Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIČA UMIROVLJENOG GENERALA

Deset Tuđmanovih radnih godina: Objavljeni novi detalji iz karijere prvog hrvatskog predsjednika

Foto: Večernji list
1/2
29.11.2023.
u 11:51

Osim kronologije predsjednikova života i rada, knjiga sadržava i 12 iznimno zanimljivih i sadržajnih priloga u kojima su obrađene Tuđmanove ovlasti, sve njegove vlade, sva vijeća i povjerenstva, uredi, svi generali i admirali, predsjednički i parlamentarni izbori s cjelovitim izbornim rezultatima, odlikovanja i priznanja...

Nova knjiga o prvom hrvatskom predsjedniku, koja bi, sudeći prema potražnji na zagrebačkom sajmu knjiga Interliberu, mogla postati publicistički hit, odsad se može nabaviti u svim knjižarama te na web-stranici stilus-knjiga.hr. Tu opsežnu ediciju, naslovljenuFranjo Tuđman: kronologija života i rada 1922.-1999.“, napisao je umirovljeni general Krešimir Kašpar, samozatajni časnik koji je sedam godina bio uz Tuđmana ili kao njegov pobočnik ili kao pročelnik njegova Vojnog kabineta. Riječ je o impresivnoj povijesnoj kronologiji nastaloj nakon višegodišnjega mukotrpnog prikupljanja goleme količine građe te se slobodno može nazvati kapitalnim djelom generala Kašpara.

U toj knjizi, podijeljenoj u dva sveska i s ukupno više od tisuću stranica, nema senzacija, ali njezin sadržaj senzacija je sama po sebi. U 11 velikih poglavlja autor je prikazao život i radnu aktivnost prvoga predsjednika Republike Hrvatske bilježeći je iz dana u dan, iz godine u godinu – od preuzimanja dužnosti do smrti. Deset Tuđmanovih radnih godina na jednome mjestu! Nevjerojatan je taj niz protokolarnih primanja, skupnih i pojedinačnih sastanaka, sjednica, kongresa, putovanja, posjeta, obilazaka ratišta, druženja s građanima... Imamo li na umu da je predsjedničku dužnost Tuđman preuzeo u dobi od 68 godina, da ju je obnašao cijelo desetljeće u iznimno traumatičnim i stresnim vremenima te da je radio „od jutra do sutra“, čovjek se s čuđenjem zapita odakle je crpio toliku radnu energiju. A gdje su još njegovi neslužbeni sastanci i aktivnosti koje nisu javno objavljene te u ovoj knjizi nisu ni obuhvaćene.

Foto: Hrvatske Šume

 

VEZANI ČLANCI: 

Osim kronologije predsjednikova života i rada, knjiga sadržava i 12 iznimno zanimljivih i sadržajnih priloga u kojima su obrađene Tuđmanove ovlasti, sve njegove vlade, sva vijeća i povjerenstva, uredi, svi generali i admirali, predsjednički i parlamentarni izbori s cjelovitim izbornim rezultatima, odlikovanja i priznanja; tu je i popis njegovih spomenika, trgova, ulica, parkova, škola nazvanih njegovim imenom, popis njegovih knjiga i knjiga o njemu... Posebno je intrigantan prilog „Mitovi“, u kojemu je i neizbježna tema o podjeli Bosne, te prilog „Tuđmanovi transkripti“ s naslovom „Treba li netko odgovarati zbog slanja stotina zapisnika u Haag?“. S obzirom na to da je bio član triju povjerenstava koja su nakon predsjednikove smrti popisivala i razvrstavala povjerljive zapisnike, general Kašpar u ovoj je knjizi donio dosad najbolji i najiscrpniji prikaz Tuđmanovih transkripata.

Knjiga je obogaćena brojnim fotografijama, među kojima su i privatne fotografije što ih je autor snimio u američkoj vojnoj bolnici Walter Reed, gdje je predsjedniku Tuđmanu dijagnosticirana teška bolest, te u Daytonu u vrijeme pregovora o Bosni i Hercegovini, gdje je bio u svojstvu Tuđmanova glavnog pobočnika. Ova povijesna kronologija, koja će biti od velike koristi posebno historiografima, hommage je velikom državniku Franji Tuđmanu, ali i podsjetnik novim generacijama na herojska vremena u kojima je stvorena hrvatska država.

Knjiga je objavljena u nakladi Večernjeg lista, a cijena svakog sveska je 24,90 eura.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije