Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMIROVLJENI GENERAL

Gotovina otkrio što misli o vojnom roku, ima prijedlog vezan za duljinu trajanja: 'Ne znamo što nas čeka'

Zagreb: Svečana primopredaja dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
Autori: Hina, Večernji.hr
08.03.2024.
u 19:54

"Mislim da je to dobro za svakog mladog čovjeka i ženu koja to želi", poručio je Gotovina.

General Tihomir Kundid u petak je, nakon svečane primopredaje, preuzeo dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, na kojoj je zamijenio admirala Roberta Hranja. Na svečanosti primopredaje u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" u Ministarstvu obrane sudjelovali su predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, ministar obrane Ivan Anušić i dosadašnji načelnik Robert Hranj. 

Na svečanosti su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Ante Deur, članovi Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj, predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović te drugi uzvanici, među kojima su bili i bivši ministri obrane, bivši načelnici GS OSRH, brojni generali i diplomati. Među njima je bio i general Ante Gotovina, koji je kazao da su jedan od najvažnijih stupova sigurnosti svake države Oružane snage, a general Kundid je iskusan i odgovoran vojnik.

"Siguran sam da će Kundid voditi Oružane snage prema povećanju borbene spremnosti i opremanju sve tri grane vojske. Molimo i vjerujemo u mir, ali moramo bit spremni za rat sutra", izjavio je Gotovina novinarima nakon svečanosti. Dodao je kako nema niša protiv vraćanja obveznog služenja vojnog roka. "Mislim da je to dobro za svakog mladog čovjeka i ženu koja to želi. Drugo, to je važno za naše snage jer nikad ne znamo što nas sutra čeka", kazao je. Što se tiče duljine trajanja, Gotovina se zalaže se šestomjesečnu obuku

Kundid je na svečanosti poručio: "Prioritet mog djelovanja usmjeren je na jačanje Hrvatske vojske, kroz modernizaciju i opremanje te razvoj novih sposobnosti u skladu sa novim sigurnosnim prijetnjama i ugrozama. Borbena moć Oružanih snaga mora biti na razini kako bi bile suverene u provedbi svih zadaća koje proizlaze iz naše misije."

VEZANI ČLANCI:

Kao obveze Hrvatske vojske, Kundid je naveo obranu nacionalnog teritorije te doprinos međunarodnom miru i sigurnosti. "Postrojbe Hrvatske vojske sudjeluju u različitim međunarodnim vojnim operacijama, misijama, zadaćama i aktivnostima pod vodstvom Europske unije i NATO saveza. U tom duhu, moramo nastaviti davati naš doprinos u skladu s našim mogućnostima", rekao je.

Novi načelnik Glavnog stožera svečanu ceremoniju preuzimanja dužnosti vidi kao najznačajniji trenutak u svojoj vojničkoj karijeri. Najviše godina proveo je u Drugoj gardijskoj brigadi Gromovi, gdje je obnašao dužnost zapovjednika voda, zapovjednika pješačke satnije, zapovjednika izvidničke satnije, zapovjednika pješačke bojne i zapovjednika oklopne bojne. Od 2023. godine obnašao je dužnost zapovjednika hrvatske kopnene vojske.

Zagreb: Svečana primopredaja dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH
1/22

Komentara 20

DU
Deleted user
22:41 08.03.2024.

Dok god milicajce koji služe regularno Vučićevu soldatesku budu vračali nazad na posao u MUP RH a ŽIKINO KOLO se plesalo na policijskoj akademiji tu u Zg pred koju godinu džaba ste krečili ! I gdje su sada ti Gotovine,ne, Glogoški, Markači ,Sačići, Krstičevići i ostali? Licemjeri! Država im se zahvaljujuči ADZu i SDSS potkopava u temeljima a oni se bore i dižu šatore za svohe guzice i sitne interese umjesto da se traži smjena ministra MUP a, izbacivanje čedomira iz MUP RH hitno!

Avatar Zoran Kociper
Zoran Kociper
20:11 08.03.2024.

Hrvatska vojska ima samo jednu zadaću: obrana suvereniteta Hrvatske i naroda od agresora ma koje vrste, ali i pomoć narodu u određenim slučajevima kad vojska može pomagati, poput potresa itd. Međutim, kao veteran Domovinskog rata protivim se slanju naše vojske u misije za račun Black Rocka, Billa Gatesa, Londona, Pariza, Brisela i ostale bande. Možemo, ako nam je u interesu, slati humanitarnu pomoć, novac i raznu opremu, ali slanje naših vojnika da ginu za tuđina (kao stoljećima za Habsburge , na primjer) nije moguće. Ovaj general je, uz sve pohvale za karijeru, očito samo jedan birokrat čija usta siplju šuplje fraze i koji će, kao svaki poslušan pas, poslati hrvatske sinove da ginu za Bidena i ekipu. Žalosno, gospodine generale.

Avatar ciciban
ciciban
21:57 08.03.2024.

Sta predlaze drug gotovna? Da se mladi hrvati kriju po Kanarski otoci od hdzea ili da idu u Francuski zatvor da izbjegnu istocni front?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije