Katalin Lipták

'Da se za isti slučaj sudilo meni, a ne Čačiću, već bih bila u zatvoru'

katarin liptak  (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
06.07.2012.
u 09:00

Udovica: 
Zatvor bi za njega bio jedina prikladna kazna, da se spriječe slične nesreće

Brzina, svjetlost, pojas i magla riječi su koje je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić (HNS) zapisao prije tjedan dana na lijevom dlanu za suđenja u mađarskom Kaposváru. Bili su to podsjetnici čega se treba "držati" kako bi izbjegao neželjenu zatvorsku kaznu zbog izazivanja prometne nesreće stranačkim Chryslerom, nakon koje su u bolnici preminuli György Lipták (60) i Imréné Antal (81). Efekt je očito postignut jer je kažnjen sa 22 mjeseca zatvora, ali uz rok kušnje od tri godine. Vozačica škode Katalin Lipták, koja je u nesreći izgubila supruga i majku, ekskluzivno za Večernji list progovorila je o sudskom postupku protiv Čačića.

Uljepšane činjenice

Što mislite o nepravomoćnoj presudi?

– Kaznu ne držim prikladnom za smrt dvoje ljudi. Ne mogu se smiriti, slike nesreće neprestano mi se vraćaju.

Smatrate li da je ugledni Čačićev odvjetnik Péter Zamecsnik imao utjecaj na sutkinju Krisztinu Kostyák?

– Sutkinja je bila pod utjecajem odvjetnika te je svoju odluku u potpunosti utemeljila na pretpostavkama i projekcijama koje su oni iznijeli. Iskaze svjedoka službenih organa, policajaca i vatrogasca ocijenila je kao slabije u odnosu na pretpostavke različitih "stručnjaka". Moguće je da su dobre veze odvjetnika utjecale na odluku sutkinje temeljem uljepšanih činjenica.

Jesu li na proces utjecali i mađarski politički moćnici?

– Vjerojatno ne. Izglednije je da je sutkinja što prije htjela završiti slučaj zbog njegove važnosti. Tako je Čačić s jedne strane osuđen, a s druge i nije. Slučaj je postao političko pitanje u Hrvatskoj, i to u prvom redu izjavom predsjednika Vlade danom u Bruxellesu dan prije izricanja presude.

Hoćete li se žaliti na presudu?

– Tužiteljica je odmah podnijela žalbu.

Što očekujete od drugostupanjske rasprave, kakvom biste kaznom bili zadovoljni?

Kaznom oduzimanja slobode. Mislim da bi to za njega bilo prikladno za sprečavanje sličnih nesreća.

Hoćete li Čačića i osobno tužiti? Je li vam ponuđena kakva naknada štete?

– Na kraju rasprave Čačić je samo mojem odvjetniku ponudio pomoć u slučaju problema s osiguravateljem.

Zašto na sudu niste htjeli pozdraviti gospodina Čačića, kakav je on čovjek?

– Pozdravila sam ga, ali sam bila ljutita. Zar se samo zato što sam obični radni čovjek može gaziti po meni? Da je riječ o obrnutoj situaciji, već bih odavno bila u zatvoru. Kada se ovaj slučaj dogodio, on je kao privatna osoba došao u Zalaegesrszeg kako bi sebi ugodio. Nije pravi čovjek, igra se riječima te pokušava svoju krivnju svaliti na drugoga. Ponašao se kao političar, a ovo je bio jednostavan građanski postupak.

Na suđenju su vas svladali osjećaji, zaplakali ste...

– Izgubila sam kontrolu zbog zbrke oko smrti moje majke i prisjećanja na ozljede supruga. Liječnik stručnjak na prvoj je raspravi nabrojio sve posljedice koje može izazvati korištenje sigurnosnog pojasa – lom ključne kosti, lom rebara, emfizem pluća. To se sve i dogodilo u njegovu slučaju, operirali su ga. Nakon toga su izjavili da nije bio vezan, da smanje odgovornost.

Imao je suvozača

Što mislite o tezama obrane po kojoj Čačić nije prebrzo vozio, magli?

– "Prometni vještak", koji je na molbu obrane drugi put pozvan, nije mogao ustanoviti položaj našeg vozila, zaustavilo se za pola okretaja ranije. Puno je nedoumica i kontradiktornosti. Sve to zato što je Čačić zapravo vozio većom brzinom. Magla je njegova tvrdnja. Svjedoci službenih vlasti i meteorološka prognoza potvrdili su da na tom području nije bilo magle. Molim vas, jeste li u podne, po kiši, već vidjeli maglu? Toga se nažalost sjetio i moj putnik koji je ispao i zadobio potres mozga. Nakon svega toga oni se hvataju za to i mrlju od kapljice vode koju je otkrio "stručnjak" na leći fotoaparata.

Što mislite o tome da nije bilo drugog putnika u autu gospodina Čačića?

– Moju tvrdnju da je bilo drugog putnika potvrđuje i otvoreni zračni jastuk na suvozačkoj strani, koji su spretno pokrili, ali ipak prikazali na platnu tijekom rasprave.

Kako sada živite, kakvo vam je zdravstveno stanje, radite li?

– Nesreća me psihički pogodila. Svi me neprestano uznemiruju, što postaje sve gore. No, moram zaraditi za život, ni u Mađarskoj nije lagan život.

Što vam daje snagu u životu?

– Ljubav prema preminulima, želja za istinom, moja djeca i dvoje malih unuka. Uzdam se u Boga. Jednom svi moraju odgovarati pred njim.

Ključne riječi

Komentara 178

MK
mali kukuriku
11:28 06.07.2012.

Ja ne mrzim Čačića, ali bih rado vidio da bude pravedno kažnjen za ubojstvo dvoje nedužnih ljudi.

OB
-obrisani-
11:36 06.07.2012.

Bettlebeetle Duboko si zaronjen u moralno nistavilo. Nadam se, da se ti to bar srebrom plati.

BE
bettlebeetle
11:23 06.07.2012.

Trucker: slazem se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije