olakšao im život

Generatorom na pedale proizvodi svjetlo za selo u Ruandi

Dubrovnik
Foto: Zvonimir Pandža
1/2
08.05.2012.
u 15:39

U jednoj minuti pedaliranja proizvede se energije za 400 minuta osvjetljenja što je mještanima sela u Ruandi znatno bolje od petrolejskih svjetiljki kojima su se dosad koristili

Francois Nsegimana iz Ruande pronašao je način kako jeftino opskrbiti svoje selo energijom potrebnom za osvjetljenje. On, naime, svoje sumještane u selu Kaynozi, koje je udaljeno 60 kilometara od glavnoga grada Kigalija, opskrbljuje energijom potrebnom za LED svjetiljke koju proizvodi na generatoru na pedale.

U jednoj minuti pedaliranja proizvede se energije za 400 minuta osvjetljenja. Jedna LED svjetiljka stoji oko šest američkih dolara, a punjenje baterija samo 17 centi. Ovaj način osvjetljenja preporodio je mještane Kaynoze koji dosad nisu imali energiju za svjetlo nego su se koristili petrolejskim svjetiljkama.

– Kada su izabrali da ja budem taj koji će prodavati ova svjetla, prvo sam morao vježbati kako koristiti ovaj uređaj i sada radim ozbiljan posao. Mnogi ljudi kupuju ova svjetla zato što su cijene petroleja previsoke – objašnjava Nsegimana.

Inače, on radi za tvrtku Nuru Energy koja daje generatore na pedale i svjetla poduzetnicima, a oni zauzvrat prodaju njihove svjetiljke. Tvrtka ima ovakve projekte i u državama poput Indije, no Ruanda je prva afrička država koja je uvela ovakav način opskrbe svjetlom.

– Prije sam koristila lampu na petrolej kako bih kuhala, ali je bilo preteško jer se dimilo, a i petrolej je preskup. Moja djeca nisu mogla pisati zadaću jer bi bila u mraku, no sada nam je puno lakše – kaže Vestine Mukandahiro.

Ključne riječi

Komentara 15

MO
modovisisajteMaraschino
16:46 08.05.2012.

čekajte samo da Čačić vidi ovo... začas će biti novi projekt zapošljavajna na pedaliranju...

CR
CrniP
18:49 08.05.2012.

Žalosno. I idiotizam. Svo ljudsko znanje i tehnologija - a VL glorificira pedaliranje za struju (a niti ne kuži sprdačinu)... Zamislite vijest da tamo neki Škabrnjani moraju pedalirati da bi dijete navečer pisalo zadaću jer država nema znanja novaca nitii tehnologije za elektromrežu.

UK
Ugo Kajvez
16:38 08.05.2012.

Zahvaljujući MMF-u i svijetskoj banci .............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije