Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGAO UGRIZ ZIME

Jutros izmjereno i do -10°C: Vakula otkrio kada je sve temperatura bila niža u Hrvatskoj

Rijeka: Hladnoća otežava posao trgovcima na tržnici
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
10.01.2024.
u 14:55

Iako se prognoza po pitanju padalina pokazala relativno razočaravajućom, temperature u Hrvatskoj doista i jesu pale

Prognoze padanja i količine snijega uglavnom su se pokazale razočaravajućima, posebice u Gorskom kotaru i Lici, ali to za prognozu oborine i nije neka novost, komentirao je poznati prognostičar Zoran Vakula vrijeme kakvo nas je dočekalo proteklih dana u Hrvatskoj. Nakon što se danima najavljivala velika promjena vremena, a Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je niz upozorenja na snijeg, poledicu i izrazito niske temperature, čini se kako se prognoza tek djelomično ostvarila.

Jak vjetar na obali već danima stvara probleme kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji, zbog kojeg su zatvorene neke ceste, no snijega ima većinom u tragovima. Pritom je najviše izmjereno na Zavižanu, i to 20 centimetra, dok je u Hrvatskoj Kostajnici snijeg visok 11 centimetra. 

Zato su temperature u cijeloj Hrvatskoj znatno pale, a Zoran Vakula iznio je za HRT neke podatke koji pokazuju kako ''stojimo'' po pitanju temperatura u Hrvatskoj, otkad postoje mjerenja na ovim prostorima 1956. 

Dok je na nekim mjernim postajama u Hrvatskoj jutros zabilježena i najniža jutarnja temperatura od -10°C, takva je u Osijeku izmjerena još prije dvije godine - 25. siječnja 2022. Ipak, na postaji u Osijeku jutros je izmjereno -9.5°C, što je četvrta najniža temperatura zraka za dan 10. siječnja u posljednjih 30 godina. 

POVEZANI ČLANCI:

Nasuprot tomu, u Rijeci je tako ujutro najnižih -2.1°C bilo znatno manje iznimno, a posljednji put kad je niža temperatura izmjerena bila je 10. veljače 2023.  U Zagrebu su, s druge strane, dvoznamenkasti minusi posljednji put zabilježeni još 1. ožujka 2018. kada je temperatura bila -14.6°C. Temperature ispod ništice zabilježene su čak i na Rabu, te u Zadru gdje je bilo -4°C. 

- Razmjerno hladno za doba godine zadržat će se i sljedećih dana, ponajviše u područjima sa snježnim pokrivačem tijekom vedrih noći bez ili sa slabim vjetrom. Zbog toga stručnjaci DHMZ-a upozoravaju na umjerenu opasnost od hladnog vala koji može utjecati na zdravlje. No, već u sljedećem tjednu vrlo je velika vjerojatnost ponovnog porasta temperature zraka, uz dosta oblaka i povremene mjestimične oborine - najavljeno je.

 

Komentara 3

OL
olujasviholuja2
17:19 10.01.2024.

Mi koji smo statiji od 50 godina, znamo da je bilo svake zime bilo - 10 i više

Avatar Marko
Marko
16:54 10.01.2024.

Vakuola je organela koja služi za pohranu tvari. Vakuolu imaju biljne stanice i jednostanični organizmi. Osim vode, šećera i soli, ona sadrži otpadne i otrovne tvari kao i pigmente koji su zaslužni za boju cvijeća. U praživotinja vakuole su specijalizirane i služe za izbacivanje vode iz tijela (kontraktilne vakuole). Vakuole, škrobna zrnca i masne kapljice su stanične uklopine. Zajedno sa stijenkom čine neživi dio stanice

22
224
16:30 10.01.2024.

Nemojte samo da Vakula "otkriva".....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije