Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA NOVIH MODELA

iPhone 5C za mlađe i siromašnije, 5S za ljubitelje fotografije

apple iphone (1)
Reuters/PIXSELL
10.09.2013.
u 21:02

iPhone 5S pametni je mobitel koji doista opravdava logo zagrižene jabuke na svojoj poleđini

Jobsova predstava bez glavnog glumca. Tako se sažeto može opisati predstavljanje iPhonea 5S i 5C, nove linije proizvoda kojom Apple očito namjerava ponovo preuzeti primat na tržištu pametnih telefona. Ipak, za razliku od prije kada je legendarni mag predstavljao prve iPhone čija je tehnologija ostavljala bez daha, Tim Cook koji danas vodi Apple ponudio je drugačiju predstavu.

Po prvi puta Apple je diverzificirao iPhone, ponudivši u konačnici, gotovo dva različita proizvoda pod istim imenom, namijenjene potpuno drugačijim segmentima kupaca. Prvi je pred publikom osvanuo iPhone 5C, jeftinija i lakša inačica jednog od najpopularnijih pametnih telefona današnjice. Načinjen u okviru od plastike, bez vidljivih spojeva, riječ je o razigranoj verziji iPhonea namijenjenoj navodno mlađoj, ali u stvari siromašnijoj publici. Njegove performanse ne ostavljaju bez daha, kamera od 8 megapiksela gotovo je jednaka kameri kakvu je imao stari model 4S, a kao jednu od glavnih karakteristika Cook je isticao da dolazi s kućištima raznih boja. Tu je i novi operativni sustav iOS 7, bolje bežično povezivanje, novi chip A6, no u osnovi ništa spektakularno. A to je govorila i cijena, jer iPhone 5C biti će raspoloživ za već od 99 dolara.

- Promašaj. Kao kad bi BMW uzeo plastični Trabant, ugradio mu malo bolji retrovizor i svoj znak na haubu, a potom ga ponudio kao svoj novi model, ustvrdili su blogeri koji su uživo pratili predstavljanje koje je sinoć javno prenošeno u Los Angelesu, Berlinu, Pekingu i Tokiju.

Ipak, nakon 5C, Cook je predstavio zvijezdu večeri, iPhone 5S, pametni mobitel koji doista opravdava logo zagrižene jabuke na svojoj poleđini. Izveden u zlatnoj, bijeloj ili sivoj boji, iPhone 5S sušta je suprotnost svom imenjaku. S novom, poboljšanom kamerom, sustavom dvaju bliceva i stabilizacijom slike, ovaj model kao da je namijenjen fotografima i zaljubljenicima u multimediju. Tome doprinosi i novi chip A7 koji omogućava dvostruko brže učitavanje memorije nego li je bilo moguće u prethodnim modelima, Siri dolazi s nekoliko novih glasova.

Sve u svemu, mobitel retina zaslona 5 inča i 64-bitnog procesora koji doista plijeni pažnju. A ona se plaća, pa će iPhone 5S ugledati svjetlo dana po cijeni od 199 do 399 dolara uz dvogodišnji ugovor, naravno u SAD.

>> Oni već čekaju u redu za novi iPhone, a još nije ni predstavljen

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije