Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAŠLI ILEGALNU KOVNICU EURA

Iskovali lažne kovanice od dva eura. Težile su 100.000 kg i u 60 paketa poslane su po Europi

lažne kovanice od dva eura
Foto: Europol
1/2
06.12.2023.
u 09:06

Kvaliteta krivotvorenih kovanica bila je velika i teško ih je bilo razlikovati od pravih

Četiri osobe uhićene su u Italiji zbog sumnje da su preko aplikacija prodavali lažne kovanice eura koje su proizvodili u ilegalnoj kovnici novca, priopćio je Europol. Naveli su da su uhićenici pripadali, kako se sumnja, organiziranoj kriminalnoj skupini koja se specijalizirala za izradu krivotvorenih kovanica od dva eura. Tijekom policijske akcije, koju su proveli talijanski karabinjeri pretraženo je 12 lokacija, a osim što su uhićene četiri osobe razotkrivena je i ilegalna kovnica novca. Zaplijenjeno je i 107.000 bitcoina, krivotvorene kovanice i dio stroja za prešanje kovanica koji se koristio za proizvodnju.

Spomenuta istraga pokrenuta je 10. travnja 2021. kada su karabinjeri zaplijenili 668 krivotvorenih kovanica od dva eura. Tada su bile uhićene dvije osobe koje su se sumnjičile za posjedovanje krivotvorenih valuta. Talijanski nacionalni centar za analizu kovanica (CNAC) i Europski tehnički i znanstveni centar (ETSC) Europske komisije, proveli su tehničku analizu tih kovanica te su zaključili da se radi o novoj klasi krivotvorenih kovanica od dva eura. Koja je sofisticiranija pa je počela istraga koja je sada dovela do razotkrivanja kriminalne skupine i ilegalne kovnice. Utvrđeno je i da su krivotvoritelji krivotvorene kovanice distribuirali u više EU zemalja poput Francuske, Njemačke, Litve, Portugala i Španjolske te Švicarske. Kvaliteta krivotvorenih kovanica bila je velika i teško ih je bilo razlikovati od pravih.  

Nadalje, istragom je utvrđeno i da su se osumnjičenici povezali preko aplikacije za razmjenu poruka gdje je bio postavljen tzv. proizvodni lanac. S jedne strane je bio prodavač koji je krivotvorene kovanice prodavao za 50 posto njihove prave vrijednosti. Moglo mu se platiti i u kriptovaluti, a nakon što bi transakcija bila obavljena, krivotvorene kovanice su se kupcima slale u paketima poštom. Osumnjičenici su identificirani i zahvaljujući posebnim istražnim tehnikama poput kriptoanalize transakcija, što je istražiteljima omogućilo da prate 60 paketa u kojima su bile, kako se ispostavilo, krivotvorene kovanice. Paketi koji su težili gotovo 100.000 kilograma, u sebi su imali krivotvorene kovanice od dva eura, vrijedne 102.000 eura, a bili su namijenjeni osobama u Italiji, Francuskoj i Švicarskoj.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Strava u tunelu Učka: U prometnoj nesreći dvije osobe poginule

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Behemot
Behemot
15:37 06.12.2023.

23.5M eura, nije loše. Naravno to je bruto, kada se plate strojevi, materijal, struja, radnici, pomoćni radnici, inspektor zaštite na radu, mule, dileri - profita gotovo da i nema, čisti entuzijazam.

DZ
Dzasmin
18:10 06.12.2023.

Kako zaplijenis Bitcoin?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije