Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza trese njemačku

Grčka preporuka Njemačkoj: Zbog krize proračuna prodajte svoje otoke!

Vučić: Scholz je odlučno zatražio od Srbije da se pridruži sankcijama protiv Rusije
Foto: Milos Tesic
1/3
29.11.2023.
u 16:44

Panagiotis Lafazanis bio je grčki ministar koji je po diktatu Berlina u dužničkoj krizi morao prodavati javna poduzeća, elektrane, luke...

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je jučer pred Bundestagom da će država unatoč proračunskoj krizi ispuniti svoje financijske obveze.

Ustavni sud nedavno je ocijenio neustavnom odluku da se 60 milijardi eura namijenjenih za projekte ublažavanja posljedica koronakrize prebaci u novi fond za klimatske projekte. Scholz je rekao da je odluka Ustavnog suda znatno otežala rad njegove vlade, ali najavio je da se neće odustati od procesa modernizacije.

– Bila bi velika greška da sada zapostavimo ove projekte modernizacije jer bi time bila ugrožena kvalitetna radna mjesta, snažno gospodarstvo, a time i temelj našeg blagostanja – rekao je Scholz. Modernizacija gospodarstva bila je jedna od ključnih točaka Scholzove vladajuće Semafor-koalicije Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Slobodnih demokrata (FDP), koja je na vlasti od 2021.

Scholz je najavio ukidanje subvencija cijena struje i plina uvedenih nakon naglih poskupljenja uzrokovanih ratom u Ukrajini. Scholz je rekao da su cijene struje i plina pale do te mjere da taj mehanizam više nije potreban.

Predvodnik najvećeg oporbenog zastupničkog kluba, predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz poručio je Scholzu da nije dorastao kancelarskom položaju.

– Vi to jednostavno niste u stanju, kancelarske cipele dva su broja prevelike za vas – poručio je Merz u Bundestagu Scholzu. Merz je Scholzu predbacio da u kriznim vremenima daje "tehničke odgovore", a ne donosi odlučne političke odluke. Predsjednica desno-populističke Alternative za Njemačku Alice Weidel Scholza je pozvala da podnese ostavku.

A kako nadoknaditi minus od 60 milijardi eura, najvećem europskom gospodarstvu preporuke daje jedan Grk. Bivši grčki ministar energetike i okoliša Panagiotis Lafazanis savjetuje Njemačkoj da poduzme drastičan korak – prodaju vlastitih otoka! Lafazanis je bio na dužnosti na vrhuncu grčke dužničke krize 2012. godine i po diktatu tadašnje njemačke vlade morao je prodati elektrane, državne tvrtke, luke... kako bi spriječio nova zaduživanja Grčke. Lafazanis sada govori Nijemcima da postoje dva rješenja za njemački financijski problem. – Vlada mora uvesti hitne poreze i građanima i tvrtkama, što bi izazvalo krizu, ali donijelo značajan prihod – rekao je Lafazanis za Bild.

Za Lafazanisa bi alternativa bila "prodaja javne imovine kao što su otoci kako bi se brzo prikupile velike svote novca". Njemačka bi tada morala prodati otoke kao što su Sylt ili Helgoland. Za vrijeme grčke dužničke krize iz kabineta tadašnje kancelarke Angele Merkel govorilo se da bi Grčka trebala razmisliti o prodaji nekih svojih otoka.

Lafazanis je u igru ​​uključio Trojku – Međunarodni monetarni fond, Svjetsku banku i EU – koja je Grčkoj diktirala uvjete.

– Ako Nijemci ne mogu sami ovo staviti pod kontrolu, morat će doći pod nadzor Trojke. Bit će prisiljeni – rekao je bivši ministar.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Božo Kovačević: 'Srbija je namjerno pogoršala odnose s Hrvatskom'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije