Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Objavljene fotografije nuklearne postrojbe u čijoj blizini je bio napad

Foto: REUTERS
1/2
Autori: vecernji.hr, Hina
19.04.2024.
u 12:08

Sustav protuzračne obrane u iranskome gradu Isfahanu aktiviran je protiv "objekta za koji se sumnja da je dron", rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na sjeverozapadu grada čule tri eksplozije

Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je u četvrtak kasno navečer ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars izvješćujući o eksploziji navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.  Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini zračne luke u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nje odmah bio poznat.

"Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde točne pojedinosti o tom incidentu", izvijestila je agencija Fars. Sustav protuzračne obrane u iranskome gradu Isfahanu aktiviran je protiv "objekta za koji se sumnja da je dron", rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na sjeverozapadu grada čule tri eksplozije.

Pratite tijek događaja:

12:03 - Vojno osoblje je viđeno u nuklearnom postrojenju u Iranu nakon jutrošnjeg napada. Osoblje je stražarilo na lokaciji u Zardanjanu, Isfahan u središnjem Iranu.

1/2

11:15 - Novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab analizirao je noćašnji napad na Izrael. 

Više o onom što je napisao, pročitajte OVDJE.


10: 55 -  Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen također je pozvala na deeskalaciju, rekavši da je "apsolutno neophodno" da Bliski istok ostane "stabilan", pozivajući sve strane da se "suzdrže od daljnjih akcija".

"Moramo učiniti sve što je moguće da se sve strane suzdrže od eskalacije u toj regiji", istaknula je von der Leyen tijekom putovanja u Finsku u petak.


10:45 -  Kina se protivi bilo kakvoj eskalaciji napetosti na Bliskom istoku nakon što je Iran bio meta zračnog napada, rečeno je nakon današnjeg napada Izraela na Iran.

"Kina se protivi bilo kakvom ponašanju koje bi moglo dodatno eskalirati napetosti", rekao je Lin Jian, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, na redovnom brifingu za novinare u petak u Pekingu.


10:39 - Sjedinjene Američke Države su obaviještene o namjeri Izraela da napadne Iran, no to nisu odobrile, govore neimenovani dužnosnici nekim američkim medijima.

Televizije NBC i CNN su citirale anonimne dužnosnike koji tvrde da je Izrael unaprijed dao upozorenje Washingtonu u napadu.

"Nismo odobrili odgovor", citirao je CNN jednog dužnosnika.


9:17 - Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir napisao je samo jednu riječ na X-u (nekadašnji Twitter) nakon očitog izraelskog napada na Iran.

"Slabo". stoji u tvitu.

 


9:10 - Visoki iranski dužnosnik rekao je novinskoj agenciji Reuters da "Iran nema plan za trenutačnu odmazdu protiv Izraela", nekoliko sati nakon napada na iranski grad Isfahan, za koji se izvješćuje da ga je izveo Izrael. Dva američka dužnosnika rekla su medijima da je napad došao iz Izraela, ali Izrael do sada nije preuzeo odgovornost.

"Strani izvor incidenta nije potvrđen. Nismo primili nikakav vanjski napad, a rasprava više naginje infiltraciji nego napadu", rekao je iranski dužnosnik pod uvjetom da ostane anoniman.


9:00 - Nije bilo štete na iranskim nuklearnim lokacijama nakon zračnog napada u pokrajini Isfahan u petak, priopćila je UN-ova organizacija za nuklearni nadzor i pozvala na suzdržanost sve aktere na suzdržanost.

Međunarodna agencija za atomsku energiju priopćila je da njihov čelnik Rafael Grossi "nastavlja pozivati na krajnju suzdržanost od svih i ponavlja da nuklearna postrojenja nikada ne bi trebala biti meta u vojnim sukobima".

"IAEA može potvrditi da nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama... [i] vrlo pažljivo prati situaciju", rečeno je.


8:48 - Umirovljeni general bojnik Mark MacCarley komentirao je izraelski napad na Iran za CNN u kojem je ustvrdio kako je napad vjerojatno bio istovremeno i mjera odmazde i kao poruka upozorenja.

"Izrael mora ostati na oprezu" u slučaju da Iran odluči odgovoriti još jednom pokazivanjem sile, rekao je umirovljeni general bojnik Mark MacCarley.

Gađajući iransku pokrajinu Isfahan — mjesto značajnih nuklearnih postrojenja — Izrael je vjerojatno upozoravao da bi lako mogao nadvladati obranu Irana, rekao je MacCarley.

"Mislim da je postojao vrlo namjeran proces razmišljanja od strane izraelske ratne vlade", rekao je i dodao: "Izraelci su morali uzvratiti, ali u isto vrijeme, unutar te odmazde bila je poruka, a to je, 'Da, možemo proći (vaše osiguranje, o.a). Nemojte to učiniti više."


8:27 - Iranska nuklearna postrojenja nisu oštećena nakon izraelskog napada


7:39 -  Jaku eksploziju koja se čula u blizini iranskog grada Isfahana izazvala je "vatra protuzračne obrane na sumnjivi objekt", rekao je iranski viši vojni zapovjednik, prema iranskoj državnoj novinskoj agenciji Tasnim.

Nije bilo "štete ili incidenta", rekao je viši vojni zapovjednik drugi brigadni general Mihandoust u pokrajini Isfahan, prema Tasnimu.


7:27 - Novinska agencija Tasnim, blisko povezana s Iranskom revolucionalnom gardom, objavila je video s naslovom: "Nuklearna lokacija u Isfahanu potpuno je sigurna".

 


7:08 - Službenik iranske svemirske agencije negirao je raketni napad na Iran na X-u (nekadašnjem Twitteru).

"Nije bilo zračnog napada s vanjskih granica na Isfahan ili druge dijelove zemlje", piše Hossein Dalirian koji je naveo kako je Izrael "samo napravio neuspješan i ponižavajući pokušaj upravljanja quadcopterima [dronovima] i da su quadcopteri također oboreni."

Iranski državni mediji izvijestili su slično, rekavši da su sustavi protuzračne obrane aktivirani u nekoliko područja zemlje tijekom noći kako bi se gađali mogući ciljevi, ali nije bilo izvješća o izravnom udaru ili eksploziji, prenosi BBC.


6:51 -  Bivši pomoćnik američkog državnog tajnika Mark Kimmitt komentirao je za BBC značaj Isfahana i zašto ga je Izrael izabrao za mjesto napada.

“Isfahan je doista u velikoj mjeri središte iranskog nuklearnog programa u smislu obuke, istraživanja i, što bi neki rekli, razvoja iranske nuklearne sposobnosti. Dakle, to je vjerojatno mjesto koje bi Izrael pogodio, jer najveći strah Izraelaca nije nastavak projektila danas, već nuklearna sposobnost sutra", kazao je.

Američki dužnosnici rekli su CBS-u, američkom partneru BBC-ja, da je izraelska raketa pogodila Iran, ali razmjeri bilo kakvog napada, točna meta i je li meta pogođena ostaju nejasni.


6:40 - Nakon napada u iranskoj pokrajini Isfahan, iranski državni mediji izvješćuju da su svi objekti u tom području sigurni, uključujući značajna nuklearna postrojenja, izvještava CNN-ov Nic Robertson. Iako je američki dužnosnik rekao za CNN da je Izrael izveo napad unutar Irana, Izrael tek treba preuzeti odgovornost za napad, a iranski mediji umanjuju učinak napada.

 "Opći dojam koji prenose iranska vlada i drugi mediji u Iranu je da koji god se događaji dogodili - a oni ga ostavljaju prilično dvosmislenim - nisu značajno oštetili važne objekte u blizini Isfahana", rekao je Robertson i dodao kako državni mediji također izvješćuju da nijedan neprijateljski zrakoplov nije ušao u iranski zračni prostor.


6:00 - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je u četvrtak kasno navečer ABC New


Podsjećamo, tijekom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na navodni izraelski napad na njegovo veleposlanstvo u Siriji. 

GALERIJA Napad na veleposlanstvo

1/7

Većina dronova i raketa srušena je prije nego što je stigla do izraelskog teritorija. Iran je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da se Izrael mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je glavni tajnik UN-a upozorio da se Bliski istok nalazi u trenutku "najveće opasnosti". Izrael je rekao da neće uzvratiti na napad Irana dronovima i raketama 13. travnja.

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar AGRAM
AGRAM
08:57 19.04.2024.

Ovo nije napad. Ovo je poruka.

EU
eurofil55
09:01 19.04.2024.

Kako god, Palestinci su dobili velikog saveznika koji se uključio u borbu. Naučni centar u Isfahanu je ionako građen sa protunuklearnom zaštitom i jedino je moguće gađati pomoćno osoblje prilikom dolaska na posao ili nešto nebitno od logistike. Poput Rusa i Iran je znao da ovo dolazi. Istočna ezoterija.

KI
kingtom
06:59 19.04.2024.

Ispipavanje protuzračne obrane, pripreme za ozbiljniji napad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije