Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODNESAK NA 19 STRANICA

Gdje su 2,3 milijuna eura? Mamić tvrdi da ima nove dokaze da nije Dinamov novac zadržavao za sebe

Mostar: Konferencija za medije Zdravka Mamića
Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL
1/4
05.02.2024.
u 14:15

Mamića se tereti da je s Dinamova inozemnog računa, kao osoba ovlaštena za raspolaganje sredstvima na računu, podigao gotovo 2,3 milijuna eura i ostavio ih sebi

Na čak 19 stranica priložio je Filip Glavaš, odvjetnik Zdravka Mamića, nove dokaze koji bi, prema njihovu mišljenju, trebali dokazati kako Mamić nije zadržao za sebe novac s Dinamova računa u Klagenfurtu, nego je njime plaćano igračima "na ruke". Riječ je o trećoj optužnici za izvlačenje novca iz Dinama, na njoj je samo ime Zdravka Mamića, a naknadno je spojena s drugom optužnicom, za zločinačko udruženje, pa se danas vodi jedno suđenje.

Mamića se, dakle, tereti da je s Dinamova inozemnog računa, kao osoba ovlaštena za raspolaganje sredstvima na njemu, podigao gotovo 2,3 milijuna eura i ostavio ih sebi. Zbivalo se to, po optužnici, od rujna 2002. do ožujka 2007. Obrana tvrdi kako je Mamić novcem s računa u Klagenfurtu podmirivao obveze prema igračima i posrednicima, "čime je omogućio koliko-toliko normalno funkcioniranje NK Dinamo".

GALERIJA Kranjčar na suđenju Mamićima: Iz potvrde proizlazi da sam dobio nešto u gotovini, ali se ne sjećam detalja

Mostar: Konferencija za medije Zdravka Mamića
1/13

Austrijski je račun, inače, otvoren nakon što su Joško Jeličić i Dražen Ladić 2002. godine podigli tužbu kojom od NK Dinama kao udruge građana zahtijevaju isplatu ukupno 1,25 milijuna eura duga. I nisu oni jedini, tužbe su podigli i brojni drugi igrači. Dinamovom je "domaćem" računu prijetila blokada pa su u klubu odlučili otvoriti račun u Austriji i tako su nastavili poslovati. No, igračima su plaće isplaćivane "na ruke", a poreze i doprinose državi nitko nije plaćao. Dinamove su se financije stabilizirale 2007. i tada je inozemni račun zatvoren.

USKOK priznaje dio gotovinskih isplata, no vjeruje i kako je Dinamo oštećen za 2,3 milijuna eura koji su završili, prema optužnici, u Mamićevu džepu.

VEZANI ČLANCI: 

Obrana u novom podnesku predlaže saslušanje svjedoka Damira Vrbanovića, Nikkyja Arthura Vuksana, Velimira Zajeca, Zorana Mamića, Pere Lozice, Bogdana Tihave, Tomislava Marčinka i Miroslava Rožića. Ističu kako je novcem s računa u Austriji vraćen i dio sredstava Zdravku Mamiću "koji je prethodno, ali i tijekom tog razdoblja od 2002. do 2007. vlastitim sredstvima podmirivao obveze NK Dinama bez ikakvih sredstava osiguranja i jamstava da će mu ta sredstva ikada biti vraćena".

Predlažu i da se u dokaznom postupku pročita više od 70 novih potvrda koje su priložili, a one, kako navode, dokazuju gotovinske isplate. Riječ je o potvrdama koje je, kako pojašnjava odvjetnik Glavaš, Zdravko Mamić našao pregledom osobne dokumentacije i arhive. Na tim su potvrdama imena Carlosa Santosa de Jesusa, Patrica Kwedija, Mathiasa Chagoa Deugonea, Dumitru Mitua, Edina Mujčina, Danijela Pranjića, Goce Sedloskog, Mihaela Mikića... Primjerice, Davor Vugrinec tako je odjednom primio 200.000 eura u gotovini.

Glavaš za svjedoke predlaže i Carlosa Santosa de Jesusa, Patrica Kwedija, M.C. Deugonea, Mihaela Mikića i njegova oca Stjepana, Damira Krznara, Dumitru Mitua, Edina Mujčina, Gocu Sedloskog... Isto tako, obrana predlaže nove svjedoke na okolnost gotovinskih podmirenja obveza NK Dinama od strane Zdravka Mamića prema Bošku Balabanu, Miroslavu Blaževiću, Josipu Kužeu, Jasminu Agiću i Heliju Augustu Suzanu. Balabanu je, primjerice, isplaćen milijun eura, a Jasminu Agiću 500.000 dolara. Za te isplate nema potvrda.

VIDEO Filip Glavaš, odvjetnik Zdravka Mamića: "Da nije bilo isplate od četrdeset tisuća eura u gotovini, Niko Kranjčar ne bi zaključio ugovor s Dinamom"

Komentara 12

MA
majeltomoguce
14:57 05.02.2024.

Suma sumaru... Mamić je napravio dvije greške, ali ništa tako spektakularno kako se stalno spominje! 1. novac koji je dizao, posuđivao sebi i provizije u ugovorima sa igračima su zapravo legalne da je bio vlasnik kluba, a ne član udruge građana. Dakle pogriješio je što nije privitizirao klub, a mogao je! Ponašao se kao vlasnik kluba, što nije bio i to je to! Dakle samo da je imao drugi format upravljanja u Dinamu on ne bi imao biti za što osuđen! I pod 2 te isplate na ruke gdje je državu oštetio za neka davanja. To je krimen, ali za to ne bi dobio neki zatvor već kaznu. Imate hrpetinu nogometnih zvjezda u svijetu koje nisu plaćale porez pa su se izvukle bez zatvora!

KU
Kujttim
15:43 05.02.2024.

Mamić je stvarao novac i najveći je donator sucima, državnim odvjetnicima, inspektorima, načelnicima, ravnateljima, i svim ostalima iz zakonodavne, izvršene i policijske vlasti. Zdravko Mamić je krao novac, ali je i potplaćivao. Dakle, bio je društveno koristan.

DU
Deleted user
15:21 05.02.2024.

Ja nisam. Ja sam u Dinamu bio kuhar i glazbenik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije