Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČELNIK SDP-A

Grbin otkrio jesu li odustali od Milanovića: 'Treba biti svjestan realnosti'

Zagreb: Izvanredna konferencija za medije predsjednika SDP-a Peđe Grbina
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
23.04.2024.
u 18:59

"Ono što SDP jednoglasno smatra prioritetom, to je konstituiranje Sabora", istaknuo je Peđa Grbin

Čelnik SDP-a Peđa Grbin obratio se medijima te poručio: "Predsjedništvo SDP-a donijelo je dvije odluke. Prva se tiče smjera naši pregovora s drugim političkim strankama koje su na izborima ušle u Sabor. Ne sa svima, s HDZ-om nemamo namjeru razgovarati. Ono što SDP jednoglasno smatra prioritetom, to je konstituiranje Sabora. Na taj način osiguravamo parlamentarni nadzor. Pregovori oko konstituiranja nove Vlade će potrajati i pitanje je kakav će biti njihov ishod. Ono što ne smijemo dopustiti je da ova Vlada djeluje bez nadzora".

"Mislimo da odmah nakon konstituiranja Sabora stranke koje su do jučer bile oporba HDZ-u trebaju donijeti odluku kojom će staviti van snage imenovanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom i promijeniti lex AP. Na taj način spriječit ćemo da kriminal ovlada Hrvatskom i njezinim institucijama. U Hrvatskoj se događaju brojne kriminalne i koruptivne radnje, to je činjenica", dodaje Grbin. 

"Smatramo da je potrebno Sabor konstituirati odmah i nakon toga djelovati. Svi razgovori oko eventualnog formiranja Vlade i oblika mogu uslijediti tek nakon toga. Druga stvar koju smo odlučili na današnjoj sjednici, također jednoglasno, je da formiramo pregovarački odbor. Što se tiče SDP-a, u pregovaračkom odboru sudjelovat ćemo glavni tajnik stranke Marko Krička i ja. Treću osobu dogovorit ćemo tijekom sutrašnjeg dana s drugim strankama koje su s nama tvorile koaliciju", kazao je Grbin.

"Razgovore s drugim političkim opcijama, dok ne dođu kraju, komentirati neću", ustvrdio je te dodao: "Konstituiranje Sabora ne može se dogoditi dok ne budu utvrđeni službeni rezultati izbora, a rok za prigovore još uvijek teče". 

"Ovo mora biti gotovo do 26. svibnja kako bi mogli spriječiti da Ivan Turudić preuzme dužnost glavnog državnog odvjetnika i kako bi spriječili da kriminal ovlada hrvatskim pravosuđem. Dakle, to je rok za koji mi smatramo da se mora ispoštovati", tvrdi. Hrvatsku, kako navodi, čekaju razgovori koji će trajati možda i mjesecima. Neke druge države, ističe, formiraju parlament automatizmom iako pregovori o formiranju vlade traju znatno dulje. 

"Mislim da je potpuno pogrešno prihvatiti da u Hrvatskoj može biti Vlade bez kontrole i nadzora", ističe Grbin. 

Odgovorio je na pitanje jesu li odustali od Zorana Milanovića: "Što se tiče toga, vidjeli ste što je izjavio Most, što je izjavio IDS. Imamo matematičare u svojim redovima, ne moram ja odraditi zbrajanje, ali ovo zbrajanje može odraditi svatko od nas. Okej, odgovor je da. Ne bih rekao odustali, nego treba biti svjestan realnosti. Ako nešto nije realno, onda ne treba niti lupati glavnom kroz zid". 

 

GALERIJA Vinski podrum, veterinarska stanica, kafić... Ovo su neobična biračka mjesta u Hrvatskoj
Zagreb: Izvanredna konferencija za medije predsjednika SDP-a Peđe Grbina
1/15

Komentara 38

WI
wice
19:05 23.04.2024.

Kakva bila da bila, ti joj na sreću nećeš primirisati.

BP
Besposlen pop
19:11 23.04.2024.

Da Grbin ima imalo časti i savjesti već bi prošli tjedan dao ostavku na sve funkcije u Partiji! Zapravo, ne bi se bio ni kandidirao

Avatar Seurat
Seurat
20:04 23.04.2024.

Izbori su volja naroda. Većina vam je poručila Sjedi di jesi jer ni za di si, nisi! Misao da bi DP s vama sudjelovao u nekakvom oformljivanju Sabora, dok pregovara sa starom vladom o novoj vladi, fantastično je samozavaravanje. A da ne kažem koliko je smiješno tvrditi da ćete vi "odmah" ukinuti zakon ili smijeniti GDO koji je prošao proceduru i položio prisegu (Bez rasprave, bez Saborskih odbora, bez klubova i bez poštivanja rokova). ...Nego, zar nije prvi vaš potez trebao biti POVEĆANJE MIROVINA ODMAH!? 🤥 Vi ste, skupa s partnerima, teška prijevara i Politički diletanti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije