Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AZERBAJDŽAN

Hrvatskoj poziv u projekt gradnje plinovoda za EU

ivo josipović,ilham alijev
Robert Anić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
11.03.2013.
u 21:20

U glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu uskoro se otvara i hrvatsko diplomatsko predstavništvo

Godinu dana nakon posjeta hrvatske političko-gospodarske delegacije Azerbajdžanu, čelni ljudi te energentima bogate srednjoazijske države stigli su danas u uzvratni posjet Zagrebu. Delegaciju je predvodio tamošnji predsjednik Ilham Alijev, a osim članova njegova vlade, u pratnji su mu bili i predstavnici vodećih azerbajdžanskih kompanija.

Strateški posao

Dolazak Alijeva i njegovih suradnika u Zagreb te više međudržavnih ugovora o suradnji koji su tijekom dana potpisani mogu se smatrati novim iskazom približavanja Hrvatske i Azerbajdžana započetim prije godinu dana. Uskoro bi tako u Bakuu, glavnom gradu te države, trebalo biti otvoreno i hrvatsko diplomatsko predstavništvo, a razgovara se i o nizu konkretnih projekata i investicija u gospodarstvu.

Alijev je, tako, Hrvatsku pozvao da se uključi u projekt gradnje plinovoda koji bi Europu trebao opskrbljivati tim strateški važnim energentom iz golemih nalazišta u Azerbajdžanu.

Važan korak k realizaciji tog projekta učinjen je i potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i suradnji između tamošnje državne naftno-plinske kompanije SOCAR i Plinacra, hrvatskog operatera plinskog transportnog sustava.

Gornji Karabah

Ipak, osim suradnje u energetici, vode se razgovori o projektima u drugim sektorima – brodogradnji, metaloprerađivačkoj industriji, prehrambenoj industriji i obrazovanju. Iako će ishod tih razgovora na kraju ovisiti o volji gospodarstvenika, čini se kako je politička podloga za njihovu realizaciju ostvarena.

Dokazi toga su i izjave predsjednika dviju država, pa je tako Ivo Josipović, govoreći o stavu Hrvatske za rješavanje dugogodišnjih sukoba Azerbajdžana i Armenije oko regije Gornji Karabah, tu regiju nazvao ‘okupiranim područjem’. Tako je Josipović de facto podržao teritorijalnu cjelovitost Azerbajdžana. Utoliko ne iznenađuje što je Alijev u svojoj izjavi zahvalio Hrvatskoj na podršci u rješavanju krize u Gornjem Karabahu, ali i u azerbajdžanskim težnjama da pristupi NATO-u. Upitan koji je interes njegove države da ulaže u ovu regiju, Alijev je znakovito odgovorio:

– Mi investiramo samo u prijateljske države, a Hrvatska je naš prijatelj.

Predsjednika Ilhama Alijeva primio je i premijer Zoran Milanović.

>> Suradnja: Azerbajdžan je ono što je Dubai bio prije 10 godina

Komentara 6

OB
-obrisani-
22:00 11.03.2013.

Budemo li pametni i prihvatimo gospodarsku suradnju bit ce ovo mali korak Hrvatske prema naprijed...

VA
vadis
22:31 11.03.2013.

Kako srednoazijska zemlja? Pogledajte BBC ova zemlja pripada Europi?

Avatar oto1
oto1
22:37 11.03.2013.

Mi mozemo samo sa zemljama razvijati rad i trgovinu, koje su voljne sa nama razvijati suradnju i prijateljske odnose. A ako cemo biti dovoljno pametni , imat cemo od toga i koristi, u vise pogleda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije