Kalmeta

Kalmeta: Ministar nije odgovoran ako netko u nekoj tvrtki krade

hdz (1)
Foto: Žerko Bašić/Pixsell
1/5
04.01.2011.
u 16:43

Optužili su Jovanovića da je kao dogradonačelnik Rijeke suodgovoran za protuzakonito trošenje 149 milijuna kuna proračunskih sredstava.

Potpredsjednik HDZ-a ministar Božidar Kalmeta na današnjoj izvanrednoj konferenciji za tisak u HDZ-u  na upit novinara osjeća li se odgovornim zbog povećanja cijene gradnje kilometara autocesta i visoke cijene izgradnje WC-a kazao je da o tome ništa ne zna i kako, ako je to istina, podupire istrage, ali ne samo u tom slučaju nego i svim drugim slučajevima te se nada kako će istrage naći krivca ili krivce koji će biti kažnjeni.

Smatra da posao ministra nije da kontrolira i da bude odgovoran ako netko u nekom poduzeću nešto krade.

– To ne prihvaćam niti je to funkcija ministra – kazao je Kalmeta dodajući da je funkcija ministra strateške naravi.

Na upit je li mu bilo nešto sumnjivo kratko je odgovorio da nije jer, da mu je bilo nešto sumnjivo, on bi to odmah prijavio kao i u drugim slučajevima.

Glavni tajnik stranke Branko Bačić na pitanje je li HDZ proveo unutarstranačku istragu vezanu za crne fondove o kojima navodno istragu vodi i USKOK samo je kratko kazao da ne može komentirati USKOK-ove predmete i kako stranka usko surađuje s USKOK-om  i podupire sve njegove akcije.

Na upit hoće li biti unutarstranačkih izbora u HDZ-u potpredsjednik stranke Darko Milinović odgovorio je da se o tome u stranci nije razgovaralo.

Neka Jovanović podnese ostavku

Milinović,  Kalmeta, Bačić i član predsjedništva HDZ-a Jasen Mesić pozvali su predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje borbe protiv korupcije Željka Jovanovića da podnese ostavku jer koristi svoju funkciju kako bi pogodovao članovima SDP-a protiv kojih se vode istrage.

Optužili su ga da je kao dogradonačelnik Rijeke suodgovoran za protuzakonito trošenje 149 milijuna kuna proračunskih sredstava, što je utvrdila i državna revizija, kao i da je u Rijeci gradnja dvorane na Zametu bila 150 posto skuplja od drugih dvorana sličnih gabarita u Hrvatskoj. Dodali su i da je cijena gradnje riječkih bazena skočila sa 100 na 400 milijuna kuna.

Kalmeta je optužio Jovanovića da je stvorio trostruku korupcijsku klimu u Antikorupcijskom vijeću i da tu funkciju koristi da bi štitio stranačke prijatelje od bilo kakve istrage. A Branko Bačić je dodao da je u Rijeci stvorena blagodatna korupcijska klima i da su građani tog grada oštećeni za 250 milijuna kuna otkako je Jovanović na funkcijama prvo vijećnika, a onda i dogradonačelnika Rijeke.

Čelnici HDZ-a pozvali su Jovanovića da kaže odakle mu novac za kupnju dva stana u Rijeci vrijedna 360.000 eura te za Inine dionice vrijedne 610.000 kuna i dodali da je bio u sukobu interesa kada je sjedio u upravnom vijeću KBC-a Rijeka i istodobno bio predstavnik jedne farmaceutske kompanije.

– Ovakvi ispadi esdepeovaca, poput ovog u Rijeci, događaju se jer se SDP prepao dobre i kvalitetne rekonstrukcije Vlade, i oni su u panici – rekao je Kalmeta. Dodao je da se panično boje borbe protiv korupcije u kojoj nitko nije zaštićen.

Jovanović: Svoju sam imovinu stekao prije nego sam ušao u Sabor

Željko Jovanović uzvratio je HDZ-ovcima u svojoj poznatoj maniri. Naime, HDZ-ovce, između ostalog, zanima odakle Ž. Jovanoviću novac za kupnju dva stana u Rijeci vrijedna 360 tisuća kuna, Inine dionce vrijedne 610 tisuća kuna te je li bio u sukobu interesa kada je u isto vrijeme sjedio u Upravnom vijeću KBC-a Rijeka i bio predstavnik jedne farmaceutske kuće.

- To su prazne priče ekipe očajnika koji su duboko ogrezli u korupciju. Svu svoju imovinu koju sam naveo u imovinskoj kartici stekao sam prije nego sam ušao u Sabor. I ranije sam javno govorio o tome i ništa nisam prikrio. Sve se može provjeriti uvidom u moju imovinsku karticu. Što se tiče KBC-a Rijeka, i o tom sam već javno govorio. Nisam radio ništa što nije bilo časno i pošteno - kazao je Željko Jovanović.

Komentara 464

BE
besliciv
23:56 04.01.2011.

zahvaljujuci glupim hrvatskim ovcama predsjednik fk partizana&komunista&jna general&satro katolik, slizan s UDBOM stvori SI drzavu koju pljacka nemilice....... ova kradeze&UDBA ( =bagra) danas radi isto jer ih je jugokomunistickigeneral za to i postavio........ a vi glupe ovce pjevajte :\"imamo hrvatsku\"" ...imate vi krasni qurac a ne hrvatsku....nju netko drugi danas ima; Hrvati NE !

Avatar seneka
seneka
20:52 04.01.2011.

Ne,on je odgovoran samo ako se ne krade..blju..blju..

HE
heron
19:34 04.01.2011.

Moj AT Splite on je neobrazovan i to što ti njemu pričaš je njemu preteško, on to jednostavno ne razumije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije