počela parnica

Da Silva traži da se ugovori s Mamićima proglase ništavim

'29.10.2012., Zagreb - Zdravko Mamic odrzao je konferenciju za novinare u press prostorijama GNK Dinama. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/3
08.11.2012.
u 19:30

Odvjetnik Zdravka i Marija Mamića danas je rekao da im Da Silva nije isplatio ni lipe iako su u njega uložili nekoliko milijuna kuna

Jesu li ugovori između Zdravka Mamića te njegova sina Marija sklopljeni s Eduardom Da Silvom – zbog kojih su mu blokirani računi i imovina u Hrvatskoj – zelenaški, ključno je pitanje kojim će se baviti sud u parnici koja je danas započela u zagrebačkoj Palači pravde. Ishod spora – osim što je, naravno, važan za Da Silvu koji tuži Mamiće – mogao bi se reflektirati i na ugovore svih drugih sportaša s njihovim menadžerima, jer će nakon spora biti raščišćeno je li menadžerima dopušteno ugovoriti visoku proviziju do kraja karijere sportaša i na ama baš sva njihova primanja. Nakon što je lani na zahtjev Marija Mamića pokrenuta ovrha protiv Da Silve na temelju potvrde o ovršnosti javne bilježnice Milke Čergar, Da Silva je tužio Zdravka i Marija Mamića, tražeći da se svi ugovori koje je s njima potpisao proglase ništetnim i da se izvan snage stavi javnobilježnička isprava temeljem koje je i dopuštena ovrha. Naime, Zdravko Mamić je 2007. na sina prenio potraživanja prema Da Silvi, koja se temelje na ugovoru iz 2004. o međusobnim pravima i obvezama i zbog kojeg su Da Silvi blokirani računi i imovina u iznosu otprilike 5,5 milijuna kuna.

>> Mamić: Medijsko i građansko podzemlje vodi rat protiv Dinama

Nije dao ni lipe

Sukus je tužbe koju je u ime nogometaša podnio odvjetnik Ivica Crnić da su ugovori s Mamićima ništavni i suprotni propisima FIFA-e te da im Da Silva ne treba isplatiti ništa. Zastupnik Mamića, Krešimir Ćurković osporava nadležnost odredbi FIFA-e u ovom slučaju tvrdeći da se na ugovore mora primjenjivati Zakon o obaveznim odnosima.

– Unatoč ulaganju više milijuna kuna u Da Silvu, on tuženicima Zdravku i Zoranu Mamiću do danas nije isplatio ni lipe – rekao je danas odvjetnik Ćurković sutkinji Jesenki Šojat. Bit će zanimljivo što će u prosincu reći Da Silva i Zdravko i Zoran Mamić, koji će biti saslušani kao svjedoci. Potonji u odgovoru na tužbu napominju da se Zdravko Mamić obvezao voditi potpunu brigu o Da Silvi do kraja njegove karijere, biti mu stalno na raspolaganju i pružati mu stručnu i pravnu pomoć. Kako je vidljivo iz tužbe, Zdravko Mamić je u veljači 2001. potpisao s Da Silvom ugovor o ulaganju, zatim ugovor o posredovanju i zastupanju, prema kojem je kao menadžer imao pravo na 25 posto naknade od svih njegovih primanja do kraja njegove profesionalne karijere. Potom su 2004. sklopili ugovor o međusobnim pravima i obvezama prema kojem je Da Silva dužan Mamiću do kraja karijere plaćati 20 posto naknade od svih primanja (plaća, nagrada, premija, zarade od reklame...). Ta svoja prava, koja Crnić naziva pravno nepostojećima, prenio je na sina Marija 2007.

Mlad i ovisan

U tužbi Crnić ističe da je odredba da se ugovori sklapaju do kraja karijere Da Silve nemoralna i ništetna i suprotna propisima FIFA-e, prema kojima ti ugovori mogu biti potpisani na najviše 4 godine. Uz to menadžer do kraja karijere igrača ima pravo na naknadu od svih njegovih primanja, a dopušteno ju je ugovarati samo do iznosa osnovne plaće, a ne može se odnositi na privilegije igrača.

– Zdravko i Mario Mamić koristili su se neiskustvom i zavisnošću Da Silve. Ugovori su potpisivani kad je imao osamnaest godina, bio je odvojen od obitelji i slabo je znao hrvatski jezik. Bio je ovisan o odlukama Mamića kao moćnog klupskog dužnosnika. Ugovori su ništavni i zbog nemoralnosti jer ih je s igračem sklopio Z. Mamić, koji je bio i dužnosnik Dinama, osoba u sukobu interesa. Ugovor je radi zataškavanja svog nedopuštenog ponašanja prenio na bliskog srodnika – ističe Crnić u tužbi.

U slučaju da sud ne proglasi ništetnim sve ugovore, smatra da naknadu Mamićima treba svesti na najviše primjerenih šest posto, ističući da FIF-a ne dopušta lihvarski odnos prema igračima.

Ključne riječi

Komentara 4

LX
lxor
20:51 08.11.2012.

Znam da su ljudi kivni na Mamica i svi ce reci lihvar al realno sto bi dudu bio da ga maminjo nije pogurao s 15 godina i dao lovu, daj meni 20-30 milijuna eura i slobodno uzmi 30-40% ako treba!! Šta sad cvili? Kad je išao u arsenal sto se nije onda bunio?

OB
-obrisani-
08:40 09.11.2012.

Ako su suci nepristrani (Mamicima ) presudit ce u korist i po pravu za Da Silvu, naseg Eduarda..

ZW
zweistein
08:43 09.11.2012.

e moj dudu!!!!!!! "problemi" s novcem su počeli kad si oženio sponzorušu, ali da se razumijemo to nije svakodnevni problem s novcem koji imamo mi OBIČNI ljudi, ti imaš problem s VIŠKOM novca. od kad si potjerao mamića od sebee ti više nigdje ne igraš. cijeli život si imao nekoga ko ti je ČUVAO leđa i na radost i obožavanje svih nas divno si napredovao. to da ti neko čuva leđa nisi osjećao jer ti je tako od 15 godine pa ti je to PRIRODNO STANJE. u šahtjoru ti ni SRNA ne može pomoći. ipak ću gubiti grlo na utakmici ričući du-du-du-du-du-du-du-du-du-du-du jer razlikujem osobu od nogometaša

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije