Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biramo 12 europarlamentaraca

Hoćete li glasovati na europskim izborima? Poznata su biračka mjesta u Hrvatskoj, više ih je nego 2019.

Biračka kutija
Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/5
04.05.2024.
u 07:20

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih europarlamentaraca bira se i u inozemstvu, na biračkim mjestima koja će uskoro biti određena

Za 12 zastupnika koji će ih predstavljati u Europskom parlamentu hrvatski će birači u nedjelju, 9. lipnja, u Hrvatskoj moći glasovati na 6.651 biračkih mjesta, na dvjestotinjak mjesta više nego prije pet godina. Adresar biračkih mjesta s pripadajućim područjem objavljen je na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Glasuje se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Birač s prebivalištem u Hrvatskoj, koji će se na izbornu nedjelju zateći izvan svog prebivališta ili u inozemstvu, također će moći  glasovati. Uvjet je da do 29. svibnja nadležnom upravnom tijelu županije ili Grada Zagreba podnese zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju, odnosno za potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta (tzv. žuta potvrda).

Tu potvrdu može zatražiti u nadležnom upravnom tijelu kod kojeg je upisan u registar birača, bez da navede mjesto u kojemu će biti na izborni dan, a temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Hrvatskoj ili u inozemstvu.   Privremeni upis tražit će ako zna mjesto u Hrvatskoj u kojemu će se, izvan svog prebivališta, zateći na izbornu nedjelju, a ako će glasovati u inozemstvu, zatražit će prethodnu registraciju.

U spomenutoj brojci biračkih mjesta, redovnih je 6.538, a posebnih, dakle onih na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, pomorci, zatvorenici i birači u ustanovama socijalne skrbi, 113. Lokacije biračkih mjesta za europske izbore, u pravilu su iste kao i na nedavno održanim parlamentarnim izborima.

VEZANI ČLANCI:

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih europarlamentaraca bira se i u inozemstvu, na biračkim mjestima koja će uskoro biti određena. Prije pet godina birani su u 46 država, na 119 biračkih mjesta.

Za razliku od parlamentarnih izbora, na kojima su zastupnici birani u 12 jedinica, na europskim se cijela Hrvatska, uključujući i birače dijaspore, tretira kao jedna izborna jedinica. Razlika je i tome što se na parlamentarnim izborima u inozemstvu glasuje dva dana, a na europskim, jedan dan.

Na lipanjskim izborima za naklonost birača natjecat će se 25 lista, osam manje nego prije pet godina, 23 liste su stranačke, dvije kandidacijske liste grupe birača, na listama su imena 300 kandidata. Birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred samo jedne od predloženih lista, a na odabranoj može zaokružiti i redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojeg želi vidjeti u Europskom parlamentu, odnosno dati mu preferencijalni glas.

Hrvatske europarlamentarce mogu birati i državljani druge države članice EU s prebivalištem ili boravištem u Hrvatskoj. Uvjet je da do 9. svibnja zatraže da ih se upiše u hrvatski Registar birača. Prema dostupnim podacima, na prošlim europskim izborima takvih je birača bilo samo 13, dok je hrvatskih državljana koji su se prijavili da će glasovati za kandidate države članice u kojoj žive, bilo gotovo 10.300.

Izbori u lipnju bit će četvrti europski izbori za Hrvatsku. Prvi su održani 14. travnja 2013. godine, prije službenog ulaska u EU, 1. srpnja te godine. Tada je birano 12 zastupnika, a mandat im je trajao samo godinu jer su se iduće, 2014. godine održavali redovni europski izbori. Posljednji europski izbori održani su u svibnju 2019. godine.

FOTO Ovo će biti novo središte Zagreba 2026.: Pogledajte kako napreduju 80 mil. € vrijedni radovi

Biračka kutija
1/39

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije