Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽNA OBAVIJEST

HZMO objavio kada počinje isplata mirovina za studeni

Zagreb: Koliko će rasti mirovine?
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
05.12.2023.
u 14:06

Više od 1,2 milijuna svih korisnika hrvatskog mirovinskog sustava prosinac će morati preživjeti s 488 eura u prosjeku

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je da će mirovine za mjesec studeni "sjesti" građanima na račune u petak, 8. prosinca.

– U petak, 8. prosinca 2023., počinje isplata mirovina za studeni 2023. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama – piše HZMO.

Inače, više od 1,2 milijuna svih korisnika hrvatskog mirovinskog sustava prosinac će morati preživjeti s 488 eura u prosjeku, pri čemu većina prima manje od toga iznosa, podsjeća mirovina.hr. Bez mirovina koje HZMO isplaćuje prema međunarodnim ugovorima, prosječna se mirovina penje na 548 eura te čini 47 posto udjela u prosječnoj plaći.

Alarmantan je podatak da imamo čak 308.525 korisnika najniže mirovine. To znači da 27 posto umirovljenika živi s prosječnih 317 eura, za što su radili 28 godina.  Svaki peti korisnik mirovinskog sustava ima više od 40 godina radnog staža, u prosjeku su za 223.158 korisnika u pitanju 42 i pol godine, a za mirovinu od 620 eura. Imamo i 1699 korisnika najviše mirovine, prema Zakonu o najvišoj mirovini, s primanjima od 1295 eura za 37 godina radnog staža.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Novost na mirovinama: Umirovljenici će početkom rujna prvi put vidjeti jednu promjenu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije