Istupila je!

Holy: Napuštam SDP; Zmajlović: Prevladala je njena tvrdoglavost

mirela holy,mihael zmajlović (1)
Foto: Vanja Moskaljov/VLM
1/4
21.06.2013.
u 13:12

Nakon što je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao da amandmane ne može prihvatiti, Holy ih je povukla uz objašnjenje kako ne želi dovesti stranačke kolege u neugodnu situaciju.

Mirela Holy poslala je službeni dopis SDP-u kojom je članove stranke izvijestila da izlazi iz stranke jer nisu prihvaćeni amandmani tijekom njihova izglasavanja u Saboru.

– U njemu ga obavještavam da izlazim iz stranke zbog toga što ne poštujemo politike na temelju kojih smo dobili izbore, odnosno konkretno politiku zaštite prirode. Ja ću i dalje ostati zastupnica u Hrvatskom saboru zbog toga što se želim i dalje baviti s politikom, i podržavat ću sve one prijedloge koji će dolaziti iz Vlade, a koji će biti u skladu s politikama iz Plana 21 – rekla je Holy te dodala kako ne razmišlja o ni jednoj drugoj političkoj opciji kojoj bi se pridružila te o ni jednom saborskom klubu. Novinare je zanimalo planira li se možda priključiti zelenima.

– Mislim da su zeleni već dosad bili predstavljeni. Ali ja ću do daljnjega biti nezavisna zastupnica – jasna je Holy. Na pitanje je li premijer razgovarao s njome i što joj je rekao, samo je kratko odgovorila da joj rekao kako mu je žao što napušta SDP, jednako kao što je i njoj žao.

Na ručku s ministrom Zmajlovićem očito nije dobila valjane argumente da ostane u SDP-u.

– Razgovor je bio zbilja OK, ali ja nisam mogla prihvatiti ministrove argumente, a on nije htio prihvatiti moj kompromis. Ja sam tražila da se ugradi obveza realizacije Nacionalne parkovne agencije do kraja mandata, odnosno do 2015. godine, ali evo ga, to nije bilo prihvaćeno – kazala je Holy koja je po svemu bila spremna na odgađanje svojeg zahtjeva, no očito ni to nije prošlo.

Nakon što je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao da ih ne može prihvatiti, ona ih je povukla uz objašnjenje da ne želi stranačke kolege dovesti u neugodnu situaciju.

Ministar Zmajlović rekao je da mu je žao što Holy izlazi iz stranke te kako misli da joj je jučer na radnom ručku ponudio dobre argumente zašto Vlada ne može prihvatiti njezine zahtjeve. No, tu je, kaže, očito prevladala njezina tvrdoglavost.

– Ostajemo iza svega što govorimo posljednjih mjeseci. Argumenti su vrlo jasni i ne radi se o iznevjeravanju građana i Plana 21. Argumenti da se ide u osnivanje nove agencije ne stoje. Naprosto, pored šume postojećih agencija za koje se ne zna koja im je točno funkcija osnovati još jednu bilo bi gotovo suludo kada domaća i međunarodna struka za upravljanje zaštićenim područjima kaže da to apsolutno nema smisla i da to politički predstavlja sociološke i ekonomske troškove te rizike za provedbu. Koncentrirat ćemo se na ono što smo obećali Planom 21, a to je da ćemo unaprijediti sustav upravljanja zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode. To je ono što smo obećali građanima i pri tome ostajemo – rekao je ministar.

Na pitanje je li mu žao što su se razišli s Mirelom Holy, Zmajlović je odgovorio da mu je "žao što je Mirela donijela jednu takvu odluku, zato što je prevladala njezina tvrdoglavost".

– Ne postoji ni jedan zdravorazumski razlog za izlazak iz stranke jer u ciljevima se slažemo, ali ona je tako odlučila. Isto tako, riječ je o pokušaju manipulacije javnošću jer se ne radi o iznevjeravanju Plana 21- To svatko može provjeriti. Mi smo obećali da ćemo unaprijediti sustav upravljanja zaštićenim područjima prirode i na tome radimo. U zadnjih godinu dana provedeni su upravni nadzori koji nisu rađeni zadnjih 10 godina i to je temelj da se sada koncentriramo na unaprjeđenje i rješavanje nedostataka koji postoje u tom sustavu.

Na novinarski upit jesu li jučer uspjeli naći uvjerljive argumente za ručkom, ministar je odgovorio:

– Iskreno, ja sam imao dojam da sam bio vrlo uvjerljiv jer nisam čuo ni jedan protuargument. Zbog toga mi je iskreno žao jer mi se čini da je prevladala tvrdoglavost, a ne zdrav razum.

Dodao je da je stranku e-mailovima obavijestila o svom istupanju.

>>Napušta SDP, ode na ručak sa Zmajlovićem pa onda ušuti...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije