Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI RASPRAVE

Grbin: Prijedlog ustavnih promjena ne možemo podržati

Zagreb: Okrugli stol GONG-a "Kako povećati transparentnost pravosudnog sustava"
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
05.12.2022.
u 14:13

Upitan kako će onda SDP glasati, čelnik SDP-a reče kako SDP ima ujednačen stav i da prijedlog u ovom obliku neće podržati. Na iduće pitanje, što je s pobačajem i inzistiraju li u SDP-u i dalje da on bude u Ustavu, Grbin je potvrdno odgovorio.

Fantastična je stvar da HDZ čitavo vrijeme i oko Ukrajine i oko Ustava doziva konsenzus za odluke za koje oni smatraju da bi se trebale donijeti dvotrećinskom većinom, a taj konsenzus ne pokušavaju postići, ne razgovaraju ni s kim, ne uvažavaju ničija stajališta. Mi prijedlog ustavnih promjena koje su upućene i koje će sutra biti na dnevnom redu ne možemo podržati jer u njima nije uvaženo ama baš ništa od primjedbi koje su drugi uputili, bilo u saborskoj raspravi, bilo u raspravi kroz javno savjetovanje - kazao je danas novinarima u Saboru SDP-ov Peđa Grbin jer su sutra na dnevnom redu Sabora upravo prijedlozi izmjena Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

Na novinarsku opasku da je Arsen Bauk na prošloj sjednici Odbora za Ustav rekao kako su ovo promjene nabolje i glasao suzdržano, Grbin je naglasio da je ono što je u prijedlogu gotovo identično onome što je bilo i u prvom čitanju.

- Mi smo u međuvremenu pozvani na određene konzultacije nakon kojih se nije pomaklo ništa. Mi razgovaramo, a od toga ne bude ništa zato što HDZ tjera svoje. Prvo su rekli da će nakon pristupanja promjeni Ustava ići u razgovore da se postigne široki konsenzus, da bi onda drugi prijedlog bio gotovo isti kao što je bilo na početku - ustvrdio je Grbin.

Upitan kako će onda SDP glasati, čelnik SDP-a reče kako SDP ima ujednačen stav i da prijedlog u ovom obliku neće podržati. Na iduće pitanje, što je s pobačajem i inzistiraju li u SDP-u i dalje da on bude u Ustavu, Grbin je potvrdno odgovorio.

- Ustavni zakon o Ustavnom sudu donosi se po istom postupku kao i Ustav. I ima snagu Ustava. Bilo bi bolje da i odredbe koje se tiču referendumskog odlučivanja budu u Ustavu, ali to nije formaliziranje oko kojeg ćemo praviti dramu - reče Grbin referirajući se na opasku da je, kada je riječ o pobačaju, Socijaldemokratima prihvatljivo ako vladajući prihvate da u Ustavni zakon o Ustavnom sudu uđe to da Ustavni sud ne može ponovno odlučivati o pitanjima o kojima je već odlučio.

Zašto HDZ onda ima dojam da će doći do izmjena Ustava u ovakvom obliku kako ga predlažu, pitali su dalje novinari, da bi Grbin uzvratio da ne zna zašto HDZ ima takav dojam.

Na kraju se osvrnuo i na riječi HDZ-ova Branka Bačića kako vladajući ovaj tjedan kreću u konzultacije s oporbom oko obuke ukrajinskih vojnika.

- Konzultacije su najavljene u medijima. Zamolio sam kolege iz Kluba da detaljno provjere da nam nije možda otišao poziv u "spam" ili negdje drugdje, ali ništa nije došlo. Kada i ako dođe, to je vrlo hipotetsko pitanje. Ako poziv dođe, rado ćemo se odazvati. Čut ćemo što žele iz HDZ-a i vladajućih, ali tada ćemo im reći naše stajalište. Mi nismo spremni odstupiti od onoga što je propisano Ustavom. Ako su vladajući spremni uskladiti prijedlog s Ustavom, to će biti dobar korak za ovu zemlju - naglasio je Grbin.

VIDEO: Zbog dojave o bombi evakuiran sud u Puli

 

Komentara 1

DU
Deleted user
15:16 05.12.2022.

grbin jalov kao i njegov sef: "slava rusiji"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije