Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLILA SE RIJEKA

Kako je tekla dramatična noć u Ninu: 'Samo jedno nas je spasilo od moguće katastrofe'

Nin
Foto: Dalibor Lovrić
1/18
11.03.2024.
u 14:28

Na zadarskom području noćas je pala rekordna količina kiše, a zbog kiše iz korita se izlila i rijeka Jaruga koja je gotovo poplavila Nin

Snažno nevrijeme pogodilo je zadarsko područje, gdje je pala rekordna količina kiše, a najgore je bilo u Ninu gdje se Jaruga izlila preko mosta te poplavila cestu. Poplavljeni su i bazeni Ninske solane, no svjedok poplave Dalibor Lovrić kaže kako je veća katastrofa ipak izbjegnuta. On je tijekom noći objavljivao situaciju iz Nina, a kako je sve to izgledalo, prenosimo u cijelosti: 
 
"Izlila se Miljušić Jaruga – Ždrijac je opet postao 'otok'! Rijeka Jaruga opet se izlila preko mosta i poplavila možda kao i 2017. cestu. Sada su 2 sata (11. ožujka), obaviješteni su 112 i policija da zatvore cestu od mosta na Jaruzi do Cromarisa. Voda se ekstremno diže i plavi okolna područja. Iz Ždrijaca se trenutačno (NE) može izaći/ući jedino sa zapadnog ulaza u ulicu Hrvatskih gradova do 2 sata – a sada u 3 sata samo s amfibijom. Plavi površinu polja i sada u 2.30 više se ne može izići kod Cromarisa u Nin.

 

Kako su poslije poplave 2017. nasipi uređeni te ostala infrastruktura od mostova pa nadalje, u vjeri sam da veće štete neće biti.
Nažalost, voda će tijekom noći i dalje rasti, iz iskustva znam da vodeni val tek stiže – palo je do sada 200 mm a kada je bila ona poplava iz 2017. bilo je oko 300 mm po m2. Dakle, čeka nas neizvjesnost i besana noć.

VEZANI ČLANCI: 

3.15 sati – Voda se izlila na prometnicu prema Vrsima i Zukvama i tu je voda po cesti oko 40-50 cm sada u 3.40 sati iz Jaruge i auti su blokirani, upravo su uspjeli izaći iz vode.
 
4.30 sati – Voda u rijeci Jaruzi po mojoj procjeni više se ne diže i dalje su prometnice neprohodne, a stanje u Zadarskoj županiji je složeno. Navodno je najteže oko Krnježe i od Zadra prema sjeveroistoku. Kiša – intenzitet posustaje sada oko 5 sati oko Nina. 

Situacija na prometnici od Cromarisa do mosta na Jarugi polako se normalizira uz prisustvo regulacije i propuštanja vozila.

Smatram da je količina vode noćas bila malo manja od one poplave 2017. (navodno noćas oko 200 mm po m2) te ovo ukazuje na to da su aktivnosti na uređenju nasipa oko Jaruge, mostovi, radovi na uređenju voda i sve što se radilo pokazali ovdje test te da je to spasilo Nin od moguće štete koja je mogla biti da se to nije učinilo. Priroda se mijenja i ovakvi  ekstremi koji su sve češći pokazuju da se preventivni zahvati na obrani od poplave moraju uzeti kao nešto s čim se moramo u budućnosti nositi", napisao je na Facebooku Dalibor Lovrić.

FOTO Posljedice nevremena koje je poharalo Zadar

Nin
1/13
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije