Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvješća o održivosti

HUB i HROK predstavili ESG platformu za nefinancijsko izvještavanje

HUB i HROK predstavili ESG platformu za nefinancijsko izvještavanje
Foto: Ratko Mavar
1/2
22.04.2024.
u 16:56

Prva izvješća o održivosti sastavljena prema EU standardima objavit će se dogodine za ovu godinu, a prvi su obveznici veliki poduzetnici od javnog interesa sa 500 i više zaposlenih. Od 2026. obvezu imaju i ostali veliki poduzetnici izlistani na burzi, a mali i srednji poduzetnici izlistani na burzi dužni su prva izvješća objaviti u 2027. za 2026.

Poduzeća koja su obvezna izvještavati o održivosti, u skladu s direktivom EU i Zakonom o računovodstvu, svoju obvezu ubuduće će moći ispunjavati preko ESG platforme koju su u ponedjeljak predstavili Hrvatska udruga banaka (HUB) i Hrvatski registar obveza po kreditima (HROK). Platforma služi za ispunjavanje upitnika putem kojeg se prikupljaju podaci o okolišnom, društvenom i korporativnom upravljanju. Upitnik se sastoji od 87 osnovnih te dodatnih opcionalnih pitanja, a 64 pitanja specifična su za pojedine industrije. Prema odgovorima se može dobiti slika koliko se tvrtka vodi vrijednostima održivosti okoliša, ljudskog dostojanstva, solidarnosti i društvene pravde, transparentnosti i suodlučivanja.

Prva izvješća o održivosti sastavljena prema EU standardima objavit će se dogodine za ovu godinu, a prvi su obveznici veliki poduzetnici od javnog interesa sa 500 i više zaposlenih. Od 2026. obvezu imaju i ostali veliki poduzetnici izlistani na burzi, a mali i srednji poduzetnici izlistani na burzi dužni su prva izvješća objaviti u 2027. za 2026. No upitnik mogu popuniti i sve pravne osobe koje to žele ili to banke od njih zatraže, neovisno o obvezi izvještavanja. Koliko se čulo na predstavljanju, realno je da će veće tvrtke pritiskati manje, svoje dobavljače i kooperante, da se i oni usklade, kako ne bi narušili njihov rejting. Popunjavanje je digitalizirano, besplatno, primjenjuje se elektronski potpis, a u HUB-u i HROK-u tvrde da će podaci obveznika biti potpuno zaštićeni.

- Prije nekoliko godina shvatili smo da će banke morati prikupljati podatke vezane za okoliš i društveno odgovorno poslovanje tako da smo se usuglasili na razini sektora da imamo jedinstveni upitnik kako klijenti ne bi morali kod svake banke ispunjavati različite upitnike i odgovarati na različita pitanja – pojasnila je objasnila je direktorica HUB-a Tamara Perko koja kaže kako je cilj olakšati ispunjenje obveze za klijente banaka.

VEZANI ČLANCI:

Zato su na predstavljanju platforme bili prisutni i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca i regulatora financijskih usluga – Hanfe. Tvrtke koje imaju poslovne odnose s više banaka neće morati ispunjavati ispunjavati različite upitnike u svakoj od njih. Direktiva je implementirana kako bi EU lakše ispunila plan o CO2 neutralnosti.

- Cjelokupna poslovna zajednica pod sve većim je pritiskom što regulatornih, što poslovnih očekivanja za kvalitetnijim i vjerodostojnijim praćenjem ispunjenja ESG ciljeva. Dostupnost pouzdanih, ažurnih i točnih ESG podataka stoga postaje područje od iznimne važnosti – konstatirao je direktor HORK-a Viktor Pavlinić.

 

GALERIJA Pogledajte kako izgledaju drilovi za ročnike: Prošli rigoroznu obuku, izabrani i najbolji među polaznicima
HUB i HROK predstavili ESG platformu za nefinancijsko izvještavanje
1/25

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije