerado komentirala Ostojićeva nasljednika. Više poznatih hotelijerskih imena (neki i iz Istre!) nisu željeli reći ni rečenicu o toj temi. Neki, štoviše, mole da im se ime ne spominje ni u kontekstu “bez komentara”.

Dio turističkih radnika s juga obale još nije čuo za njegovo ime.

>> Veljko Ostojić: Ponavljam, nisam učinio ništa protuzakonito 

>> Ili Jakovčić ulazi u Vladu ili novog ministra turizma bira premijer

Ključne riječi

Komentara 25

LA
Lana
22:02 12.03.2013.

Znaci trazila se osoba iz Istre i IDS-a. A nije se trazila sposobna i strucna osoba. Vjerojatno ce i ovaj znati brojati automobile koji udju u Hrvatsku. S ministrom ili bez ministra, turizam u Hrvatskoj se nece promijeniti jer srecomcom ne pokrece ga niti politika niti ekonomija Hrvatske nego vanjska trzista. Prema tome -- zali boze novaca koje ce ovaj lik zaradjivati na toj funkciji.

AN
ankicascreiber
11:18 12.03.2013.

kao što je Zoki rekao, nije važna kompetetnost, već privrženost politici. Slične parole su koristili i komunisti kada su birali svoje dužnosnike. Da se Bakarić i Mika Špiljak danas dignu iz groba brzo bi se prilogodili i našli posao uu SDP-HDZ koaliciji koja je na vlasti već 20 godina.

Avatar madcap
madcap
19:56 12.03.2013.

Sve u svemu, Nino je napokon dobio zasluženu lekciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije