'pobjednički savez'

Karamarko na braniku interesa: Aktualna vlada najgora je do sada!

HDZ i HSS sporazum (1)
Foto: Photo: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
19.07.2013.
u 13:46

I Hrg i Karamarko uvjereni su da će ova koalicija biti pobjednička, a zovu i druge da im se pridruže.

– Napokon, HSS je bio neostvarena želja HDZ-a od samog osnutka, riječ je o stranci sa stoljetnom tradicijom, koja je uvijek bila na braniku interesa hrvatske države, izjavio je, vidno zadovoljan predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, nakon što je zajedno s liderom HSS-a Brankom Hrgom potpisao sporazum o trajnoj političkoj suradnji između dviju stranaka.

Atmosferu zadovoljstva u zagrebačkom Novinarskom domu prihvatio je i predsjednik HSS-a, Hrg, a njegova je poruka da je potpisivanje sporazuma između dviju stranaka posao koji će zasigurno obilježiti budućnost Hrvatske.

HDZ i HSS tako su dovršili pregovarački proces koji je potrajao godinu dana. Trebalo je pronaći rješenje za partnerstvo koje neće ponoviti pogreške prijašnjih koalicija, gdje se HSS de facto (i zbog navike trgovanja) utopio u hadezeovu vladu i izgubio osobnost.

U sporazum su stoga ugrađene neke "kočnice" da se takvo što ne bi ponovilo jer takav rasplet ne bi odgovarao dugoročno ni HDZ-u.

HSS, pak, odlukom do koje unutar predsjedništva stranke nisu došli lako (premda na kraju jednoglasno), jer je HSS tradicijski podijeljen između mogućnosti koaliranja ulijevo (SDP) i udesno (HDZ),  nastojat će u strategijskom savezništvu s HDZ-om osigurati ulogu glavnog političkog saveznika i partnera HDZ-u unutar buduće koalicije koja ovim sporazumom postaje i formalno sve bliža.

Pruistupanjem HSS-a Sporazumu, desno-centristička koalicija već okuplja HDZ, HSS, BUZ, HSP "Ante Starčević" i demokršćane Gorana Dodiga. Nitko ne krije da je sljedeći cilj uključivanje još jedna stranke lijevog centra – HSLS-a.

– Odluka HSS-a o ulasku u koaliciju govori o snazi i samosvijesti te stranke, potrebi da se ne trguje, da se ne jurca za sinekurama, izjavio je Karamarko i time potvrdio da će se buduće zajedničke liste raditi dogovorno i na temelju rezultata polučenih na nekoliko proteklih izbora.

Hrg je rekao da je HSS svjestan sebe i svoje snage, a ovaj sporazum "potpisujemo čista srca, s velikom nadom i hrabrošću'', a smatrao je da valja reći i činjenicu da ovim potpisom ''HSS prvi put ulazi u predizbornu koaliciju s namjerom suradnje u stvaranju prave demokršćanske i pučke stranke, koja će usuglasiti zajednički program na dobrobit građana''  te da je namjera suradnje stvoriti pravu demokršćansku i pučku struju koja će usuglasiti zajednički program na dobrobit građana. Obećao je i to da HSS ovime ''trajno i dugoročno određuje svoj pravac i više neće lutati''.

I Hrg i Karamarko uvjereni su da će ova koalicija biti pobjednička, a zovu i druge da im se pridruže.

– Nova opcija za novo poglavlje Hrvatske, zaključili su. Dvojica su se složila i oko kritike aktualne vlasti, a Karamarko je poručio da je aktualna vlada najlošija do sada.

– Nikad lošiji ljudi nisu hodali Banskim dvorima. Pustimo svjetonazorske atake na hrvatski narod, činjenica je da se svakog mjeseca gasi 15 tisuća radnih mjesta, da se prodaju strateški infrastrukturni objekti i subjekti, rasprodaje se sve što imamo... ''Treba zaustaviti devastaciju Hrvatske, od javnih medija, HRT-a pa nadalje'' poručio je Karamarko.

Pridružio mu se opet i Hrg te rekao da odluke Vlade o prodaji Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja predstavljaju ''rasprodaju i posljednjeg zdravog tkiva''.

Stranke će zajednički izraditi i program koalicije pa će oformiti i zajedničku stručnu skupinu koja će ostvariti takav dogovor.

>> Trajna suradnja: HDZ i HSS u koaliciji za sve sljedeće izbore

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije