Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'trebalo je biti privremeno'

Djevojčica već dva mjeseca u centru 'Slava Raškaj' čeka smještaj

Započeli novi upisi u dječje vrtiće
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
20.11.2023.
u 21:45

Pet dana psihologinja V. Kanđera i cijeli tim tražili su smještaj za 6-godišnjakinju, a iz čak 36 ustanova odbili su ih zbog prekapacitiranosti. Kanđera se nakon toga obratila apelom preko društvene mreže, nakon čega je dijete na brzinu smješteno u "Slavu Raškaj", a ona je dobila opomenu pred otkaz

U subotu poslijepodne provjerili smo je li šestogodišnja djevojčica po koju nitko nije došao u vrtić prije dva mjeseca još uvijek u Centru za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj". Tamo su je smjestili nakon što je više od 30 ustanova i udomiteljskih timova negativno odgovorilo na molbe za njezin hitni smještaj, koji su nekoliko dana slali iz novozagrebačke ispostave Zavoda za socijalni rad. Broj mobitela birali smo pomalo skeptično jer ipak je vikend i k tome blagdan, a zovemo javnu službu.

Izvanredna dežurstva vikendom

– Da, djevojčica je kod nas, evo baš smo u kinu s još dvoje druge djece – iznenadio nas je odgovor Zdenka Bodrožića, voditelja Stručne cjeline odgoja i psihosocijalne rehabilitacije za djecu, mlade i odrasle osobe s invaliditetom Odjela odgoja, psihosocijalne podrške i logopedije Centra Slava Raškaj. "Trebalo je biti privremeno, ali smo se organizirali tako da pokrivamo vikende i praznike dok se ne nađe stalno rješenje. Među onima koji pohađaju školu, ujedno je kod nas na smještaju petero djece koja su privremeno izdvojena iz svojih obitelji zbog trenutačnih okolnosti. U kontaktu smo s resornim Ministarstvom i Zavodom za socijalni rad kako bi nam odobrili zapošljavanje još troje ljudi, budući da je riječ o djeci s različitim teškoćama koja trebaju 24-satno prisustvo", doznajemo od Z. Bodrožića.

VEZANI ČLANCI:

Centar Slava Raškaj pruža stručne rehabilitacijske usluge i usluge odgoja i obrazovanja djeci, mladim i odraslim osobama s komunikacijskim teškoćama. U procesu deinstitucionalizacije uvelike su smanjeni smještajni kapaciteti pa je manji dio djece ondje preko tjedna na smještaju, a vikendom odlaze kući. Međutim, programi koji bi zamijenili smještaje u ustanovama (udomiteljstvo itd.) i koji su se trebali razvijati paralelno s deinstitucionalizacijom posljednjih 15-20 godina, nisu se dovoljno razvijali, a istovremeno se povećao broj djece čije obiteljske prilike predstavljaju rizik za njihovo zdravlje, razvoj pa u ekstremnim slučajevima i za život. Došlo je do toga da država nema kamo s djecom u riziku. O tome govori i pismo koje su početkom listopada resornom ministru uputili stručnjaci socijalne skrbi okupljeni u Inicijativi Od šutnje do promjene. Pismom su ukazali da slučaj šestogodišnjakinje kojoj nisu mogli naći smještaj, nije anomalija, kako ju je ministar nazvao, nego praksa.

"Poštovani ministre, demantirali ste navode da neku djecu izmjestimo iz obitelji, a da se onda zbog nedostatka smještaja vraćaju u obitelj koja nije bila adekvatna, jer 'ne može se vratiti u obitelj bez stručne procjene'. Naravno da ne može, ali što ako stručna procjena vrati dijete u obitelj jer mjesta za smještaj nema i nemamo izbora? Stručnjaci često dobivaju zahtjeve od udomiteljskih obitelji da se djeca premjeste, jer udomitelji u kojima su 'prekobrojna djeca' (iznad broja djece odobrenih dozvolom) nemaju kapaciteta za nošenje s djecom koja imaju poteškoće u ponašanju i razvoju. U udomiteljskim obiteljima mjesta nema, za djecu tražimo smještaj u ustanovama i završe prema podacima na npr. 83. mjestu. 

Ta djeca su vraćena u obitelj i čekaju smještaj na listama ustanova. Djecu vraćamo u neadekvatnu obitelj jer ih sustav ne može zbrinuti", poručili su ljudi "s terena" u otvorenom pismu ministru objavljenom na Facebooku, a uz njega su objavili fotografiju debelog bunta papira – 150 zahtjeva za smještaj 300 djece u samo jednom područnom uredu, od ožujka do listopada. U tako bezizlaznoj situaciji našao se i tim jedne zagrebačke ispostave Zavoda za socijalni rad krajem rujna. Pet dana tražili su smještaj za 6-godišnjakinju o kojoj trenutačno nije mogao nitko skrbiti, a iz čak 36 ustanova i udomiteljskih timova odbili su ih zbog prekapacitiranosti. Psihologinja se nakon toga obratila apelom preko društvene mreže, nakon čega je dijete na brzinu smješteno u "Slavu Raškaj", a psihologinja dobila opomenu pred otkaz.

Teatar apsurda

– Gospođi Kanđeri je izrečeno upozorenje na obveze iz radnog odnosa s mogućnošću otkaza ugovora o radu – potvrdila nam je Jadranka Dimić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske. Rekla je da joj se na teret stavljaju "nepostupanje u skladu s procedurama i nepoduzimanje radnji i mjera u skladu sa stvarnim stanjem spisa" a da pri tome nije uzeto u obzir da ona zbog duže odsutnosti nije bila u doticaju sa spisima i samim strankama koje su formalno živjeli na području druge županije.

– Taj dio upozorenja okarakteriziran je kao povreda obveza iz radnog odnosa. Kao osobito teška povreda radne obveze navodi se objava na društvenim mrežama kojom moli pomoć za smještaj djeteta i navodi dob, spol i zdravstveno stanje djeteta. No, iz te objave nije ni na koji način moguće utvrditi identitet djeteta. U cijeloj ovoj priči, apsurdno je da je V. Kanđera nekoliko dana prije upozorenja promovirana u najviše stručno zvanje u sustavu socijalne skrbi, u savjetnicu. Takvih zvanja imamo svega nekoliko u sustavu.

Ironično je također da je do sada svake godine za svoj rad dobivala ocjenu "naročito se ističe u radu". Teatar apsurda! Umjesto preuzimanja odgovornosti za uvjete rada u kojima stručni radnici rade, nadležni žele ovakvim postupcima poručiti stručnim radnicima da će svaki sljedeći koji se usudi kritizirati sustav i javno se oglasiti, proći kao gđa Valerija – kaže J. Dimić. Mjera izrečena psihologinji zbog njezina apela zgrozila je dr. Renatu Sabljar-Dračevac, predsjednicu saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

– Apsolutno ne mogu vjerovati da nekome netko tko je napravio toliko dobra za jednog pojedinca, za dijete, ali i za cijeli sustav, prijeti kažnjavanje koje bi moglo dovesti i do otkaza. Jer samo prave informacije i konstruktivna kritika mogu dovesti do poboljšanja sustava. Ako svi budemo šutjeli i zatvarali oči, tonut ćemo u sve dublji mrak. Ta žena treba biti nagrađena za svoje veličanstveno djelo pomoći jednom pojedincu, a na taj način i cijelom sustavu – rekla je Sabljar-Dračevac te najavila da će Odbor, na inicijativu pravobraniteljice za djecu, 30. studenoga imati zajedničku sjednicu s Odborom za obitelj, mlade i sport, potaknuto upravo problemom nedostatka smještaja za djecu. 

VIDEO Ukidanje mjere roditelj odgojitelj nije protuustavno. Dolenec: Ovo je velika pobjeda

Komentara 1

JF
Jure_Francetić
11:25 21.11.2023.

Sramota hrvatskog društva, djevojčici potreban dom i obitelj dok "naši" bespravno dovlače djecu iz Zambije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije