Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar prekršio Zakon

Grliću Radmanu 5300 eura kazne, nije prijavio dividendu

storyeditor/2023-12-21/PXL_211223_107778696-2.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
22.12.2023.
u 07:40

U 2022. godini na račun dividende dobio je oko pet i pol milijuna kuna od Agroproteinke. Ništa nije prijavio.

Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman prekršio je Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer nije prijavio svu imovinu u imovinsku karticu.

"Ostala primanja"

Ustvrdilo je to jučer Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je ministra kaznilo maksimalnom kaznom od 5300 eura.

Povjerenstvo je provjerom svih imovinskih kartica Grlića Radmana ustvrdilo da ministar ni u jednoj nije naveo tzv. "ostala primanja", no uvidom u informacijski sustav Porezne uprave utvrđeno je da je ostvario dohotke od kapitala. I to ne samo od tvrtke Agroproteinka nego je dobivao dividendu i od tvrtke Interplod te od dvije banke, OTP i Zagrebačke. Pa je tako u 2019. godini dobio gotovo dva milijuna kuna od Agroproteinke plus još 350 tisuća kuna od tvrtke Interplod, dok je od Zagrebačke banke dobio pet tisuća kuna. U 2020. godini od Agroproteinke je dobio gotovo 2,2 milijuna kuna, sto tisuća kuna od Interploda, a od OTP banke dividendu od 3800 kuna. Novac je dobivao i 2021. godine. I to gotovo tri milijuna kuna od Agroproteinke, oko 300 tisuća kuna od Interploda te oko tisuću kuna od Zagrebačke banke. U 2022. godini na račun dividende dobio je oko pet i pol milijuna kuna od Agroproteinke. Ništa nije prijavio.

– Morao je znati da mora unositi podatke od dobiti – kazalo je Povjerenstvo, koje je kao posebno otegotnu okolnost pri izricanju kazne Grliću Radmanu uzelo u obzir činjenicu da je još 2019. godine Povjerenstvo obvezniku dalo mišljenje da može primati dividendu iz ostvarene dobiti, ali mu je i ukazano da je dužan to prikazati u imovinskoj kartici što on sve ove godine nije učinio, suprotno zakonu. A iako je naknadno svoju imovinsku karticu ispravio, to mu nije previše pomoglo jer Povjerenstvo smatra da je to trebao napraviti sam, a ne pod pritiskom javnosti. S druge strane, isto je tako jasno da je Povjerenstvo gotovo četiri godine znalo da se ministar raspitivao o dividendi, ali nisu naknadno provjeravali je li Grlić Radman ispoštovao njihovu uputu. Da ne bi bio "zaboravan" i pri plaćanju kazne, pobrinut će se sam premijer.

Novi zakon

– Ministar Gordan Grlić Radman poštovat će odluku Povjerenstva o sukobu interesa, mi ćemo se brinuti da postupi po toj odluci. Na sjednici Odbora za gospodarstvo najavili smo novi zakon o društvima koja su u državnom vlasništvu, stvari će biti takve kakve jesu dok se ne donese novi zakon – kazao je Andrej Plenković.

Povjerenstvo je otvorilo predmet protiv Grlića Radmana sredinom rujna, i to nakon pisanja Indeksa da je ministar, kao suvlasnik tvrtke Agroproteinka, od 2019. do 2023. primao uplate dividendi u iznosu od 2,11 milijuna eura i da to nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici. Tada su isto tako otkrili i da je Agroproteinka u poslovnom odnosu s Ministarstvom poljoprivrede. Ta se tvrtka 2017. godine jedina prijavila na natječaj i dobila desetogodišnju koncesiju za odvoženje i zbrinjavanje lešina uginulih životinja.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Plenković najavio paket potpore umirovljenicima: Obuhvatit će oko 830.000 građana

 

Komentara 8

Avatar Castro
Castro
08:59 22.12.2023.

5.300 eura kazne 😂😂 koji su to kriminalci, moš se još samo smijati na sve to. I ništa .. idemo dalje.. birajte nas molimo vas jer se ovo ne smije tek tako pustiti iz ruku .. Sve ćemo dati da se i dalje bogatimo na račun građana..

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
07:12 22.12.2023.

Možemo mirno spavati znajući da su odnosi s drugim državama u rukama čovjeka koji nije u stanju ispuniti jednu karticu (uz sve druge kvalitete koje isti evidentno ima).

NE
Neretva93
08:29 22.12.2023.

On nije slagao ništa,on pojma nema o životu nego krasti.Dobro nam i ide tko nas sve predstavlja.On je sramota Hrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije