Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo četiri strukovne komore u graditeljstvu

Inženjeri i arhitekti Paladini poručuju kako struka ne smije biti isključena iz izrade zakona

Prazna Petrinja: Potres razrušio centar grada
Robert Anic/Pixsell
23.05.2022.
u 21:40

Trenutni Zakon o gradnji ne uvažava suvremene potrebe za pojednostavljenjem i unapređenjem cjelokupnog procesa gradnje. Odredbe Zakona treba osuvremeniti i pojednostaviti u svim fazama procesa gradnje, kaže Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata

Promjena resornog ministra u graditeljstvu nije, prema mišljenju četiri komore u graditeljstvu, donijela željenu promjenu. Odnosno, čini se kako je položaj strukovnih udruženja, Hrvatske komore arhitetaka, Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore inženjera strojarstva i Hrvatske komore inženjera elektrotehnike, u odnosu na nedavno imenovanova ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine još i lošiji. Naime, ove su četiri komore poslale prošlog tjedna na adresu ministra Paladine dopis u kojem mu se obraćaju povodom informacija kako su u izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i Zakona u gradnji u završnoj fazi izrade. No, njihove primjedbe nisu uvažene te su one praktično isključene iz izrade spomenutih zakona.

9.3.2022., Zagreb - U NSK je odrzana 107. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je po prvi puta sudjelovao i novi ministar prostornog uredjenja, graditeljstva i drzavne imovine Ivan Paladina. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

- Smatramo da strukovne komore moraju biti sastavni dio radnih skupina za izradu izmjena i dopuna nama ključnih zakona s obzirom na to da su upoznate s problematikom primjene zakona te kao predstavnice struke mogu predložiti najbolja rješenja za rješavanje problema i zapreka s kojima se struka u provedbi zakona susreće, pišu komore u svojem dopisu ministru Paladini ističući kako je svima u interesu da zakonska regulativa postane učinkovita i prohodna u provedbi kako ti RH pripremila svoj zakonski okvir za najavljene nastupajuće velike investicije uz nužno čuvanje prostora RH.

29.12.2021., Zagreb - Arhitektica Rajka Bunjevac. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata ističe da je održivi razvoj prostora jedini razvoj koji je prihvatljiv za našu domovinu.

- Stječe se dojam, posljednjih tridesetak godina, da je izgubljen pogled na prostor kao nacionalno dobro za te se dozvoljavalo da pojedine intervencije u prostoru budu u suprotnosti s javnim interesom za održivim upravljanjem tim  najvrjednijim naslijeđenim resursom. Zakon o prostornom uređenju treba uspostaviti suvremeni sustav upravljanja prostorom na način koji je propisan, od RH potpisanim, europskim dokumentima koji uključuju projekte Novog europskog Bauhausa, nacionalne politike kulture građenja i zelene tranzicije, te bi kao takav morao osigurati ove strateške interese od neplanskih, stihijskih, koruptivnih i ponekad nerazumnih intervencija, kaže predsjednica Hrvatske komore arhitekata. Također, Rajka Bunjevac navodi da trenutni Zakon o gradnji ne uvažava suvremene potrebe za pojednostavljenjem i unapređenjem cjelokupnog procesa gradnje. Odredbe Zakona treba osuvremeniti i pojednostaviti u svim fazama procesa gradnje: od određivanja lokacijskih uvjeta u prostornim planovima, preko projektiranja i procesa gradnje, do održavanja zgrade tijekom životnog vijeka i zbrinjavanja na kraju životnog vijeka.

- Upravo stoga je Hrvatska komora arhitekata još sredinom prošle godine izradila i uputila nadležnom Ministarstvu, teze za buduće izmjene Zakona te ih višekratno predstavila javnosti ali i nadležnom ministarstvu. Tome shodno zaključuje da bi bilo nužno da se sve četiri komore u graditeljstvu hitno uključe u izradu izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji kako bi se stvorio učinkoviti zakonski okvir koji će pripremiti našu zemlju za nadolazeće velike razvojne investicije, kaže Rajka Bunjevac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije