Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački računalni savez

Centar mladih programera

Zagrebački računalni savez
Foto: Promo
27.10.2017.
u 10:40

Ulaganje u rad i poboljšanje uvjeta rada sa svrhom višestrukog povećanja broja programera koji mogu odgovoriti složenim zahtjevima donosi novu vrijednost

Nakon osamnaest godina rada za Zagreb i Hrvatsku te nekoliko mjeseci radova na uređenju, obrisi budućeg centra za mlade programere u Vlaškoj 81 se stidljivo naziru. Nakon čišćenja i uklanjanja masivnog ventilacijskog sustava s demontažom i rušenjem uništenih pregradnih stijena i instalacija i obavljenih zidarskih radova, postavljena je vanjska PVC stolarija. Izvedeni su i strojarski radovi, ugrađen je zrakodimovod s potrebnim cjevovodima i hidruličnim skretnicama za plinsko grijanje.

- Te radove ćemo završiti i spojiti kada dobijemo ključ od prostora na drugom katu kako bismo mogli do dimnjaka na krov, rekao nam je projektant Ratko Lipovšćak, koji nadzire radove, a ujedno je i jedan od donatora ovog projekta za darovite.

Izvršena je i rekonstrukcija postojećeg sanitarnog čvora s pripremom za uređenje dodatnih sanitarija za osobe smanjene pokretljivosti, a za nastavak radova i postavljanje pregradnih stijena, spuštenih stropova, grijaćih tijela i unutarnje stolarije i ostale unutarnje radove, trenutno nema sredstava.

Foto: Promo

Foto: Promo

Prva faza radova završena je vlastitim snagama

Roditelji i bivši natjecatelji, neke tvrtke i poneki naš izvandomovinac prepoznali su ovaj projekt usmjeren konkretnom radu, poticanju i usavršavanju darovitih, i donirali, a spremnost za uključenje u donatorski lanac pokazuju i drugi.

- Ured za obrazovanje je sredinom prošle godine prepoznao projekt i dao potporu da se i Grad Zagreb uključi u drugoj fazi uređenja. Stoga imamo razloga biti i strpljivi i uporni, jer samo ulaganje u rad i poboljšanje uvjeta rada, uz višestruko povećanje broja programera koji mogu odgovoriti složenim zahtjevima, donosi novu vrijednost, rekao je Zdravko Škokić, tajnik saveza.

Savez je pokrenuo i svoju ZRSObit donatorsku stranicu s istoimenim autorskim novčićem za poticanje darovitosti. Prikupljanje sredstava ide sporije od plana, a na stranici se može vidjeti stanje projekta i trenutna financijska pokrivenost koja iznosi oko 15%.

- Dali smo sve od sebe i uz pomoć roditelja i bivših natjecatelja završili 1. fazu, i morali stati. Naš projekt rada su prepoznali mnogi, pa i KONČAR, a njhovu vrijednu donaciju ćemo aktivirati u fazi opremanja, rekao nam je Rikard Dimić, predsjednik saveza koji je u budućem središtu predvodio zasjedanje skupštine.

Foto: Promo

Foto: Promo

Grad Zagreb prepoznaje trajne vrijednosti

Osamnaest godina rada, rezultati i priznanja Zagrebačkom računalnom savezu vrijedni su pažnje. Mladi programeri koji su ujedno i vrsni matematičari, fizičari i kemičari, itekako su potrebni Hrvatskoj. Savez se za njih bori od ljeta 1999., a njihova lokalna zajednica ih je prepoznala kao točku izvanserijskog prinosa.

- Daroviti su uvijek u malim postocima, a novu vrijednost mogu donijeti samo povećane mogućnosti za njihov obuhvat uz ustrajan i projektno usmjeren rad. Iskustvo nas uvijek iznova podsjeća da preko noći ne nastaju trajne vrijednosti. Grad Zagreb to prepoznaje, rekao nam je Tin Jarak koji je sa savezom od početka.

Vrijeme će pokazati u kojoj će mjeri javnost, gospodarstvenici, bankari, pa i državna vlast još jače prepoznati ovaj projekt ulaganja u rad i poboljšanje uvjeta rada. Gotovo dva desetljeća predanog rada i doprinosa stvaranju nove vrijednosti je iza njih. A Centar mladih programera koji polako nastaje, kruna je njihova zalaganja za trajni prinos boljoj Hrvatskoj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije