Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Algoritam kao paravan

Famozni agregatori su paravan: Preko njih 'dilaju' ljude za dostavu, sve je algoritam

29.03.2023.
u 16:57

Ako dostavljač padne s motora ili bicikla i ozlijedi se, izbrišu ga s aplikacije i ostane bez ičega. Kako bi bilo što jasnije kako funkcionira platformski rad i koliko platforma na tome zaradi, iz Wolta su dali izračun jedne dostave. Kako kažu, ako pizzeria XY ima ugovorenu suradnju s Woltom preko čije aplikacije korisnik naručuje dostavu pizze čija je cijena u restoranu 10 eura, korisnik plaća 11,10 eura, u što je uračunata usluga dostave od 1,1 eura. Budući da provizija koju Wolt naplaćuje pizzeriji XY iznosi 28 posto, Wolt svom partneru naplaćuje 2,8 eura za izvršenu uslugu. Tih 2,8 eura uz 1,1 eura od naplate usluge dostave zajedno čine prihod od te narudžbe u iznosu od 3,9 eura. S troškovne strane, Wolt će od tog prihoda platiti transakcijski trošak u iznosu od 0,11 eura, a tu je i trošak dostave s obzirom na to da su partneri dostavljači plaćeni po učinku i ta stavka može iznositi 2,8 eura. Time ukupni trošak ove dostave za Wolt iznosi 2,91 eura pa je profit koji je Wolt ostvario na toj narudžbi 0,99 eura (3,9 – 2,91). Od toga platforma pokriva ostale troškove kao što su korisnička podrška, marketing, troškovi ureda te plaće zaposlenika, tvrde u Woltu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije