Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splićani jedva dočekali

FOTO Splitski arhipelag na dlanu! Nova marjanska ljepotica visoka je dvadeset metara, na vrhu je staklena kupola do koje možete i dizalom

Split: Pogled s južne padine Marjana na novu osmatračnicu
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/8
15.05.2024.
u 09:31

Za posjetitelje obilazak promatračnice bit će besplatan, a zbog sigurnosnih razloga kupola koja se nalazi na vrhu ima prostora za najviše deset posjetitelja odjednom.

Osim zvonika svetog Dujma, među brojnim crvenim krovovima i zelenim krošnjama s Marjana, u Splitu  je niknula nova građevina koja privlači poglede. Prilazite li Splitu brodom sa zapadne, čiovske strane, uočit ćete novu čeličnu konstrukciju na vrhu Marjana. Riječ je o novoj promatračnici na marjanskom Sedlu, izgrađenoj u sklopu europskog projekta „Brdo prošlosti – oaza budućnosti“, započetog prije pet godina u mandatu bivšeg splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Ova impresivna konstrukcija djelo je splitskih arhitekata Emila Šverka Nene Kezića, koji su zamijenili staru, manju promatračnicu koja je služila gotovo pola stoljeća. Nova građevina na vrhu Marjana visoka je dvadeset metara, a njezina gradnja, financirana sredstvima iz EU fondova, koštala je nešto više od 700 tisuća eura. Promatračnica se sastoji od betonske baze iz koje se uzdiže deset metalnih prstenova prema vrhu. Na samom vrhu nalazi se platforma sa staklenom kućicom namijenjenom za nadzornika, odnosno čuvara prirode. "Promatračnica je u svojoj finalnoj fazi dovršavanja i uskoro bi trebala na tehnički pregled", kazao nam je ravnatelj Park šume Marjan, Marko Pejnović. 

Osim što dominira zbog svog položaja i visine, ova građevina je impresivna jer s nje imate cijelu Dalmaciju u svom oku. S ponistre se ne vidi samo Šolta, već uz sami Marjan sa predivnim plažama, vidi se veliki dio Splita i Kaštela, sve do Trogira, Čiovo, Brač, Hvar, a za burnih dana čak i dio Visa. Pogled je nevjerojatan jer plavetnilo se pruža na sve strane.

>>> FOTO  Pogled s južne padine Marjana na novu osmatračnicu u Splitu

Split: Pogled s južne padine Marjana na novu osmatračnicu
1/8

"Za posjetitelje obilazak promatračnice bit će besplatan, a zbog sigurnosnih razloga kupola koja se nalazi na vrhu ima prostora za najviše deset posjetitelja odjednom. Unutar promatračnice nalazi se i dizalo s kojim je obilazak dostupan i osobama s invaliditetom." kazali su nam iz Turističke zajednice grada Splita. 

Jedinstvena promatračnica postat će atraktivno mjesto u Splitu koje će nadamo se privući brojne Splićane i turiste ove ljetne sezone. Pluća grada Splita već su jedno od najposjećenijih lokacija, gdje se mnogi građani svakodnevno rekreiraju ili uživaju u svježem zraku. S novom promatračnicom, Marjan će postati još važnije turističko odredište.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Službeno otvorena najviša zgrada u Hrvatskoj: 'Izuzev Pelješkog mosta, to je najveće arhitektonsko postignuće'

 
Split: Pogled s južne padine Marjana na novu osmatračnicu
1/17

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije