Neslavan kraj

Harhoff izbačen sa suđenja Vojislavu Šešelju!

icty
icty.org, Zeljko Lukunic/PIXSELL
28.08.2013.
u 22:03

Harhoff je je pokrenuo hajku protiv predsjednika Tribunala Theodora Merona zbog oslobađanja Gotovine i Markača

Danski sudac Frederik Harhoff, koji je u javnosti postao poznat nakon što je u lipnju objavljeno njegovo kritičko pismo protiv predsjednika Tribunala, američkog suca Theodora Merona - diskvalificiran je i opozvan iz sudskog vijeća koje sudi Vojislavu Šešelju, a zbog opasnosti da bi mu pristranost jednog od sudaca narušila prava na fer suđenje! Do ove odluke došlo je dva i pol mjeseca nakon objave znamenitog pisma danskog suca, koje je pokrenulo lavinu optužbi i zahtjeva za smjenu aktualnog predsjednika Tribunala, Merona, koji je, prethodno oslobodio dvojicu hrvatskih generala, Antu Gotovinu i Mladena Markača.

U oštrom tonu Harhoff (koji ne spada u elitni vrh sudaca u Haagu, ima status tzv. ad litem suca (po pozivu)), je, u pismu napisao da je čuo kako je predsjednik Tribunala, Amerikanac Theodor Meron, provodio pritisak na druge suce da odobre oslobađanje bivših hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, generala nekadašnje Vojske Jugoslavije Momčila Perišića i srpske obavještajce Jovice Stanišića i Franka Simatovića. Danski sudac optužuje kako je Tribunal tako promijenio svoju politiku izricanja presuda, jer je "sve do jeseni 2012. bila uvažena praksa suda da se vojni zapovjednici smatraju odgovornima za ratne zločine (koje počinili njihovi podređeni)". Njegov naredni zaključak uzburkao je međunarodne političke vode - "to bi moglo biti rezultat pritiska ‘vojnog establišmenta’ izvjesnih utjecajnih zemalja” kao što su SAD i Izrael, koje ne žele da se postavljaju presedani koji bi u budućnosti mogli dovesti do osuđivanja njihovih državljana".

Ubrzo nakon objave pisma, 9. srpnja reagira podneskom Vojislav Šešelj (brani se sam), s obzirom da je Harhoff jedan od sudaca koji mu sude. U svom podnesku traži diskvalifikaciju suca , "zbog opravdane bojazni od pristranosti suca Harhoffa". Šešelj piše da danski sudac pokazuje snažnu usmjerenost ka osudi optuženih Srba, a citira dijelove pisma u kojima se Harhoff poziva na donedavnu praksu "automatskog" osuđivanja vojnih zapovjednika i političkih lidera. Sud oformljuje tročlano posebno sudsko vijeće 28. srpnja. Prethodno, na stranu suca Harhoffa staje (17. srpnja) haaško Tužiteljstvo, koje u njegovom pismu, kao niti u podnesku Šešelja ne nalazi dovoljno razloga za micanje suca ("razlozi ne dostižu standarde za diskvalifikaciju suca"). Navode o opasnosti od pristranosti suca, tužiteljstvo naziva "spekulacijama, za koje nema dovoljno dokaza". Kažu kako se kriticizam presuda iz pisma Danca ne razlikuje od sličnih koje su se već pojavljivale u javnosti. Navode i kako je bila riječ o "privatnom pismu upućenom prijateljima".

Sudsko vijeće, kojim je predsjedao sudac, veteran, južnoafrikanac J.B. Moloto, uz B. Halla s Bahama i Kineza Liu Daquna (koji je izdvajao svoje mišljenje), većinski je registriralo opasnost od pristranosti kod suca Harhoffa. Suci, većinski, smatraju kako je Harhoff uputio svoje pismo na 56 privatnih adresa, ali je činjenica da je ono ubrzo postalo javno putem interneta. Citirali su i Statut Tribunala, gdje se navodi da osobnost suca podrazumijeva i "osobu visokog morala i karaktera, nepristranog i s integritetom". U svojoj odluci suci isto citiraju dio pisma u kojemu se navodi kako je Meron pritiskao suce u sklopu Američko-izraelskog plana. No odluci o micanju Harhoffa sa suđenja najviše je doprinjeo njegov stav izrečen u pismu u kojemu on, na kraju kaže da je zbog promjene doktrine Tribunala kojeg je proveo Meron, on, osobno "suočen s profesionalnim i moralnim dvojbama". Upravo na temelju tog citata suci sudsko je vijeće većinski zaključilo kako je to još jedan dokaz da postoji razumna sumnja u nepristranost Harhoffa i da mu nije mjesto u ovom procesu, te da bi se sučeve predrasude o tome da se treba osuditi vojne zapovjednike i lidere, mogle izravno odnositi i na Šešelja, koji je bio lider i imao "Šešeljeve ljude".

Stoga je Vijeće i prihvatilo Šešeljev podnesak. U kuloarima će ovakav rasplet sigurno biti protumačen kao uspješni odgovor predsjednika Merona na hajku koja je pokrenuta protiv njega, a onaj koji je inicirao tu hajku, danski sudac, vjerojatno je zapečatio svoju karijeru na Tribunalu.

>> Šešelj podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv Franje Tuđmana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije