Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REJTING STRANAKA

HDZ na završetku godine zaustavio pad i popravio rejting, Puhovski: 'Očekujem isto i u 2023.'

Zagreb: Održana sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
30.12.2022.
u 20:27

Druga po snazi stranka je SDP koji godinu završava sa 14,74 posto potpore (u studenom 14,92 posto). Stranka Možemo je treća s 10,02 posto potpore (prošlog mjeseca 10,26)

Posljednje istraživanje političkih preferencija CroElecto u 2022. godini pokazalo je da HDZ ostaje uvjerljivo na vrhu po popularnosti, no bez koalicijskog potencijala. U odnosu na prošli mjesec HDZ je rejting popravio za više od jedan postotni bod.

Pitanje je koliko je na to utjecala i najava nove jednokratne novčane pomoći umirovljenicima ili drugih Vladinih mjera vezanih uz cijene goriva i energenata. Prema istraživanju koje je provela agencija 2X1 komunikacije od 15. do 27. prosinca na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika, HDZ bi biralo 24,65 posto ispitanika (prošli mjesec 23,51).

Druga po snazi stranka je SDP koji godinu završava sa 14,74 posto potpore (u studenom 14,92 posto). Stranka Možemo je treća s 10,02 posto potpore (prošlog mjeseca 10,26), a jedan bod manje, odnosno 9,08 posto, bilježi Most koji nikako ne uspijeva pronaći recept za ponovni rast popularnosti. Most je u studenom bio na 9,43 posto.

Peti je Domovinski pokret sa 6,96 posto, a Hrvatska stranka umirovljenika je s 3,07 posto glasova ispitanika pretekla Socijaldemokrate koji su pali na 2,24 posto. Hrvatski suverenisti i Centar imaju po 2,12 posto. Radničku frontu biralo bi 1,42 posto, a IDS 1,30 posto ispitanika.

Blizu jednopostotnog praga su HSS i Fokus s 0,83 posto. HSLS je 0,35 posto, Ključ Hrvatske, HSP, BM 365 na 0,24 posto, a PGS, Mreža, LiPo i HNS na 0,12. Nezavisne liste ukupno bi biralo 1,65 posto, a neodlučnih je 17,45 posto ispitanika.

Emocionalna povezanost s HDZ-om

- HDZ se ne miče s vodeće pozicije jer najveći dio njegovog biračkog bazena emocionalno vezan uz stranku, i to je dodatno osnaženo patrijahalnom strukturom obitelji koje su prihvatile HDZ kao porodičnu orijentaciju, što bilo da bilo, još od 1990. Imamo tri generacije ljudi iz jedne porodice ostale su uz HDZ patrijahalnom stegom koja je posredovana Crkvom i nacionalnim shvaćanjem stranke 1990. kao prave hrvatske stranke. Prenesena na emocionalni teren, kao što se s emocijama događa, naprosto je otporna na činjenice. U manjoj mjeri to se događa i sa SDP-om koji također ima vrlo ozbiljan broj porodičnih veza, ali su te porodice manje patrijahalno strukturirane i otpočetka ih je bilo znatno manje. Za razliku od HDZ-a koji je napadan izvana, očito neuspješno, SDP se raspada iznutra, i to voljom vlastitog vodstva. Očekujem da će se isto nastaviti i u 2023. godine jer su to tendencije dugog trajanja – kaže nam politički analitičar Žarko Puhovski.

Most se, dodaje, bavi time da se zadržava na rubu dvoznamenkastog postotka. Više od toga ne može, a ni manje, i bez ikakvog je koalicijskog potencijala.

- Ni HDZ sad nema koalicijski potencijal koji će se pojaviti na izborima s nekim novim strankama i strančicama, manjincima i slično. Meni se i dalje čini da je HDZ ozbiljan favorit na izborima u sadašnjem stanju stvari. Ne vjerujem da će parlamentarni izbori biti puno prije zakonskog roka jer predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković nema dovoljno kapaciteta da se sad nekoliko tjedana ili mjeseci bavi unutarsranačkim odnosima oko sastavljanja lista za izbore, smirivanja nezadovoljnih i pripitomljavanja zadovoljnih. Vjerujem da to nastoji odgoditi sve dok ne bude imao malo lakšu situaciju na vlasti – smatra Puhovski. 

>> VIDEO Vlasnici na ovo moraju računati: Električni automobili zimi mogu 'izgubiti' do trećine dosega

Ključne riječi

Komentara 24

FU
fuji91
11:03 30.12.2022.

Uvijek ce oni imati tu svoju 1/5 glasova ukupnog broja biraca. A ponasaju se kao da imaju plebiscitarnu potporu u Hrvatskoj. Bahati , puni sebe , a nesposobni i korumpirani da je to strasno.

Avatar jimi10
jimi10
11:26 30.12.2022.

Svi ste vi adz-sektasi suodgovorni..

ZV
Zvonko
10:53 30.12.2022.

Stanje državljana domicilne hrvatske sve gore a HDZ-ovcima raste rejting.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije