Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE PRIJAVIO CARINICIMA

Hrvatska pretjerala kad su Talijanu na granici oduzeli 118.495 eura u kešu i čekovima: Sada traži odštetu

Sjećate li se čekova?
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
08.10.2022.
u 07:06

ESLJP prigovorio što je oduzeta ogromna svota iako je minimalno kažnjen s 5000 kuna za prekršaj, a ne za pranje novca

Europski sud za ljudska prava otvorio je mogućnost da 70-godišnji talijanski poduzetnik Libero Pascale od Hrvatske traži povrat 20.000 eura u kešu i 98.495 eura u čekovima koji su mu prije 14 godina u rujnu 2008. oduzeti jer ih nije prijavio carinicima na granici.

Za taj prekršaj mogla se izreći kazna do najviše 50.000 kuna, a on je uz oduzimanje gotovine i čekova kažnjen s minimalnih 5000 kuna. 

U svibnju 2012. odbijena mu je žalba, a u rujnu 2016. ustavna tužba. Naša je Vlada obrazlagala da čekovi nisu imali sve elemente da bi bili valjani pa je Pascale uzvratio logičnim protupitanjem zašto su mu onda oduzeti te da su izdani od talijanskih banaka pa u Italiji vrijede.

ESLJP je zaključio da je Vlada trebala dokazati da su čekovi nenaplativi u Italiji, ali dokaz o tome nisu pružili. ESLJP je zaključio da su hrvatska tijela oduzela gotovinu i čekove kako bi utvrdili je li počinjen prekršaj ili kazneno djelo pranja novca. U prekršajnom postupku utvrđeno je da nije uspio dokazati zakonit izvor novca, ali nije pokrenut kazneni postupak za pranje novca.

U odnosu na minimalnu kaznu, ESLJP je ocijenio da je oduzimanje tolike gotovine i čekova nerazmjerno. Uz zahtjev da mu se sve vrati Pascale je tražio i 10.454 eura za troškove postupka.

Ali, ESLJP je primijetio da može podnijeti zahtjev za obnovu prekršajnog postupka, a državni odvjetnik zahtjev za zaštitu zakonitosti zbog povrede ljudskih prava, pa da je onda najprikladniji način ispravljanja povrede preotvaranje postupka u Hrvatskoj. Dosudili su mu 2.250 eura u račun troškova.

>> VIDEO Zagrebačka policija objasnila detalje nesreće mladića na romobilu: 'Nije mu ništa palo na glavu'


 

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Cantor
Cantor
08:22 08.10.2022.

14 godina? Sada neka ti koji su to napravili iz vlastite imovine plate zatezne kamate i odštetu i razliku u kupovnoj vrijednosti. A ne da se to plaća iz proračuna. Ova država je stvarno razbojnička jazbina.

TO
tomislav10
14:06 08.10.2022.

Logično. Kazniš čovjeka s minimalnom kaznom ali mu uzmeš višestruki iznos.

NV
novo vriijeme
09:39 08.10.2022.

I da li je netko u medju remenu unovčio te čekove u Italiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije