detalji isplatnica

HDZ bi zbog crnog fonda mogao kazneno odgovarati

'unutrasnja zagreb, west in , 07.12.06. TIH, Sanader, Degert snimio Patrik Macek'
'Patrik Macek'
Autor
Ivanka Toma
11.09.2011.
u 18:30

Ključni element za kazneni progon HDZ-a je sastanak iz travnja 2007. godine kada je Sanader direktorima javnih poduzeća naložio da posluju s Fimi medijom

Nakon informacije da je čak 13 milijuna kuna koje su se iz netransparentnih izvora slijevale u HDZ-ovu blagajnu potrošeno na predsjedničku kampanju Jadranke Kosor 2004. i 2005. godine, te na njezinu kampanju u parlamentarnim izborima 2007. godine, postalo je neizbježno preispitivanje kaznene odgovornosti HDZ-a kao pravne osobe.

Struktura odgovornih

Već samo postojanje crnog fonda, potom način na koji je on punjen, kao i pojedinosti o tome kako se njime raspolagalo govore da je HDZ od fonda imao materijalnu korist. Time su pak ispunjene pretpostavke iz Zakona o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba za kazneni progon stranke na vlasti. Iz niza podataka prikupljenih u USKOK-u kojima su kruna isplatnice za kampanju J. Kosor iskopane iz vrta stranačke blagajnice Branke Pavošević, razvidna je i struktura odgovornih osoba u HDZ-u.

Tako bi zajedno s HDZ-om kao odgovorne osobe mogli odgovarati bivši premijer Ivo Sanader koji je davao naloge za skupljanje i trošenje novca, potom rizničar i šef Carine Mladen Barišić koji je prikupljao novac, zatim glasnogovornik HDZ-a i Vlade Ratko Maček, stranačka blagajnica Pavošević, a mogao bi odgovarati i bivši glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak.

Do sada se pitanje kaznene odgovornosti HDZ-a temeljilo isključivo na informacijama o postojanju crnog fonda punjenog reketarenjem državnih poduzeća i ministarstava. Afera Fimi medija ključna je za dokazivanje nelegalnih izvora stranačkih prihoda i najbolje oslikava model kojim se filalo stranačku blagajnu. Pokrene li se kazneni postupak protiv HDZ-a, neizostavan dio optužnice trebao bi biti sastanak od 4. travnja 2007. godine u Vladi koji je sazvao Sanader, a vodili su ga Barišić i Maček. Upravo su oni dali upute predstavnicima 18 državnih tvrtki da “surađuju” s Fimi medijom.

Podaci da su iz crnog fonda isplaćivane mjesečne naknade Bianci Matković, Darku Milinoviću, ali i drugima, samo su manji dio mozaika o koristi koju je HDZ imao iz crnog fonda. Bitni elementi još su prije otkriveni, a radi se o manevrima koji su bili dio predizborne bitke za Sabor 2007. godine. Riječ je o potkupljivanju lokalnih medija, a iz crnog fonda Marku Perkoviću Thompsonu je, navodno, isplaćeno 500.000 eura da ne pjeva za HSP. Nelegalni prihodi bili su korišteni i za druge stvari, poput kupnje blindiranih BMW-a. Prema podacima osoba upućenih u istragu, gotovo je nemoguće do kraja rekonstruirati koliko je točno novca prikupljeno u crni fond, kao ni na što je trošen. Gruba rekonstrukcija govori da je oko 20 posto novca išlo Sanaderu, oko 40 posto za “troškove” HDZ-a, dok je enigma gdje je otišlo preostalih 40 posto.

>>HDZ: Sve su to naručena politička podmetanja i falsifikati!

Već do sada objavljeni elementi iz slučaja Fimi medija, a posebno posljednji o financiranju kampanje Jadranke Kosor ukazuju na to da su ispunjeni uvjeti za pozivanje HDZ-a na kaznenu odgovornost. No, priča ne staje na tome. Znakovit je tako podatak da je Državna revizija 2007. godine utvrdila nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga HDZ-a. Reakcija na to bilo je smjenjivanje B. Pavošević i dovođenje nove blagajnice, Marice Glavaš, stare Sanaderove znanice iz Splita.

HDZ ne može biti ukinut

No Pavošević nije ostala bez posla, bilo joj je povjereno vođenje crne blagajne. Znajući da je to što radi na rubu zakona, ali i da bi ako stvari krenu po zlu mogla biti žrtveno janje, Pavošević je ispisivala isplatnice, a u strahu od strukture koja, za razliku od Sanadera, nije u istražnom zatvoru, zakopala ih je u vrtu.

Po Zakonu o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba koji imamo od 2003. godine, ako se utvrdi kaznena odgovornost pravne osobe HDZ-u bi mogla biti izrečena maksimalna kazna od 8 milijuna kuna, i mogla bi mu se izreći mjera oduzimanja imovinske koristi. Sud bi imao pravo preispitati svu imovinu stranke, blokirati je i iz nje namirivati štetu. No, bez obzira na eventualno pokretanje postupka i opseg krivnje, sud ne bi mogao ukinuti HDZ jer Zakon o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba izričito navodi da se ukidanjem ne mogu kazniti tijela lokalne samouprave i političke stranke.

>>Iskopane tajne HDZ-a: 13 mil. kuna otišlo vrhu stranke i estradnjacima

Komentara 13

OB
-obrisani-
19:39 11.09.2011.

Jadranki Kosor želimo zahvaliti i želimo zdravlje svi iz jedriličarske udruge kontinentalnih Slovenaca po imenom \" Uz dišpet po novom svome \"...

AU
aurelia
19:45 11.09.2011.

Ko to meni sa desne strane ?

OB
-obrisani-
07:34 12.09.2011.

Lustraciju HDZ-ovaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije