Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal

Jemen: MiG-ovi su naši, ne možete ih oteti

'29.08.2010., Lucko, Zagreb - na sportskom aerodromu Lucko odrzan je aeromiting povodom 100 godina zrakoplovstva u hrvatskoj. Mig 21.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
1/3
21.04.2012.
u 13:00

Jemenci nam šalju popis s registarskim brojevima njihovih aviona, koji su identični onima u ponudi Ukrajinaca Hrvatskoj

Prije mjesec dana na adrese državnog vrha i Ministarstva obrane RH stigao je dopis Ministarstva obrane Jemena, u kojem se naša vlast obavještava da su dvije države na rubu međunarodnog skandala! “Obavještavamo vas da 8 spomenutih MiG-ova 21, navedenih na priloženoj listi, pripadaju Jemenskim zračnim snagama (Y.A.F.)”, stoji u dopisu.

Motor otkazao

Večernjakovi izvori tvrde da su, osim dopisa, stigli i ljutiti telefonski pozivi putem kojih su visokopozicionirani dužnosnici izražavali čuđenje, zabrinutost i bijes. O čemu je riječ? Hrvatska se, naime, u svojoj namjeri da prikupi ponude za nabavu i remont MiG-ova 21 našla usred skandala koji potresa odnose Ukrajine i Jemena. Ukrajina je, kako navode i Jemenci u svojem dopisu MORH-u, prodala 28 MiG-ova 21 Jemenu još 2005. Napravili su im i remont (tijekom 2008. i 2009.) i Jemencima isporučili 20 zrakoplova. Nakon dolaska u Jemen jedan je od netom remontiranih MiG-ova pao, a jemenska je komisija pronašla da je uzrok tehničke prirode, točnije motor MiG-a otkazao je u letu. Zrakoplov je pao pokraj aerodroma Hudaydah, ali je pilot preživio. Jemenska komisija tada pronalazi manjkavosti u remontu i, za početak, ne želi Ukrajini platiti za preostalih 8 MiG-ova 21. Problem traje već tri godine, za vrijeme koje spomenuti MiG-ovi stoje prekriveni ceradama na aerodromu u Odesi.

I našima nešto sumnjivo

I tu se, u studenom i prosincu 2011., baš u vrijeme parlamentarne izborne groznice u RH, pojavljuje i hrvatska državna komisija koja na poziv Ukrajinaca odlazi u Odesu pogledati MiG-ove. Ukrajinska tvrtka, naime, nudi sređene MiG-ove, i to po čudno povoljnoj cijeni od tek milijun eura po avionu. Delegaciju vode državni tajnik u MORH-u Mate Raboteg i načelnik službe za razvoj brigadni general Milan Knežević.

Na pitanje čiji su to MiG-ovi, Ukrajinci našima navodno odgovaraju – ukrajinski. Naši piloti u sastavu delegacije žele ih isprobati, no ne daju im, navodno zbog lošeg vremena. Dio hrvatske delegacije, nakon povratka u RH, gura ovu soluciju kao brzo jamstvo opstanka borbene eskadrile HRZ-a, a dio delegacije smatra da je riječ o prijevari. Naime, premda im u Ukrajini govore da su MiG-ovi nabavljeni u siječnju 2003. preko švicarske tvrtke Scimitar Systems SA, problem je što je ta tvrtka, vidi se iz registra kantona Luzern, osnovana 7 mjeseci poslije kupnje.

Dvojbe rješava dopis iz Jemena. Njihove vlasti saznale su da su Ukrajinci poslali službenu ponudu Hrvatima koja sadrži i registarske brojeve aviona. Jemenci u RH šalju ugovor koji su sklopili s Ukrajincima i navode registarske brojeve svih 28 ugovorenih MiG-ova. Usporedba ukrajinske ponude RH i ugovora Ukrajina – Jemen dokazuje da se za 8 MiG-ova ponuđenih RH registarski brojevi poklapaju s onima za koje je Jemen ugovorio remont s Ukrajincima. Hrvatskoj, dakle, ukrajinska tvrtka, a svi takvi poslovi idu putem državne tvrtke Ukrspecexport, nudi zapravo tuđe, jemenske MiG-ove!?

Kako je moguće da mjesec dana nakon što je Jemen poslao svoje dokumente i dokaze hrvatska strana, kako saznajemo, još uvijek na stolu, među ostalim ponudama, drži i ovu. Tko zna kako će završiti spor oko vlasništva nad MiG-ovima između Ukrajine i Jemena, no već ovaj metež s dokumentima morao bi hrvatskoj strani biti znak da se makne što dalje od sumnjivog posla. Pogotovo zato što 21. ožujka 2012. u dopisu MORH-u Jemenci navode da su se s Ukrajincima nagodili da im isporuče preostalih 8 zrakoplova, što je u tijeku.

Ključne riječi

Komentara 51

OB
-obrisani-
13:58 21.04.2012.

:-(

BA
barbaizamerike
14:49 21.04.2012.

poslije remonta pao im je a prije remonta palo ih je nekoliko i to zagonetno a u rusiji padnu mnogi ali se krije da su pali ali se sve ipak kad tad sazna

OB
-obrisani-
13:04 21.04.2012.

Hebem ti ! Hrvatska u istoj ligi s Jemenom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije