Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVARAJU NA OPTUŽBE

Charter tvrtka o nesreći na Braču: 'Katamaran je imao najmoderniju opremu, star je tek dva mjeseca'

Pomorski promet
Foto: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija
24.07.2023.
u 13:20

U dijelu medija pojavila se informacija da na katamaranu tvrtke Cata Sailing u trenutku nesreće nije bilo opreme za spašavanje poput prsluka, pojaseva i kolutova

U snažnom nevremenu koje je u subotu u poslijepodnevnim satima zahvatilo područje otoka Šolte i Brača nasukao se katamaran na kojem je bila peteročlana obitelj iz SAD-a. Nošeno vjetrom i velikim valovima, plovilo je udarilo u stijene otoka Brača. U nesreći ipak, osim brodice, nitko nije ozlijeđen.

O nesreći je izvijestilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te su naveli kako su o nesreći katamarana obavijestili Lučku kapetaniju Split i nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe ministarstva.

"Pomorska nesreća dogodila se nešto iza 19 sati dok je katamaran Sagitarus hrvatske zastave plovio kod rta Kobila, s jugozapadne strane otoka Brača. U trenutku nesreće na katamaranu je boravilo šest osoba uključujući voditelja, od kojih nitko nije stradao niti ima ozlijeđenih, a svi su evakuirani na brodicu koja je plovila u blizini te prevezeni u susjednu uvalu Lučice, dok je voditelj katamarana prevezen u prostorije Lučke ispostave Milna, radi davanja iskaza", naveli su u priopćenju.

U nekim medijima pojavila se i informacija da na katamaranu u trenutku nesreće nije bilo opreme za spašavanje poput prsluka, pojaseva i kolutova. O svemu su se u ponedjeljak oglasili iz trogirske charter tvrtke Cata Sailing, demantiravši takve tvrdnje.

POVEZANI ČLANCI:

"Osjećamo tugu zbog pomorske nesreće te smo u stalnoj komunikaciji s obitelji i voditeljem katamarana. Srećom nitko nije ozlijeđen niti je nesreća uzrokovala onečišćenje mora i okoliša. Međutim dužni smo reagirati na niz neistinitih informacija koje su se tijekom vikenda pojavile u medijima, a koje su sugerirale da naš katamaran nije bio opremljen infrastrukturom za spašavanje u kriznim situacijama. Iskreno nas žalosti što je takva informacija objavljena na vrlo utjecajnim portalima, a utemeljena je na izjavi svjedokinje koja se igrom slučaja našla na licu mjesta. Nas kao tvrtku nitko nije kontaktirao u cilju provjere takve informacije čime smo bespotrebno izloženi kritikama. Naravno da naš katamaran ima apsolutno svu opremu. Riječ je o najnovijoj i najkvalitetnijoj opremi i sigurnosnim sustavima tim više što je plovilo staro samo dva mjeseca”.

Iz tvrtke su otkrili da je obitelj iz SAD-a inzistirala na vlastitom voditelju odnosno skiperu.

“Član našeg tima koji odrađuje check-in proceduru s voditeljem, pokazao je gdje se nalaze prsluci. Check-in lista, kojom se potvrđuje da je sva oprema na broju i na svom propisanom mjestu, je potpisana od strane voditelja. Voditelj nije bio angažiran od strane tvrtke Cata Sailing, već od strane gostiju. Voditelj svojom odlukom nije napravio safety briefing s gostima. Stoga ne možemo biti odgovorni zbog činjenice što prsluci i pojasevi nisu pravovremeno iskorišteni", kazali su iz Cata Sailinga osvrnuvši se tako na informacije da je u trenutku nesreće sigurnosni prsluk koristilo tek jedno maloljetno dijete.

Suvlasnik charter tvrtke, Jakov Bogdanović, objasnio je gdje se nalazila sigurnosna oprema i gdje se obitelj trenutno nalazi.

"U razgovoru s obitelji shvatio sam da se skiper u datom trenutku prepao ogromnih valova i olujnog vjetra te u šoku nije uspio pronaći potrebnu opremu. Vjerojatno je iz tog razloga nastala gore spomenuta dezinformacija da opreme uopće nije bilo, a oprema je smještena upravo tamo gdje propisuju tehnički uvjeti - ispod kreveta. Ovim putem bih naglasio da sam osobno obitelji nekoliko sati prije oluje poslao SMS poruku i pozvao ih na oprez zbog najavljenog nevremena. Nakon nesreće prevezli smo ih u marinu, osigurali im smještaj te ponudili alternativno plovilo za nastavak njihovog krstarenja na Jadranu", izjavio je Bogdanović dodavši da svi zainteresirani mogu u svakom trenutku izvršili kontrolu njegovih plovila i uvjeriti se u opremu i logistiku koja udovoljava najzahtjevnijim standardima.

VIDEO Užasne scene u Splitu: Tijelo muškarca pronađeno u moru

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
16:54 24.07.2023.

Prosto mi je neshvatljivo kako se danas ,u 21.stoljeću,uza svu tehniku, navigaciju i radare, novo plovilo može nasukati. Postoje ,također, i aplikacije te vremenska izvješća. Nije uopće trebalo ploviti po takovom vremenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije