Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA SASTANKU

Doznajemo datum raspuštanja Sabora: Vladajuća koalicija se dogovorila

Zagreb:  Sabor 21. sjednicu nastavlja glasovanjem
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
08.03.2024.
u 11:32

Kada će se izbori točno održati, odlučuje predsjednik Republike Zoran Milanović koji i saziva Sabor na prvo zasjedanje

Na sastanku vladajuće koalicije dogovoreno je, kako doznajemo, da će se Hrvatski sabor raspustiti u četvrtak, 14. ožujka. Službena potvrda očekuje se na današnjoj sjednici Vlade koja počinje u 12.30 sati. Medijima se, vezano uz datum izbora, obratio i Dario Hrebak te kazao: "Mislim da je najbolji datum 12. svibnja. Međutim, zbog novih okolnosti mogao bi biti i kraj travnja. Nama je svejedno. Ako će biti datum bliži travnju, to bi nama još bolje odgovaralo jer će biti relativno kratka kampanja. Mislim da su dva najrealnija datuma zadnja nedjelja u travnju i druga nedjelja u svibnju". 

Premijer Andrej Plenković, podsjetimo, najavio je početkom tjedna kako će se Hrvatski sabor raspustiti najkasnije 22. ožujka te da će se izbori za 11. saborski saziv održati prije izbora za Europski parlament. Kada će se izbori točno održati, odlučuje predsjednik Republike Zoran Milanović koji i saziva Sabor na prvo zasjedanje. 

Odluku o raspisivanju izbora donosi predsjednik Republike, a od dana stupanja na snagu odluke do dana izbora mora proteći najmanje 30, a najviše 60 dana. Dakle, predsjednik ima na raspolaganju pet nedjelja u travnju i u svibnju i to 14. travnja, 21. travnja, 28. travnja, 5. svibnja i 12. svibnja.

Plenković je također otkrio kako će izgledati njihova kampanja: "Vrlo je jednostavna, sastojat će se od dva narativa. Jedan je naša vizija budućnosti Hrvatske do kraja ovoga desetljeća, a druga je na temelju naših postignuća i činjenica, koje su itekako mjerljive i realne."

Na iduće parlamentarne izbore ljevica izlazi u širokom bloku od deset stranaka. Dogovor je postignut u utorak kada su se sastali predstavnici stranke Fokus, Reformista, PGS-a i IDS-a, Centra, HSS-a, Glasa, Radničke fronte i Dalija Orešković. Na izbore će zajedno izići u četiri izborne jedinice, izuzev četvrte, pete, devete i sedme, u kojima će SDP složiti točkastu koaliciju.

Podsjetimo, osim parlamentarnih izbora, hrvatski birači ove godine biraju i nove predstavnike za Europski parlament, i to 9. lipnja, a kasnije se u godini očekuju i predsjednički izbori. Oporba već tjednima ponavlja kako bi se izbori odmah trebali održati, dok se po zakonu trebaju održati najkasnije do rujna ove godine, nakon što se raspusti Sabor. 

GALERIJA Pogledajte kako je Zoran Milanović izgledao prije 10 godina: Mislite li da se promijenio?

Zagreb:  Sabor 21. sjednicu nastavlja glasovanjem
1/14

Komentara 5

IC
ICCO
12:17 08.03.2024.

Znasesdss!

GO
goran2hr
13:07 08.03.2024.

Znači, sada je vrijeme da (do idućih izbora) Culej i Đakić ponovno budu hrvatski nacionalisti, a Petirka velika vjernica. Dok, izbori prođu, dalje po starom...

DE
Delumbija
12:23 08.03.2024.

Sprema se velika postizborna koalicija HDZ - SDSS - Možemo, sve prema naputku (čitaj: naredbi) iz Brusselsa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije