izbačen iz stranke

Jobbikovac poznat po antisemitizmu otkrio da je Židov

csanád szegedi
Jobbik
15.08.2012.
u 10:59

Politička karijera Csanáda Szegedija ozbiljno je ugrožena nakon javnog otkrića židovskog podrijetla

Csanád Szegedi, zvijezda u usponu radikalno desne mađarske stranke Jobbik, poznat po antisemitskim izjavama, otkrio je da ima židovske korijene, prenosi Huffington Post. Szegedi je svoje saznanje s javnosti podijelio u lipnju, nakon što su se glasine o tome tjednima pojavljivale na internetu, a politička mu je karijera otad ozbiljno ugrožena.

Szegedijevi baka i djed s majčine strane su Židovi, što prema židovskom pravu i njega čini Židovom, iako ne prakticira vjeru. Baka mu je preživjela nacističke koncentracijske logore u Auschwitzu i Dachauu, a djed više logora za prisilni rad. Na vidjelo je izašao i zvučni zapis Szegedijevog susreta s kažnjavani prijestupnikom Zoltanom Ambrusom iz 2010. godine. Na snimci se čuje kako Ambrus Szegediju predočava dokaze o njegovom židovskom podrijetlu, te kako iznenađeni Szegedi potom Ambrusu nudi novac iz fondova Europske unije i posao u institucijama EU u zamjenu za šutnju. Szegedi je priznao susret, no tvrdi da je snimka montirana, dok u Jobbiku vjeruju da je autentična.

Suočen s pritiskom javnosti, 30-godišnji je Szegedi prošli mjesec dao ostavku na sve stranačke dužnosti te se ispisao iz stranke, a u Jobbiku traže da se odrekne i zastupničkog mjesta u Europskom parlamentu. Problem je u mitu, a ne u Szegedijevim židovskim korijenima, tvrde u stranci.

Szegedi je postao poznat 2007. godine kao osnivač Mađarske garde, skupine koja je zbog svoje sličnosti s pronacističkom strankom Strelasti križevi, koja je upravljala Mađarskom krajem Drugog svjetskog rata, zabranjena 2009. godine. Szegedi je tada već bio u Jobbiku, a od 2009. godine radi kao zastupnik u Eurupskom parlamentu. Ostao je zapamćen i po nekoliko antisemitskih izjava, pa je tako u intervjuu s državnom televizijom 2010. za privatizaciju državne imovine nakon pada komunizma optužio "ljude u mađarskoj političkoj eliti koji su se zaštitili svojim židovstvom". Iste je godine rekao da radikalnoj desnici smeta što su židovski umjetnici, glumci i intelektualci oskvrnuli mađarske nacionalne simbole poput Krune sv. Stjepana, prvog mađarskog kršćanskog kralja.

Kada je javnosti otkrio da je podrijetlom Židov, negirao je da je ikada davao antisemitske izjave. Szegedi, koji je odgajan kao prezbeterijanac, tvrdi da je unatoč židovskom podrijetlu "stopostotni Mađar". Kasnije se, prilikom susreta s rabinom Slomom Kovesom ovog mjeseca, ispričao zbog izjava koje su mogle uvrijediti židovsku zajednicu, a najavio je i da će posjetiti logor u Auschwitzu.

Ključne riječi

Komentara 20

LA
labradoodle
11:37 15.08.2012.

'...otkrio da ima madjarske korijene.' Valjda, otkrio da ima zidovske korijene!! Inace, obozavam ovakve ironije sudbine. Cesto se pokaze da najveci mrzitelji drugih nacija zapravo imaju krvi iz te nacije - Seselj je hrvatsko prezime. Jedan od najekstremnijih Hrvata, mrziteljaa Srba kojeg znam je napola Srbin. Poznat je slucaj para iz Poljske koji su bili ekstremno desni anti-Semiti, i otkrili da su OBOJE porijeklom Zidovi :))))

BR
BratCroat
11:42 15.08.2012.

@labradoodle Sva su prezimena rvacka i srpska uglavnom ista. Zar je recimo Danijel Srb, Rvat?

BR
BratCroat
11:34 15.08.2012.

Vjera i narodnost dva su posve različita pojma. To što angloamerikanci zbog svog miješanog podrijetla nemaju termina za narod nego je za njih sve nacija ili pripadnost državi ne znači da narodi ne postoje. Ako netko smatra da svi židovi u Europi potiću iz Judeje, što onda reči o židovima crncima zar oni isto potiću iz Judeje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije