Akcija za život

Jedina nam je želja za Božić biti s majkom, a ne ponovno u bolnici

'14.12.2010,Pisak,Sestre Marijana (15) i Petra (13) Stiblo iz Piska kraj Djakova godinama se bore sa rijetkom bolescu - cisticnom fibrozom. Majka ih sama odgaja, otac im je umro prije osam godina,Mama
'Davor Javorovic/PIXSELL'
20.12.2010.
u 09:00

Liječenje cistične fibroze je skupo, ali moje djevojčice moraju sve imati. Ako im priuštim sve, dulje će živjeti, kaže shrvana samohrana majka Snježana

Jedina želja Marijane (15) i Petre (13) Stiblo iz Piska kraj Đakova jest provesti Božić kod kuće s majkom i bratom. Ne žele i ovu Novu godinu kao brojne druge dočekati u bolnici. Djevojčice boluju od cistične fibroze, opake bolesti koja najviše zahvaća pluća i gušteraču, ali i ostale organe.

Otac umro prije 8 godina

– Bolest je progresivna i napada sve organe. Petra je nedavno dobila i sondu preko koje je noću hranim pa već tjednima nisam oka sklopila, a i neću još šest mjeseci koliko terapija traje – očajna je majka Snježana.

Većinu lijekova djevojčice dobivaju preko HZZO-a, no neke moraju i same kupovati. Muž joj je umro prije osam godina, pa se ona sama stalno mora brinuti o kćerima, Snježana ne radi, a preživljavaju od invalidnine koju djevojčice dobivaju, te Snježanine naknade koju prima kao njegovateljica djevojčica.

– Ne mogu reći koliko mjesečno trošimo na lijekove i ostale aparate jer se to stalno mijenja, svaki mjesec moramo nešto novo kupiti, a one sve moraju imati. Ako im priuštim sve, dulje će živjeti – kaže Snježana.

Zbog bolesti Marijana nije mogla upisati frizersku školu, koju je željela, već je upisala tehničku školu u Đakovu, a s nastave više izostaje nego što je pohađa.

Ne mogu na ekskurzije

– Teško je jer su stalno u bolnicama, ne mogu ići na ekskurzije, družiti se s vršnjacima. To me najviše boli – kroza suze govori Snježana.

Obje djevojčice imale su tri operacije debelog crijeva, a Petra je operirala i kamenac i gušteraču. Svaki dan, osim uzimanja brojnih lijekova, moraju se inhalirati, provjeravati funkciju pluća i drenirati.

– Mislila sam da će što su starije to biti bolje, no sve je gore, sve više brige treba oko njih – kaže majka bolesnih djevojčica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije