Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNATOČ PADU

Iako najniža od ožujka 2023., inflacija u Austriji i dalje iznad prosjeka eurozone

General view of the city center in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/3
31.07.2023.
u 23:49

Cijene goriva i lož ulja su bile znatno niže u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je rasteretilo kućanstva

Kako je danas izvijestio Austrijski državni zavod za statistiku “Statistik Austria” val poskupljenja u Austriji lagano jenjava, a s njime se smanjuje i stopa inflacije. Podaci pokazuju da je u srpnju 2023. godine inflacija u ovoj alpskoj zemlji pala za jedan postotni bod na 7 posto, u odnosu na lipanj. To je najniža vrijednost od ožujka prošle godine. U odnosu na prošli mjesec, navodno su potrošačke cijene porasle “samo” za 0,1 posto. Time je zabilježen i lagani pad inflacije. U lipnju je stopa inflacije iznosila 8,0 posto, u svibnju 9,0 posto. U siječnju ove godine čak rekordnih 11.2 posto.

Kako je izvijestila Statistik Austria, razlog pada stope inflacije u srpnju 2023. bio je pad cijena energije u kućanstvima. Cijene goriva i lož ulja su bile znatno niže u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je rasteretilo kućanstva.

VEZANI ČLANCI:

Unatoč laganom padu, inflacija u Austriji je i nadalje iznad prosjeka država eurozone, koji je, kako je izvijestio Europski statistički ured (Eurostat), iznosio u srpnju 5,3 posto. Nakon što je u lipnju bio 5,5 posto.

Kako izvještavaju austrijski mediji, harmonizirani indeks potrošačkih cijena, kojim se uspoređuju cijene u državama članicama EU, u Austriji je u srpnju iznosio sedam posto, što je 0,2 postotna boda niže u odnosu na prošli mjesec.

Kako prognozira austrijski Institut za ekonomska istraživanja (Wifo), u Beču, procjenjuje se da bi inflacija ove godine u Austriji mogla iznositi 7,5 posto. Sljedeće, 2024. godine, prema procjenama analitičara, inflacija bi trebala znatno pasti i zaustaviti se negdje između 3,5 i 4,0 posto. Austrijanci već sada s nestrpljenjem na to čekaju!

VIDEO Austrijanku šokirale cijene pizze na Jadranu: 'Pa to je skuplje od Austrije!'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije