Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOPREDSJEDNIK STRANKE PROMIJENIMO HRVATSKU

Juro Martinović: Treba mijenjati ugovore s EU koji su štetni za naše građane

17.08.2016., Zagreb -  Saborski zastupnik Juro Martinovic.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
20.08.2016.
u 18:09

Kandidat na listi koalicije Jedina opcija Juro Martinović kaže da će se zalagati za socijalnu pravdu građa na najvišoj razini

S Jurom Martinovićem, prvim na listi koalicije Jedina opcija u VI. izbornoj jedinici, razgovarali smo o planovima za izbore.

Prošli put mandat ste osvojili na listi Mosta, što vas je privuklo, a što razdvojilo od njih?

Naša Udruga za politički aktivizam Promijenimo Hrvatsku željela je nešto mijenjati na političkoj sceni pa smo tražili istomišljenike. Razgovarali smo tada i sa Živim zidom i s Božom Petrovom, našli puno sličnosti i dijagnosticirali iste društvene probleme koje treba mijenjati.

Složili smo se da to ne mogu napraviti SDP i HDZ jer su oni i stvorili taj društveni kaos i nered, pa smo počeli raditi zajedničku platformu kako bismo prisilili te velike da se mijenjaju. Božo Petrov je već tada prikriveno pokazivao liderske ambicije i nije želio da s nama ide i Živi zid, a nas je očito trebao radi programa kako bi uozbiljio Most koji je dotad bio mala strančica iz Metkovića, a mi smo u Most doveli i Dragu Prgometa.

Nakon izbora rasla je ta razina neiskrenosti Bože Petrova prema nama, a odnos je kulminirao u Saboru pri predstavljanju Vladina programa, kada smo shvatili da je Petrov pristao da Vlada u cijelosti odstupi od našeg ekonomskog programa na kojem smo dobili izbore.

To smo smatrali prevarom birača, ali nismo uspjeli to spriječiti jer je Petrov u izvršnu vlast stavio samo svoje ljude, a nas pokušao pretvoriti u glasačku mašineriju. Ipak, nismo odmah napustili Most jer smo tu platformu stvarali i mi, doživljavali smo je kao svoj projekt. No kad smo vidjeli da nema ništa od reformi koje smo obećavali, da Vlada ne funkcionira, nije bilo druge nego napustiti Most.

Na izbore idete sa Živim zidom, jeste li pregovarali još s kim?

Nismo pregovarali ni s HDZ-om ni sa SDP-om jer te dvije skupine vidimo kao problem, a ne kao rješenje. Rješenje tražimo u centru, a oni to nisu, oni bi se bavili idelogijom, a mi gospodarstvom, oni bi se bavili kadroviranjem, a mi rješavanjem problema.

Živi zid bio je u igri i prije prošlih izbora, imali smo isti ekonomski program, koji su Božo Petrov i Most izdali, tako da želimo s novim partnerima provoditi taj svoj program u svim segmentima kako smo to htjeli i dok smo bili na platformi Mosta. Računamo na to da su birači centra kojima se obraćamo prepoznali tu Mostovu izdaju programa.

Koji su ključni naglasci vašeg programa?

Naglasak je na gospodarstvu, financijama i zapošljavanju, to je uređivanje financijske sfere u svakom pogledu, dizanje financijske discipline na državnoj razini. Država i javni sektor koji ona kontrolira udjelima u javnim poduzećima ne mogu biti izvor financijske nediscipline i kašnjenja u plaćanju jer to dovodi do lančane reakcije.

Moramo naći mehanizme da se snize kamate za građane i gospodarstvo jer su one značajno utjecale na to da nam je više od pola građana u nekoj vrsti dužničkog ropstva i u blokadama. Tražit ćemo da nitko i ništa ne bude iznad interesa građana i gospodarstva, a zalagat ćemo se i za socijalnu pravdu na višoj razini, za funkcioniranje institucija, za vladavinu prava kao sveti institut svih uređenih država.

U pravosuđu ćemo se zalagati za manje izmjena zakona i da represivni aparat ne bude prijetnja poštenim građanima nego onima koji zakon ne provode. Banke su naši partneri, ali partneri ne mogu imati neprimjereno duboko ruku u našem džepu, moraju shvatiti da oni nas trebaju jednako koliko i mi njih.

Zalažemo se za to da nama i našem gospodarstvu ne može biti lošije nego drugim članicama EU. Mislim pritom na troškove proizvodnje, troškove i cijenu kapitala, to mora biti kao kod drugih. Ako i postoje ugovori s EU koji su štetni za naše građane, tražit ćemo da se mijenjaju jer nitko od nas ne može tražiti da provodimo takve ugovore.

Vidite li se u poslijeizbornim koalicijama?

Prerano je govoriti o tome, ali nećemo napraviti ništa na štetu nacionalnih interesa i socijalno ugroženih grupacija. Teško mogu zamisliti da koaliramo i s lijevima i desnima, ali mogu reći da to ne isključujem prihvate li sve ono što naša koalicija zagovara.

Što se tiče nacionalnog interesa, desniji smo od onih koji se artikuliraju kao desna politička opcija, a s druge strane okupljamo skupinu ljudi koja ima naglašenu dozu socijalne osjetljivosti i nismo imuni na činjenicu da više od 60 posto građana ne može mjesečno podmirivati svoje financijske obveze.

U tome smo ljevije od SDP-a i njegovih ljudi. Ako je netko spreman s nama do krajnjih granica i bezrezervno štititi nacionalne interese, a s druge strane i provoditi u stvarnosti tu razinu socijalne osjetljivosti, spremni smo na razgovore. 

>> Živi Zid iz Vukovara krenuo u izbornu kampanju

Komentara 19

Avatar stark_house
stark_house
18:23 20.08.2016.

Sve za fotelju, fotelju ni za što.

MI
miso
21:50 20.08.2016.

Pa zašto nitko ne priča da će osloboditi 330 tisuća robova (r o b o v a), sve blokirane, ovršene i deložirane. To je na prvoj sjednici Sabora - kao što je ban Jelačić ukinu kmetstvo, tako treba zabraniti ropstvo - dekretom, odmah!

TO
tolitol
20:17 20.08.2016.

Već je u naslovu sve rečeno. Dobro je da se Most ovakvih likova riješio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije