Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24. nasa gip

Filipović u Mariji Bistrici: Hrvatska nije nikad bila interesantnija investitorima

Krapina:  24. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/36
07.12.2023.
u 20:49

Već tradicionalno, 24. NASA GIP održava se ove godine, s fokusom na tranziciju prema digitalnom i zelenom gospodarstvu, inovativno, održivo, konkurentno gospodarstvo i poduzetništvo te pozicioniranje Hrvatske kao poželjne investicijske destinacije

NASA u Mariji Bistrici! O Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu govorimo (NASA GIP), koje danas i sutra okuplja poduzetnike, gospodarstvenike te predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, resornih ministarstava i ostalih institucija, agencija te strukovnih udruženja. I to već tradicionalno, 24. NASA GIP održava se ove godine, s fokusom na tranziciju prema digitalnom i zelenom gospodarstvu, inovativno, održivo, konkurentno gospodarstvo i poduzetništvo te pozicioniranje Hrvatske kao poželjne investicijske destinacije. 

Glavnina tema, već su ranije najavili iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koji je organizator događanja, posvećena je aktualnim temama u segmentu malog i srednjeg poduzetništva, a danas su se panelisti bavili potencijalima tržišta rada te relevantnošću strukovnog obrazovanja za potrebe gospodarstva i poduzetništva. Doći ćemo do toga nešto kasnije, prvo spomenimo da je samu NASA-u otvorio ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je rekao da je konkuretno te inovativno poduzetništvo, kao i zelena Hrvatska zajednički cilj, a Hrvatska nikad interesantnija investitorima. Ponovno je istaknuo i kako je Vlada, u energetskoj krizi, donijela odluke za očuvanje radnih mjesta, a posebno se računa vodilo o građanima s paketima mjera.

- Rezultat toga je i činjenica da Hrvatska ima drugu najnižu cijenu električne energije u Europi, a štitili smo i mikropoduzetnike, obrtnike. Smanjivali smo porezno opterećenje, ukidali parafiskalne namete, a i dalje ćemo to činiti - rekao je ministar Filipović pa dodao da već godinu i pol sluša o recesiji od analitičara i kritičara, koji "samo pričaju". Stopa rasta gospodarstva najveća je u Europi, kaže Filipović, a gleda li se struktura rasta, najveća je ona u kategoriji investicija i osobne potrošnje. A investicije ga posebno vesele, kaže, 13 milijardi eura ulaganja bilo je u proteklih nekoliko godina, a s investicijama raste i standard građana.

POVEZANI ČLANCI:

Sve je veći standard i onima koji se odlučuju za obrtnička zanimanja, zaključeno je na panel diskusiji na kojoj su sudjelovali ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, Robert Blažinović, p.o. ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Luka Čirko, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje pri Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore te Josip Zaher, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Zagreb. 

Krapina:  24. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
1/36

Kako su zaključili panelisti, učenike te njihove roditelje potrebno je zainteresirati za obrtnička zanimanja kojih kronično nedostaje, i to upravo za ona koja nedostaju gospodarstvu, a na tome se i intenzivno radi izradom novih kurikuluma te obrazovanjem i odraslih.

Komentara 1

ZA
zagabria5
08:36 08.12.2023.

Upravo je suprotno, Hrvatska nikad nije bila interesantna investitorima. Već 25 godina puna su usta velikih riječi, razvoj, inovacije, ulaganja i nikad ništa od toga. I dalje padamo na ljestvici konkurentnosti. Bolje da otvore štandove sa kestenima, to je realnije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije