Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U EUROPI

Amerikanci: Rusi sporo napreduju, konvoj je u zastoju. Snažnu eksploziju u Kijevu izazvala olupina ruske rakete

Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
1/17
02.03.2022.
u 00:20

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, zapadne zemlje donijele su niz paketa financijskih sankcija Moskvi, isključivši ruske banke iz međunarodnog platnog sustava SWIFT, važnog dijela međunarodnih financija

Ratne operacije ruskih snaga u Ukrajini traju već sedmi dan. Prekid vatre bit će na dnevnom redu novih rusko-ukrajinskih pregovora u četvrtak, objavila je Rusija koja istodobno nastavlja bombardirati ukrajinske gradove i prvi put iznosi podatak o svojih 500 poginulih vojnika od početka invazije.

Ukrajinski izaslanici su već na putu na "mjesto pregovora" u Bjelorusiji radi drugog kruga pregovora, priopćio je ured ukrajinskog predsjednika. Pregovori će početi u četvrtak ujutro na mjestu koje će strane "zajedno" odrediti, a smješteno je "nedaleko od granice s Poljskom", rekao je ruski pregovarač Vladimir Medinski.

Istodobno je UN-ova Opća skupština u srijedu donijela rezoluciju u kojoj "traži da Rusija odmah prestane primjenjivati silu protiv Ukrajine". UN u tekstu traži od Moskve da "odmah, bezuvjetno i potpuno povuče sve svoje vojne snage" iz Ukrajine i "osuđuje odluku Rusije da podigne stupanj pripravnosti nuklearnih snaga".

Američki državni tajnik Anthony Blinken rekao je na Vijeću za ljudska prava UN-a da ruski zločini u Ukrajini rastu iz sata u sat zbog napada na civilne mete. 

Ključni događaji: 

  • Sjedinjene Države uvode dodatne sankcije Rusiji, koje su uperene i na susjednu Bjelorusiju
  • Opća skupština Ujedinjenih naroda u srijedu je donijela rezoluciju u kojoj "traži da Rusija odmah prestane primjenjivati silu u Ukrajini"
  •  Rusija je objavila prvo izvješće o svojim gubitcima u kojemu navodi da je od početka invazije na Ukrajinu poginulo 498 njezinih vojnika, a 1.597 je ranjeno
  • Rusko izaslanstvo doputovalo je u Bjelorusiju na drugi krug pregovora dok će Ukrajinci stići u četvrtak ujutro
  • Više od 7000 ruskih vojnika ubijeno je od početka ruske invazije na našu zemlju, rekao je savjetnik Zelenskog Aleksej Arestovič
  • Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva ostaje predana demilitarizaciji Ukrajine i da bi trebao postojati popis oružja koje nikad ne bi smjelo dospjeti na ukrajinski teritorij
  • U ruskoj invaziji na Ukrajinu ubijeno je više od 2000 ukrajinskih civila, objavila je ukrajinska hitna služba

TIJEK DOGAĐAJA PRATITE U NASTAVKU: 

23:25 - Ukrajinci poručili majkama zarobljenih ruskih vojnika: Dođite po njih, mi nismo fašisti poput Putina. Više pročitajte OVDJE.

23:18 -  Američka vojska objavila je da će odgoditi testiranje interkontinentalne balističke rakete Minuteman III kako bi smirila napetosti nakon što je Rusija najavila stanje visoke pripravnosti nad nuklearnim naoružanjem. Objava ruskog predsjednika Vladimira Putina prošlog vikenda o povećanom stanju pripravnosti izazvala je strah da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla dovesti do nuklearne eskalacije, dok neki europski dužnosnici Putinovu objavu vide kao prikrivenu prijetnju Zapadu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da će Treći svjetski rat, ako do njega dođe, biti nuklearni rat, zbog čega su mnogi njegovu poruku dočekali s velikom nelagodom. Američko ministarstvo obrane snažno je osudilo retoriku ruskih vlasti glede razarajućeg oružja te očekuje da će odgoda testiranja interkontinentalnih raketa poslužiti Moskvi kao primjer.

''U ovom trenutku napetih tenzija, svjesni smo koliko je važno da SAD i Rusija imaju naumu rizike koje mogu imati pogrešni izračuni te da stoga učine sve kako bi svele te rizike na minimum'', kazao je glasnogovornik Pentagona John Kirby. Odluka o odgodi testiranja trebala bi ''pokazati da nemamo namjeru upuštati se u bilo kakve akcije koje bi mogle biti krivo protumačene'', dodao je Kirby.

''Nije bila lako donijeti ovakvu odluku, ali želimo dokazati da smo odgovorna nuklearna sila''.

Minuteman III ključni je dio američkog vojnog arsenala čiji domet premašuje 6.000 (9.660 kilometara) i može dosegnuti brzinu od približno 15.000 milja na sat (24.000 km/h). Rakete su smještene u podzemnim silosima kojima upravljaju lansirne posade.

22:45 - Američko ministarstvo obrane priopćilo je da su ruske snage postigle mali napredak u posljednjih 24 do 36 sati. Ruski vojni konvoj dug 60-ak km koji se probija na jug prema glavnom gradu Kijev usporili su ukrajinski borci i "ostajo je u zastoju", rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

- Vjerujemo da se Rusi pregrupiraju i ponovno preispituju koliki su napredak postigli - rekao je novinarima. Istaknuo je da se invazione trupe općenito suočavaju s manjim otporom na jugu zemlje nego na sjeveru. No, rekao je kako Pentagon ne može potvrditi da je južni grad Herson pao, kako su tvrdili Rusi.

Unatoč njihovom usporenom zamahu, upozorio je, Rusija zadržava dodatnu moć na raspolaganju koju tek treba iskoristiti.

Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS, Ilustracija

22:35 - Gradonačelnik Hersona Igor Kolykhaev u Facebook statusu sugerirao je da je grad pod kontrolom Rusa.

- Nisu to bili pregovori ili nešto o čemu se već pričalo. Nitko se sa mnom ni u čemu nije slagao. No, doista, danas je u gradskom vijeću bilo naoružanih posjetitelja. Moj tim i ja smo miroljubivi ljudi, nismo imali oružje niti je bilo agresije s naše strane. Pokazali smo da radimo na opskrbi grada i pokušavamo otkloniti posljedice invazije. Proživljavamo ogromne poteškoće oko prikupljanja i pokapanja mrtvih, dostave hrane i lijekova, odvoza smeća, otklanjanja nesreća itd.

Sve što se trenutno događa u našem gradu je politika koju mrzim. Došao sam obnoviti infrastrukturu, investirati u Herson, izgraditi kuće, ceste, parkove i novi život za svoj rodni grad. Kao rezultat toga, tražim posebne pakete za mrtve, nabijam cijeli svijet na uši, tražim “zeleni koridor” i razmišljam kako da sada obnovim grad nakon tenkova i oklopnih transportera.

Nisam im dao nikakva obećanja. Jednostavno nemam što obećati. Zanima me samo normalan život našeg grada! Samo sam tražio da ne pucam u ljude. Mi nemamo APU u gradu, samo civile i ljude koji ovdje žele živjeti! - napisao je gradonačenik na svojem Facebook profilu. 

22:25 - Zemlje G7 i Europska unija žele spriječiti Rusiju da zaobiđe zapadne sankcije koristeći se kriptovalutama, rekli su njemački ministar financija Christian Lindner i njegov francuski kolega Bruno Le Maire.

"Donijet ćemo propise o kriptovalutama kojima se ne smije koristiti za zaobilaženje financijskih sankcija", rekao je Le Maire novinarima nakon sastanka s kolegama iz EU-a održanog putem videokonferencije.

Na tom je sastanku predsjednica Europske središnje banke (ESB) Christine Lagarde podnijela izvješće o toj temi. "Proučit ćemo sve raspoložive mogućnosti", rekao je francuski ministar. Unutar skupine G7 "moramo donijeti mjere kako bismo spriječili pojedince i ustanove" pod zapadnim sankcijama da se "okrenu nereguliranim kriptovalutama", rekao je istodobno Lindner u priopćenju.

Otkad su Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici uveli paket sankcija kojima žele paralizirati ruski bankovni sektor i valutu nakon invazije na Ukrajinu prošlog tjedna, kupnja kriptorubalja skočila je na rekordnu razinu. Rusi su pohrlili prema kriptoimovini nadajući se da je to sigurno ulaganje, poput bitcoina koji funkcionira kao decentralizirana mreža.

22:20 - Nagradu od 1.000.000 dolara za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina vojnim je časnicima ponudio ruski poduzetnik Alex Konanykhin u objavi koju je ovaj tjedan objavio na društvenim mrežama.

- Obećavam da ću platiti 1.000.000 dolara časnicima koji, poštujući svoju ustavnu dužnost, uhapse Putina kao ratnog zločinca prema ruskim i međunarodnim zakonima - napisao je Konanykhin na LinkedInu.

- Putin nije ruski predsjednik jer je došao na vlast kao rezultat specijalne operacije dizanja u zrak stambenih zgrada u Rusiji, a zatim prekršio Ustav eliminirajući slobodne izbore i ubijajući svoje protivnike - nastavlja.

- Kao etnički Rus i ruski građanin, smatram svojom moralnom obvezom olakšati denacifikaciju Rusije. Nastavit ću pomagati Ukrajini u njezinim herojskim naporima - dodao je biznismen. 

22:05 - Sjedinjene Države uvode dodatne sankcije Rusiji, koje su uperene i na susjednu Bjelorusiju, kako bi odgovorile na invaziju Putinovog režima na Ukrajinu, poručila je Bijela kuća.

21:55 - Eksploziju u blizini središnje željezničke stanice u Kijevu izazvala je olupina ruske rakete koju je oborila ukrajinska protuzračna obrana, rekao je savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Anton Heraščenko.

Krhotine koje su padale pogodile su cijev toplane, uzrokujući eksploziju, ali su prouzročile mnogo manje štete i žrtava nego da je projektil pogodio cilj u središtu Kijeva, rekao je Heraščenko, ne navodeći je li netko ozlijeđen u eksploziji.

21:20 - Teške borbe diljem Ukrajine: Padobranci u Harkivu, tenkovi u Hersonu, Kijevu prijeti dugotrajna opsada. Opširnije pročitajte OVDJE.

20:45 - Snažna eksplozija uzdrmala je Kijev. Kako Guardian prenosi tvrdnje savjetnika ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, eksplozija se mogla čuti u blizini glavne željezničke postaje. Svjedok je za Reuters izjavio kako je eksploziju u Kijevu pratilo snažno podrhtavanje.

CNN-ovi reporteri javljaju da su se u Odesi i Umanu oglasile sirene za zračnu opasnost.

20:25 - Netflix je trenutno zaustavio sve televizijske projekte povezane s Rusijom zbog napada na Ukrajinu, prenosi Variety, specijalizirani portal za film i filmsku industriju. Netflix još razmatra što učiniti glede trenutnih događaja na istoku Europe, s obzirom da bi trebao producirati četiri serije koje dolaze iz Rusije. Popularni streaming servis još nije objavio službeni komentar.

Ranije ovog tjedna, iz Netflixa su poručili da na rusku verziju servisa ne namjeravaju dodati one kanale kojima upravlja država, iako njihova pravila ne zabranjuju distribuciju takvih kanala.

20:10 - Ukrajinski mediji javljaju da Kijevom opet odjekuju eksplozije. Čini se da su napadi usmjereni na južni dio grada.

20:00 - Igor Terekov, gradonačelnik opkoljenog Harkiva u razgovoru za BBC kaže da zbog ruskog granatiranja stradavaju ljudi te kaže da grad neće pasti.

- Rusija je na Harkiv poslala nezamisliv broj vojnika, kolosalan broj tenkova se približava gradu. Napadi ne prestaju - rekao je Terekov i uputio poziv svijetu da učini sve što treba da zaustavi agresora.

Što se tiče žrtava dodaje da nema izvješća o žrtvama u gradskim skloništima, gdje su se mnogi sakrili.

- Danas je Harkov ujedinjen kao nikada prije. Opstat će. Raspoloženje u gradu je ozbiljno i svi su fokusirani, ali grad je ujedinjen i postojat će - kaže on.

Foto: ABACA/ABACA

19:30 - Opća skupština Ujedinjenih naroda u srijedu je donijela rezoluciju u kojoj "traži da Rusija odmah prestane primjenjivati silu u Ukrajini" i za koju je glasovala 141 zemlja, pet je bilo protiv, a 35 se suzdržalo, među njima Kina, od ukupno 193 zemlje u toj organizaciji. Ishod glasovanja dočekan je burnim pljeskom.

Pet zemalja koje su bile protiv rezolucije su Rusija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Sirija.

Rezolucija, donesena nakon više od dva dana istupa za UN-ovom govornicom, traži od Moskve da "odmah, bezuvjetno i potpuno povuče sve svoje vojne snage" iz Ukrajine i "osuđuje odluku Rusije da podigne stupanj pripravnosti svojih nuklearnih snaga".

U tekstu koji je pripremila Europska unija u koordinaciji s Ukrajinom i uz stotinjak supokrovitelja, "najiskrenije se žali zbog ruske agresije na Ukrajinu" i potvrđuje se "njezina privrženost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti" te zemlje, zajedno s njezinim "teritorijalnim vodama".

Rezolucija pod nazivom "Agresija na Ukrajinu" poziva usto da se osigura neometan pristup humanitarnoj pomoći - dok se u Vijeću sigurnosti vode oštre rasprave o francusko-meksičkom nacrtu rezolucije na istu temu - i "žali zbog upletanja Bjelorusije" u napad na Ukrajinu.

Ukrajinski veleposlanik u UN-u Sergij Kislicja osudio je netom prije, za govornicom UN-a "genocid" koji Rusi provode u njegovoj zemlji, pozivajući međunarodnu zajednicu da "reagira" kako se ne bi ponovilo ono što je učinio Hitler.

19:15 - Više od 7000 ruskih vojnika ubijeno je od početka ruske invazije na našu zemlju, rekao je savjetnik Zelenskog Aleksej Arestovič. Dodao je da je na stotine ruskih vojnika uhićeno te da među njima i visoko pozicioniranih osoba.

Rekao je i kako je zapovjednik ruske vojske prevezen u Bjelorusiju nakon što je bio ozbiljno ranjen.

19:00 - Rusko izaslanstvo doputovalo je u Bjelorusiju na drugi krug pregovora s Ukrajinom, a na dnevnom redu bit će prekid vatre, rekao je za Russia 24 šef ruskog izaslanstva Vladimir Medinski, dodajući da je ukrajinsko izaslanstvo napustilo Kijev i da je na putu za Bjelorusiju na razgovore. Očekuje se da će stići rano ujutro u četvrtak po lokalnom vremenu. Izaslanstva Ukrajine i Rusije oko situacije u Ukrajini predstavljat će isti članovi kao i tijekom prvog kruga, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA.

- Bjeloruske specijalne službe u potpunosti osiguravaju sigurnost u Bjelorusiji, a naša vojska je osigurala siguran prolaz za kretanje ukrajinske delegacije - rekao je Medinski te zahvalio Bjelorusiji što će ih ugostiti.

18:45 - Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija osudila napad na Ukrajinu.

- Ništa više nije isto, pod ogromnim smo pritiskom - kazao je srbijanski predsjednik. Više pročitajte OVDJE.

02, March, 2022, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, addressed the public regarding the development of the situation in Ukraine, and presented Serbia's position on other important economic and political issues. Aleksandar Vucic. Photo: Milos Tesic/ATAImages 02, mart, 2022, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic se obratio javnosti povodom razvoja situacije u Ukrajini, a izneo je i stav Srbije o drugim vaznim ekonomskim i politickim pitanjima. Photo: Milos Tesic/ATAImages Photo: Milos Tesic/PIXSELL
Foto: Milos Miskov

18:18 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva ostaje predana demilitarizaciji Ukrajine i da bi trebao postojati popis oružja koje nikad ne bi smjelo dospjeti na ukrajinski teritorij.

"Određeni tip napadačkog oružja mora se identificirati kao ono koje nikad neće biti uvezeno u Ukrajinu i nikad napravljeno", rekao je Lavrov. Više pročitajte OVDJE.

18:05 - Rusija je objavila prvo izvješće o svojim gubitcima u kojemu navodi da je od početka invazije na Ukrajinu poginulo 498 njezinih vojnika, a 1.597 je ranjeno.

"Nažalost, imali smo gubitke među našim drugovima koji sudjeluju u posebnim vojnim operacijama. 498 ruskih vojnika poginulo je izvršavajući svoju dužnost" tijekom invazije koju je Rusija počela 24. veljače, rekao je glasnogovornik ruske vojske Igor Konačenkov na tiskovnoj konferenciji koju je prenosila ruska javna televizija. "Obitelji poginulih dobit će svu moguću pomoć. 1.597 naših drugova su ranjeni", dodao je.

Po njegovim riječima, gubitci na strani "ukrajinskih vojnika i nacionalista" penju se na "2.870 poginulih i oko 3.700 ranjenih".

18:00 - Slovenija je veleposlaniku Rusije u Ljubljani uručila prosvjedno notu zbog uništenja prostorija slovenskog konzulata u Harkivu i ponovo mu izrazila svoju osudu ruske agresije na Ukrajinu te zatražila naknadu. Ministarstvo vanjskih poslova danas je ponovo pozvalo na razgovor ruskog veleposlanika Timura Eyvazova kome je državni tajnik Gašper Dovžan uručio prosvjednu notu sa zahtjevom za ispriku i naknadu štete, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

17:25 -  Nova runda pregovora između Rusije i Ukrajine trebala bi se održati na području Beloveške (Bjelovjeske) šume, javljaju ruski mediji. Riječ je o lokaciji na bjelorusko-poljskoj granici na kojoj je u prosincu 1991. godine potpisan sporazum o stvaranju Zajednice nezavisnih država čime je došlo do raspuštanja Sovjetskog Saveza.

17:05 - Ukrajina je pristala održati nove pregovore s Rusijom, kazao je čelnik ukrajinske delegacije na pregovorima parlamentarac David Arahamija, izvijestila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

Mjesto i točno vrijeme pregovora nisu spomenuti. Kremlj je objavio da je ruska strana također spremna za daljnje pregovore u srijedu navečer.

Prvi pregovori u ponedjeljak na bjelorusko-ukrajinskoj granici nisu polučili opipljive rezultate.

16:30 - Tko je najžešći Putinov protivnik: Zovu ga Ze, voli engleski rock, u braku je 20 godina. Više pročitajte OVDJE.

15.40 Rusija kaže da će zamrzavanje Sjevernog toka 2 nepovratno naštetiti odnosima

Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u srijedu da je odluka Njemačke da zamrzne certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2 neprihvatljiva i da će nanijeti nepovratnu štetu njihovim bilateralnim odnosima.  Dovest će i do neizbježnog i brzog porasta cijena plina, upozorilo je ministarstvo.

Njemačka je prošli mjesec zaustavila Sjeverni tok 2, koji bi trebao udvostručiti pošiljke ruskog plina Njemačkoj, nakon što je Rusija formalno priznala dvije separatističke regije na istoku Ukrajine. Operator plinovoda iz Švicarske "Nord Stream 2 AG" nije podnio zahtjev za stečaj, objavio je u srijedu.  Tvrtka je samo otpustila djelatnike nakon što joj je SAD nametnuo sankcije. 

Plinovod dug 1230 kilometara nije počeo s radom u očekivanju njemačkog certifikata. No proces odobrenja zamrznut je prošli tjedan zbog eskalacije ukrajinske krize. Nekoliko velikih kompanija najavilo je da će se povući iz svojih ruskih projekata uključujući Shell koji više neće sudjelovati u Sjevernom toku 2, među drugim investicijama.

Više od 2000 ukrajinskih civila ubijeno tijekom ruske invazije

15:31 - U ruskoj invaziji na Ukrajinu ubijeno je više od 2000 ukrajinskih civila i uništene stotine objekata uključujući transportne objekte, bolnice, vrtiće i domove, objavila je u srijedu ukrajinska hitna služba. "Djeca, žene i pripadnici obrambenih snaga gube živote svaki sat", stoji u priopćenju službe hitne pomoći i vatrogastva.

Među mrtvima je deset pripadnika hitnih službi, stoji u objavi na Facebooku. Ujedinjeni narodi su ranije govorili o 142 ubijena civila.

U Harkivu potraga za djetetom među ruševinama

15:26 - Spasioci u Harkivu traže malo dijete među ruševinama stambene zgrade pogođene projektilima, rekao je glasnogovornik hitne službe Yevhen Vasylenko.

"Središte grada upravo je pogođeno projektilima", govori glasnogovornik u videu objavljenom na Facebooku i okreće kameru kako bi pokazao ruševine, piše BBC.

14.50 Gradonačelnik Mariupolja: Žele nas sravniti sa zemljom!

Ukrajinski lučki grad Mariupolj trpi teške ljudske žrtve, kao i nestašicu vode, izjavio je gradonačelnik tog grada Vadim Boičenko za Ukrajinsku televiziju, javlja Guardian

"Ruske neprijateljske okupatorske snage su sve učinile kako bi blokirale bijeg civila iz grada u kojem je pola milijuna ljudi. Žele nas sravniti sa zemljom, bombardiraju nas non-stop već 12 sati. Ne možemo čak ni ranjene pokupiti s ulica, iz kuća i stanova, granatiranje je stalno", izjavio je tom prilikom gradonačelnik Mariupolja. 

14:19 Za novog čelnika Ukrajine Vladimir Putin želi postaviti ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča koji je svrgnut s vlasti tijekom velikih protuvladinih prosvjeda od 2013. do 2014. godine, objavio je portal Ukrajinska pravda, a prenosi BBC. Navode da su to informacije koje su dobili od ukrajinskih obavještajnih službi. 

Janukovič se trenutačno nalazi u Minsku, a sumjnja se kako Kremlj priprema kampanju za njegovo vraćanje u Ukrajinu. 

U siječnju je i Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo da Moskva planira postaviti prorusku osobu na čelo ukrajinske vlade.

Kao kandidat Kremlja spominje se i bivši ukrajinski zastupnik Jevhen Murajev.

14:12 - Europska unija uvela je sankcije, koje se primjenjuju od danas, protiv dva ruska medija u državnom vlasništvu Russia Today i Sputnik, koje manipuliraju informacijama i šire rusku propagandu o brutalnom napadu na Ukrajinu.

“Riječi su važne u doba rata. Svjedoci smo masovne propagande i dezinformacija o sramotnom napadu na slobodnu i neovisnu zemlju. Nećemo dopustiti apologetima Kremlja da sipaju svoje toksične laži koje opravdavaju Putinov rat i da siju sjeme podjela u našoj Uniji”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

U Komisiji kažu da su Russia Today i Sputnik ključni mediji za promicanje i potporu ruskoj  agresiji  na Ukrajinu i da predstavljaju izravnu prijetnju javnom poretku i sigurnosti u EU-u. Oba medija sudjeluju u koordiniranom manipuliranju informacijama i u dezinformiranju, pokazala je analiza radne skupine East StratCom Europske službe za vanjsko djelovanje, koja o tome prikuplja podatke od 2015. godine.

14:02 Više od 2.000 ukrajinskih civila ubijeno je dosad tijekom ruske invazije, objavila je ukrajinska hitna služba.

U priopćenju se navodi da su stotine objekata, uključujući prometne objekte, bolnice, vrtiće i domove, uništene.

- Djeca, žene i obrambene snage svaki sat gube živote - dodali su. 

13:35 Iako su Rusi rekli da su zauzeli grad Herson na jugu Ukrajine, gradonačelnik tog grada tvrdi da borbe još traju. 

- Grad još nije pao, naše snage i dalje se bore - rekao je Oleksiy Arestovych. 

13:32 Drugi krug pregovora između Ukrajine i Rusije održat će se kasnije danas, izvijestila je ruska državna novinska agencija Tass, pozivajući se na pomoćnika ureda ukrajinskog predsjednika.

Ranije danas, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će rusko izaslanstvo biti "na mjestu" u srijedu za novu rundu pregovora s Ukrajinom.

- U drugoj polovici dana, bliže večeri, naša će delegacija biti na mjestu i čekati ukrajinske pregovarače - rekao je Peskov no lokaciju pregovora nije želio otkriti. 

13:15 - Ruski krstareći projektil pogodio je zgradu lokalnog gradskog vijeća u Harkivu, rekao je zamjenik guvernera regije. Grad je 30 milja od ruske granice i meta je intenzivnog granatiranja u posljednja dva dana.

Također je bilo izvješća o uličnim borbama u gradu nakon što su ruski padobranci sletjeli preko noći.

 

12:30 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da će, ako izbije, Treći svjetski rat biti nuklearan i razoran. 

Lavrov je rusku invaziju u Ukrajinu nazvao specijalnom operacijom te je kazao kako je 'vojna operacija u Ukrajini, uključujući Kijev, usmjerena na razoružavanje Ukrajine'. 

- Rusija neće dopustiti da Ukrajini dobije nuklearno oružje - kazao je Lavrov. 

11:50 Blokirali ulaz u grad s najvećom nuklearkom u Europi: 'Zaobiđite Energodar, radijacija ne poznaje nacionalnosti' OPŠIRNIJE OVDJE

11:12 Stanovnici Harkiva sve su očajniji zbog neprestanog bombardiranja njihovog grada s ruske strane, a raketiranje se nastavilo noćas i jutros kada je pogođena zgrada tamošnje policije. 

Glib Mazepas, koji živi u središtu Harkiva, prepričao je rakeritanje tijekom noći koje je pogodilo mete udaljene kilometar od njegove kuće. 

- Čuli smo zvižduke, a onda je eksplodiralo. Kuća nije toliko podrhtavala koliko se tresla lijevo-desno, oko pet sekundi. Jako čudan osjećaj je bio - ispričao je on za BBC. Svaki zvuk koji sada čuje, kaže, može biti ruski udar. 

Ističe i kako je zahvalan na međunarodnoj pomoći, no želi da NATO obustavi mogućnost letenja iznad Ukrajine. 

- Molim vas zatvorite nebo za ruske projektile i ruske avione zato što će bombama pretvoriti sve gradove u pepeo - zavapio je on. 

10:43 U Staroblisku i regiji Luhansk ljudi su izašli na ulicu i stali ispred ruskih vojnih vozila kako bi ih blokirali i spriječili da uđu u njihov grad. 

 

10:30 Ukrajina tvrdi kako su uništili 30 ruskih aviona, 31 helikopter, više od 211 tenkova, 862 patrolna vozila, 85 topničkih sustava,
9 protuzračnih sustava, 60 rezervoara za gorivo, 355 vozila te su im oduzeli 40 MLRS raketnih bacača. 

10.20 Groblje ruskih tenkova u predgrađu Kijeva: 'Ovo je kao Trpinjska cesta' OPŠIRNIJE OVDJE

9:30 - Invazija ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu postat će brutalnija, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace.

- Svatko tko razmišlja logično ne bi učinio ono što on (Putin) radi, tako da ćemo vidjeti kako se njegova brutalnost povećava - rekao je Wallace za LBC radio.

- On ne zna svoj put, okružuje gradove, nemilosrdno ih bombardira noću, a onda će ući u njih i zauzeti ih - kazao je. 

9:02 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je gotovo 6.000 Rusa ubijeno u prvih šest dana invazije te da Kremlj neće moći zauzeti njegovu zemlju bombama i zračnim napadima.

Pozivajući se na ruski napad na Babin Jar - mjesto gdje je u Drugom svjetskom ratu izvršen masakr na Židove, Zelenski je rekao:

- Ovaj napad dokazuje da je za mnoge ljude u Rusiji naš Kijev apsolutno nepoznat. Oni ne znaju ništa o Kijevu, o našoj povijesti. Ali svi oni imaju nalog da izbrišu našu povijest, izbrišu našu zemlju, izbrišu sve nas. 

8:30 Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su njezine trupe sada zauzele grad Herson na jugu Ukrajine.

Ako je grad pao, to je onda najveći ukrajinski grad kojeg su zauzele ruske snage.
 

8:09 - Rusi nastavljaju s napadima na Harkiv. Novinska agencija UNIAN izvijestila je da je jutros u raketnom napadu pogođena zgrada regionalne policijske uprave.

 

Video je objavljen na Telegram kanalu savjetnika ukrajinske vlade na kojem se vidi zgrada zahvaćena plamenom.

Anton Geraschenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, kaže da je zgrada koja pripada Karazinovom nacionalnom sveučilištu preko puta ulice također zapaljena nakon napada.

 

7:52 - Najmanje 21 osoba je ubijena, a 112 ranjeno u granatiranju Harkiva, rekao je gradonačelnik.

Preko noći su ukrajinski obrambeni položaji bili "stalno pod utjecajem neprijateljske vatre, zrakoplovstva, mlaznog topništva i vatrenog oružja", rekao je Oleh Sinehubov na svojoj službenoj Facebook stranici jutros.

Sinehubov je rekao da su napadnuti sjeveroistočni i sjeverni sektor grada, potvrđujući napad na vojnu bolnicu.

7:42 Ruski vojnici na ulicama su Hersona, a gradonačelnik Igor Kolykhayev za lokalnu radio postaju kazao je kako su ruske snage zauzele gradsku željezničku stanicu i luku. 

- Borbe se sada vode, a okupacija našeg grada je u toku - rekao je. 

Rekao je da je mnogo ljudi poginulo, uključujući ukrajinske vojnike i civile, a vladini dužnosnici sada pokušavaju osigurati skloništa u koja bi se građani mogli skloniti. 

7:35 Sberbank najavio: Napuštamo europsko tržište, suočavamo se s velikim gubicima OPŠIRNIJE OVDJE 

6:50 Pojavile su se prve snimke iz Harkiva, koji je noćas bio pod vatrom. 

 

06:29 - Twitter će poštovati sankcije Europske unije prema ruskim državnim medijima RT-u i Sputniku kada odredba EU-a stupi na snagu, navela je društvena mreža za Reuters. 

 

 

06:10 - Članovi Kongresa i gosti, koji su prisustvovali Bidenovu govoru o stanju nacije, pokazali su potporu Ukrajini noseći plavu i žutu boju. 

1/6

 

05:18 - Ruske zračno-desantne postrojbe sletjele su u Harkiv, priopćila je ukrajinska vojska, navodeći da se u tom gradu na istoku Ukrajine vode stalne borbe.

- Ruske zračno-desantne trupe sletjele su u Harkiv i napale lokalnu bolnicu - navodi se u priopćenju ukrajinske vojske na Telegramu.  - U toku je borba između osvajača i Ukrajinaca - dodaje se u priopćenju.

Kako piše BBC, ruske snage napale su vojnu bolnicu.

Harkiv, grad sa 1,4 milijuna stanovnika koji se nalazi blizu granice s Rusijom, u utorak je u više navrata bio bombardiran pri čemu je poginulo najmanje deset osoba, a više od 20 ih je bilo ozlijeđeno.

 

04:53 - Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se Rusima zabranjuje napuštanje zemlje s više od 10.000 dolara u stranoj valuti, navodi ruski TASS. 

Odluka, piše The Guardian, dolazi kao odgovor na sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji i kako bi se pokušala osigurati financijska stabilnost Rusije. 

 

04:24 - Najmanje 136 ljudi, uključujući 13 djece, ubijeno je u Ukrajini od četvrtka, 24. veljače, prenosi CNN izvješće UN-a. Još 400 civila, uključujući 26 djece, ozlijeđeno je. 

- Ovo su samo žrtve koje smo uspjeli provjeriti - navela je glasnogovornica Liz Throssell dodajući kako pravi broj vjerojatno "mnogo veći". 

 

04:17 - Ruski padobranci navodno su sletjeli u Harkiv i napali jedan od vojnih medicinskih centara, navodi The Kyiv Independent dodajući kako ukrajinske snage odbijaju napad. 

 

03:47 - Južni grad Herson navodno je pao u ruke ruskih vojnika, navodi BBC koji od člana mjesnog vijeća doznaje da je ubijeno 200 ljudi od kojih su mnogi civili. 

 

03:25 - Američki predsjednik Joe Biden drži govor o stanju nacije u kojem se, između ostalog, osvrnuo na rusku invaziju Ukrajine. Pročitajte više OVDJE

 

02:45 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je u utorak objavio da je naredio raspoređivanje dodatnih snaga na jugu zemlje, uz granicu s Ukrajinom.

Helikopteri i vojni zrakoplovi raspoređeni u Gomelu, Baranovitchiju i Lounintsu jamče trenutačno sigurnost te granice između dviju bivših sovjetskih republika, kazao je Lukašenko na sastanku bjeloruskog vijeća sigurnosti, prenosi agencija Belta. Rekao je da se radi o raspoređivanju "pet taktičkih skupina bataljona za zaštitu tog južnog smjera"  koje obuhvaćaju stotinjak vojnika opremljenih oklopljenim vozilima i artiljerijskim oružjem.

Lukašenko, koji je saveznik Moskve, ipak je istaknuo kako njegova zemlja neće sudjelovati u napadu na Ukrajinu. "To nije naš zadatak", naglasio je. Također je zagovornik raspoređivanja dodatnih snaga na granici s Poljskom, na zapadu, kako bi zaštitio Bjelorusiju od eventualnog napada NATO snaga. 

"Ne smijemo ni u kojem slučaju dopustiti invaziju snaga NATO-a na bjeloruski teritorij, ni njihovu najmanju operaciju na našem teritoriju", dodao je bjeloruski predsjednik.

Pritom je rekao da je od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio dodatnu isporuku ruskih protuzračnih sustava S-400, koji su već raspoređeni u regiji Gomel (jug), kako bi ih rasporedio uz zapadnu granicu.

S druge strane predvodnica bjeloruske oporbe, koja živi u izbjeglištvu u Litvi, Svetlana Tihanovskaja, najavila je pokretanje "proturatne mobilizacije" u Bjelorusiji.

"Mora se prestati gledati Bjeloruse kao agresore", rekla je, pozivajući bjeloruske vojnike da ili "da odbiju sudjelovati u ratu ili da prijeđu na ukrajinsku stranu".

Prema službenom Minsku, u ruskoj invaziji na Ukrajinu ne sudjeluje ni jedan bjeloruski vojnik, dok službeni Kijev tvrdi da ruske snage koriste bjeloruski teritorij za svoje napade na Ukrajinu.

 

02:23 - Kako javlja Guardian, ruske snage okružile su grad Mariupolj.

Čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin izjavio je u utorak kako očekuje da će njegove snage opkoliti Mariupol, inače industrijsko središte.

 

02:20 - Visoki američki obrambeni dužnosnik naveo je da se ruske snage suočavaju s logističkim izazovima, uključujući nestašicu hrane i goriva. Kako navodi, čini se da među nekim jedinicama vlada "niski moral", piše The Guardian

Dužnosnik je rekao da duga oklopna kolona nije napredovala prema Kijevu u posljednja 24 sata. Možda su, dodaje, zastali i kako bi procijenili taktiku. 

 

01:57 - SAD će zabraniti letove ruskim zrakoplovima u američkom zračnom prostoru, kažu za CNN dva izvora upoznata s odlukom. 

Zabranu bi trebao objaviti predsjednik Joe Biden u govoru o stanju nacije.

 

01:28 - Svjetska banka objavila je da priprema tri milijarde dolara hitne pomoći Ukrajini, od čega bi najmanje 350 milijuna moglo biti pušteno ovaj tjedan.

"Pripremamo paket potpore od 3 milijarde dolara u nadolazećim mjesecima, počevši s brzom isplatom od najmanje 350 milijuna dolara koji će biti dostavljen Upravnom odboru na odobrenje ovog tjedna", objavila je Svjetska banka u zajedničkom priopćenju s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Pročitajte više OVDJE

 

01:05 - Ukrajinska služba za hitne slučajeve objavila je snimku posljedica zračnog napada u Žitomiru. 

 

00:53 - Četiri osobe poginule su u Žitomiru u granatiranju, naveo je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Gerashchenko, prenosi The Guardian. Raketa je, kako navodi Gerashchenko, bila usmjerena na obližnju vojnu bazu. 

- Do sada su četiri osobe umrle. Uključujući i dijete - rekao je. 

Ukrajinska služba za hitne slučajeve izvijestila je kako je u napadu oštećeno 10 kuća te prozori na bolnici. 

Prema posljednjim informacijama koje su objavili, dvije su osobe poginule, a tri su ozlijeđene. Kako navode, vjeruje se da ispod urušenih kuća ima još ljudi. 

 

00:49 - Projektil je pogodio privatno rodilište u blizini Kijeva, naveo je na Facebooku ravnatelj rodilišta Vitaliy Gyrin's.

- Projektil je pogodio rodilište. Pričinjena je velika šteta, ali zgrada stoji. Svi su evakuirani - naveo je te obavijestio građane da ne dolaze u kliniku. 

 

00:27 - U Mariupolju se čula nova uzbuna za zračni napad. Stanovnicima je naložena da odu u najbliže sklonište. 

 

00:18 - Obavljene su neke od poruka koje će američki predsjednik Joe Biden iznijeti u svom govoru koji bi se trebao održati za nekoliko sati. 

- Kroz našu povijest smo naučili ovu lekciju - kad diktatori ne plate cijenu za svoju agresiju, uzrokuju više kaosa. A trošak i prijetnje Americi i svijetu nastavljaju se povećavati - navodi se u dijelu govora koji je objavila Bijela kuća. Pročitajte više OVDJE

 

VIDEO Nevjerojatna snimka s juga Ukrajine, ljudi golim rukama stali pred ruski konvoj: 'Odlazite bando'

Komentara 202

Avatar verum
verum
13:11 02.03.2022.

nevjerovatno na koji nacin funkcionira mozak turskih potomaka na ovom forumu. ruski patuljak adolf putin prijeti atomskim bombama a turski potomci skacu od veselja i raduju se toj suludoj izjavi kao da ce njih u slucaju atomskog rata ta strahota zaobici.

RE
RedTree
01:19 02.03.2022.

Drž se Ukrajina, cijeli normalni svijet je uz vas, vjerujem da i većina Rusa se pita što njima to treba, vrijeme je da se i njihov glas čuje. Ovdje se doslovce radi o egu jednog lika i klike oko njega, koji su napravili najsramotniji potez u Europi u 21.stoljeću napavši drugu zemlju i zaprijetivši nuklearnim oružjem ostatku svijeta. Norveška ima energente također, svi žive lijepo i s nikim u napetim odnosima, a ovdje stotinjak oligaraha imaju sve, a narod mrvice i s nikim u dobrim odnosima, i to je status koji oni žele zadržati, ne žele otvoriti vrata slobodi. 🇺🇦

Avatar nosac
nosac
06:52 02.03.2022.

ako je netko simpatizirao putina do nedavno ne zamjeram mu, ali ako ga i dalje simpatizira nakon što je luđak zaprijetio uništenjem čovječanstva atomskim bombama e onda ste stvarni bolesnici.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije