Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jakobove kapice

Japan u Zagrebu izlagao školjke zbog kojih se spori s Kinom

Zagreb:  Japanske tvrtke u Hrvatskoj izložile svoje proizvode u Westinu
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
22.02.2024.
u 10:26

Peking je nedavno uveo zabranu uvoza morskih plodova iz Japana zbog čega je tamošnja industrija jako pogođena, što pak je zategnulo odnose Pekinga i Tokija

Japansko veleposlanstvo organiziralo je u srijedu u Zagrebu izlaganje proizvoda tvrtki iz te zemlje, među kojima su bile i školjke Jakobove kapice koje su postale glavna tema ekonomskog spora između Kine i Japana. Naime, Peking je nedavno uveo zabranu uvoza morskih plodova iz Japana zbog čega je tamošnja industrija jako pogođena, što pak je zategnulo odnose Pekinga i Tokija.

Kina se na taj potez odlučila zbog toga štop je Tokio prošle godine u Tihi ocean počeo ispuštati pročišćenu vodu iz oštećene nuklearne elektrane Fukushime. Peking se protivio toj odluci, tvrdeći da će ona ugroziti okoliš i zdravlje ljudi što pak Japan demantira. Kina je nakon toga zabranila uvoz morskih plodova iz Japana, što je posebno pogodilo proizvođače Jakobovih kapica.

U Zagrebu je u srijedu u hotelu Westin, povodom skorog rođendana japanskog cara Naruhita koji će u petak napuniti 64 godine, organizirano izlaganje proizvoda japanskih tvrtki u Hrvatskoj. Domaćin je bio japanski veleposlanik u Hrvatskoj Iso Masato. Školjke Jakobove kapice izložio je bečki ured Japanske organizacije za vanjsku trgovinu (JETRO) koji tvrdi da je poziv Hrvatima da iskuse "vrhunske okuse" japanskih Jakobovih kapica prošao uspješno. Sve su Jakobove kapice poslužene na prijemu uvezene iz Japana, tvrde.

"Poziv Hrvatima da iskuse vrhunske okuse japanskih Jakobovih kapica na vlastitom štandu prošao je uspješno, uz brojne komentare o realizaciji japanskog morskog potencijala u Hrvatskoj", tvrde u JETRO-u, i poručuju: "Sve japanske Jakobove kapice poslužene na prijemu uvezene su izravno iz Japana".  Još 2022. Kina je uvezla čak sto tisuća tona ovih školjki. Japan je veliki proizvođač ovih školjaka, ali većinu njih izvozi, dok se na domaćem tržištu proda tek 10 do 15 posto njih. U drugoj polovici prošle godine, japanski izvoz morskih plodova u Kinu drastično je pao, u rujnu 2023. za čak 90 posto.

POVEZANI ČLANCI:

Sjedinjene Države i Europska unija opisale su kinesku zabranu kao politički motiviranu, a SAD je i povećao uvoz morskih plodova iz Japana. Američka vlada poteze Kine opisala je kao dio "ekonomskih ratova" te zemlje. Isto tako, Japanci su sami znatno povećali kupnju morskih plodova u znak solidarnosti, što je portal Euronews opisao kao "nacionalistički ponos protiv kineskih mjera". Tokio je uveo subvencije kako bi pomogao proizvođačima. JETRO, koji je školjke predstavljao u Zagrebu, opisuje kako je po globalnoj proizvodnji Jakobovih kapica Japan drugi u svijetu, a 2021. je proizveo 520.500 tona.

Japanske Jakobove kapice visoko su cijenjene diljem svijeta zbog svoje vrhunske kvalitete, priopćili su iz JETRO-a. "Jedan je od razloga za to tehnologija obrade IQF (Individual Quick Freezing) zahvaljujući kojoj se Jakobove kapice mogu trenutno zamrznuti. Ako se obrade ovom metodom, zadržavaju gotovo isti okus kao svježe Jakobove kapice i mogu se jesti sirove kao sashimi i sushi nakon odmrzavanja", priopćili su iz JETRO-a.

GALERIJA Japanske tvrtke u Hrvatskoj izložile svoje proizvode u Westinu

Zagreb:  Japanske tvrtke u Hrvatskoj izložile svoje proizvode u Westinu
1/20

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije