Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTJECAJ NA EKONOMIJU

Europa se suočava sa zimom s dva rata: Nije se ponovio scenarij iz 1973.

Izrael Hamas
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.11.2023.
u 10:48

Rat Izraela i Hamasa imao je zasad samo ograničen utjecaj na cijene nafte. One su najprije porasle nakon Hamasova napada na Izrael u listopadu, ali su se ubrzo spustile na razine na kojima su bile prije početka rata. Cijena barela nafte iznosi 81 dolar, izvještava Politico

Europska unija suočava se s nadolazećom zimom u kompliciranim geopolitičkim uvjetima koje su obilježila dva rata – onaj u Ukrajini te između Izraela i Hamasa. No, energetska kriza koju je prošle godine prouzročila invazija vojske Vladimira Putina na Ukrajinu ne bi se trebala ponoviti zato što je EU mnogo bolje pripremljen, zaključio je u svojoj analizi Politico.

Konflikt između Izraela i Hamasa mogao bi poremetiti odnose između Europe i zemalja Bliskog istoka ili čak uvući Iran u izravan rat s Izraelom. Tržišta su trenutačno mirna, ali neki od ova dva scenarija mogao bi uvesti pomutnju u njih. Pa ipak, Europa je spremna na moguće poremećaje na svjetskim tržištima nafte i plina, rekla je za Politico povjerenica Europske komisije za energetiku Kadri Simson.

Izrael Hamas
1/33

Dodala je da su dužnosnici EU održali u posljednjim tjednima sastanke s kolegama iz više zemalja koje su proizvođači nafte poput Norveške, Alžira i Nigerije.

– Nakon izbijanja krize u Gazi, suočeni smo s dva konflikta u europskom susjedstvu. Istočni Mediteran važno je mjesto za europsku energetsku sigurnost, a europska energetska tranzicija još je zapetljana u geopolitičke nesigurnosti – rekla je Simson te je dodala da su tržišta ostala mirna zbog spremnosti i dobrog upravljanja koje je EU uveo kao odgovor na rusku energetsku ucjenu.

Rat Izraela i Hamasa imao je zasad samo ograničen utjecaj na cijene nafte. One su najprije porasle nakon Hamasova napada na Izrael u listopadu, ali su se ubrzo spustile na razine na kojima su bile prije početka rata. Cijena barela nafte iznosi 81 dolar, izvještava Politico. To znači da se nije ponovio scenarij iz Jomkipurskog rata iz 1973. kada su arapske zemlje, kao odgovor na izraelsku politiku, uvele embargo na izvoz nafte saveznicama Izraela. Zaljevske zemlje danas imaju mnogo bolje odnose s Izraelom nego što su imale prije pola stoljeća. Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein priznali su Izrael, a Saudijska Arabija pregovara s tom zemljom kako bi učinila isto.

POVEZANI ČLANCI:

Očekuje se da će tržišta nafte biti stabilna ako se rat ne proširi, odnosno, ako se u njega ne uključi Iran, što bi zasigurno moglo dovesti do poremećaja. S druge strane, rat Izraela i Hamasa zapravo je prouzročio veće poremećaje na tržištu plina zato što je Izrael prekinuo izvoz u Egipat. No, dosad je opskrba iz Izraela djelomično obnovljena. Što se tiče tržišta plina u EU, utjecaj je limitiran.

– Iz perspektive cijena plina u Europi, izgledamo relativno O. K., na što je uglavnom utjecala slaba potražnja. Mnogi industrijski potrošači nastavljaju koristiti osjetno manje plina nego što su to činili prije prošlogodišnje energetske krize pa je potrošnja u Europi ostala niska – rekao je Politicu stručnjak za ovo pitanje Tom Marzec-Manser.

VIDEO Niz eksplozija u Gazi

Komentara 6

SE
Serengeti
13:17 14.11.2023.

Upravo tako. Cijena plina je niska jer su svi veliki plinski potrošači zatvoreni po europskim zemljama ili rade smanjenim kapacitetom. Europsko gospodarstvo se smanjuje i sve više seli u SAD. Sankcije su najviše naštetile Europi.

KR
Krug
13:23 14.11.2023.

Po mom mišljenju rat u Ukrajini je zakuhao SAD i iskorištava Ukrajinu da oslabi Rusiju. U rat u Palestini je SAD uvečen, ali stoji iza Izraela. EU u oba rata glumi poniznog slugu SAD-a. EU bi u oba rata trebala pozivati na mir i pregovore, ali u ukrajinskom ratu fila Ukrajinu sa oružjem, a u palestinskom ratu žmiri na oba oka na izraelske ratne zločine.

Avatar Moloh
Moloh
11:11 13.11.2023.

Ruski teroristički režim radi na tome stvoriti čim veći kaos u svijetu. Ratovi, izbjeglice, nestabilnost..to je sve djelo KGB režima iz Kremlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije