Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propisi

Je li opravdano da država ili lokalna zajednica otpisuje dug političkim strankama?

otpis duga
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
26.02.2015.
u 12:50

Grad Zagreb i ove godine donio odluku o financiranju političkih stranaka. za što će ukupno izdvojiti 2,700.000 kuna

Odluka zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Sandre Švaljek o otpisu 31.300 kuna kamata gradskom HDZ-u za dug najma prostora u kojem se nalazi sjedište u Gundulićevoj ulici, podigla je prašinu u javnosti. Prije svega, zato što je riječ o dugu koji je nastao u prosincu 1995., te od ožujka do prosinca 1996. Početni dug iznosio je 7500 kuna.

Riječ je o 727 četvornih metara poslovnog prostora u samom središtu grada. Vlasnik je Grad Zagreb, a HDZ najam trenutačno mjesečno plaća oko 5500 kuna. Predsjednik gradskog HDZ-a Andrija Mikulčić kaže da ne zna tko je prije 20 godina zaboravio platiti najam te da će glavnicu čiji dug nije otpisan podmiriti. Podnijeli su zahtjev za otpisom kamata, a Sandra Švaljek ga je prihvatila.

Odluku je opravdala pozivanjem na Uredbu o kriterijima i mjerilima u postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja koju je donijela aktualna Vlada 2013. godine.

"Uredba nije eksplicitno izuzela političke stranke iz primjene ovakve uredbe, zbog čega u tom slučaju ni Grad Zagreb nije mogao postupiti drukčije nego prema propisima", rekla je Švaljek.

Za ovu temu važno je spomenuti da je Grad Zagreb i ove godine donio odluku o financiranju političkih stranaka za što će ukupno izdvojiti 2,700.000 kuna. HDZ će u toj podjeli, za sedam muških zastupnika i jednu ženu zastupnicu dobiti 415.779,44 kune. No, iz tog se iznosa neće podmiriti dug kamata za neplaćenu najamninu prostora.

U isto vrijeme, Grad je osmeročlanoj obitelji Maranić iz Zagreba poslao 2. opomenu zbog duga za stanarinu i režije zbog iznosa od 26.000 kuna. Riječ je o stanu površine 107 četvornih metara na periferiji grada, u Peruanskoj ulici u Gajnicama. Marinićima je prijetilo otkazivanje ugovora o najmu, odnosno deložacija sve dok se nisu obratili Živom zidu, odnosno medijima. Obitelj Maranić u stanu živi od 1995. godine.

Foto: Živi zid

Uspoređujemo li ova dva slučaja, jedina razlika je u tome što je gradski HDZ podnio zahtjev za otpisom duga, a obitelj Maranić nije jer nisu znali da na to imaju pravo. Uvjet za otpis duga u njihovu slučaju je pravo na zajamčenu minimalnu naknadu (nekadašnju socijalnu pomoć) koju izdaje Centar za socijalnu skrb. Prema riječima 38-godišnjeg Maria Maranića, isprva mu je ondje nisu željeli dati, a uspjelo mu je tek kad im je najavio da će drugi put doći s novinarima.

Ponovno je riječ o birokratskoj proceduri u kojoj jači uvijek pobjeđuju. Treba li doista biti tako?

Zbog toga smo se odlučili pitati vas, naše čitatelje, u novoj VL inicijativi. Što vi mislite o ovom problemu? Hoće li Hrvatska ikada biti efikasna država koja drži do svakog svojeg građanina i ne pravi razlike među njima?

Ostavljajte svoje komentare, komentirajte na Twitteru uz hashtag #VLinicijativa, komentirajte ispod ove teme na našem Facebooku ili napišite svoj prijedlog na samoj VL inicijativi. Najsuvislije i najzanimljivije prijedloge objavit ćemo u drugom članku, a u trećem ćemo pitati stručnjake za njihovo mišljenje o ovoj temi.

Komentara 14

DA
darijayy
19:58 26.02.2015.

nadam se da i običnim ljudima tako opraštaju kao i ovim stranačkim debilima koji imaju novce ali iz bahatosti neće plačati!! U stvarnosti država ništa ne oprašta, ona se odriče onoga što nebi nikada ni dobila

TV
tvrdapixa
18:52 26.02.2015.

Galamimo iz sveg glasa kako nas banke pljačkaju enormnim kamatama. Ovdje nitko ne spominje kako dug može odjedamput narasti za 400%!? Lako Grad Grad oprašta dug, kad je to ionako naša lova.

FL
feliks.lorenz942
15:36 27.02.2015.

Nikako! Kad svoje štandove moraju plaćati građani kojima je to izvor egzistencije za njihovu cijelu obitelj, moraju ga plaćati i političke stranke koje ga koriste za svoje političke egzibicije u svrhu destabilizacije postojeće i ostvarivanja svoje vlasti iz čistog podilaženja građanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije