Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Koje će posljedice klimatskih promjena osjetiti Hrvatska? Atmosferski fizičar: 'Zbog suša ćemo imati nestašice vode'

Sisak: Obala Kupe ispucana je kao u ljetnim mjesecima
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
04.05.2024.
u 08:52

Govoreći o klimatskim promjenama, Grisogono je poručio da su one najveći recentni izazov civilizacije te da moraju postojati efikasni sustavi obrane

Moramo li se naviknuti na ove rapidne promjene vremena kakvima sve više svjedočimo u posljednje vrijeme, a posebice na onakve oluje kakvima smo svjedočili prošlog ljeta, i kakvo ljeto uopće možemo očekivati, komentirao je u studiju Večernji TV-a atmosferski fizičar Branko Grisogono. Govoreći o klimatskim promjenama, Grisogono je poručio da su one najveći recentni izazov civilizacije te da moraju postojati efikasni sustavi obrane. 

- Za ovu godinu važno je kada će El Nino prestati. Mogao bi prestati za mjesec ili dva i onda je ovo pitanje hoće li ova godina biti druga ili prva globalno najtoplija godina ikad. U prve tri će biti, to je 80 posto vjerojatnosti. Lanjska je bila apsolutno najtoplija, a ova vrlo dobro konkurira, makar El Nino slabi. Toliko je topline pohranio u oceane, a oceani imaju dugo pamćenje i onda oni zrače energiju nazad i prave te dinamičke sustave. Ovo ljeto isto je za očekivati nekoliko nevremena, da bi bilo više suše... Imamo sušu, sušu, a onda dođu teški prolomi oblaka. Statistički gledano, ova godina mogla bi biti slična lanjskoj - kazao je Grisogono, a onda se osvrnuo općenito na posljedice klimatskih promjena koje bi Hrvatska mogla osjetiti. 

- Prema idućim desetljećima, za Hrvatsku je za očekivati porast nivoa mora za 30-ak cm u odnosu na kraj 19. stoljeća, plus minus pet, šest centimetara. U drugoj polovici ovog stoljeća još jedno pedeset posto toga. To je onda povezano s niz drugih efekata i dinamikom mora. Čim je more toplije, onda ono lakše pomaže razvoju ciklona - kaže fizičar.

Može doći do zanimljivih međudjelovanja ciklone i zagrijavanja mora da oni uđu skupa u fazu i da dolazi do ''meteocunamija'', koji su češći nad toplim nego hladnim morima, objašnjava Grisogono.

POVEZANI ČLANCI:

- Tada se pojave jako veliki valovi, a kad se na to složi plima, to vam je dovoljno za poplave obalnog područja. Imat ćemo nešto manje oborine nego u prošlosti, međutim vi u toplijoj klimi zagrijavate, a držite istu količinu vode na raspolaganju. To vam je nesrazmjer i znači sušno područje. Količina oborine na širem području Hrvatske neće pratiti porast temperature, što znači više suše i poteškoće s vodnim resursima, zaslanjivanje rijeka koje teku u mora i niz sekundarnih efekata na, recimo, eroziju tla itd. - objasnio je fizičar Branko Grisogono.

>> FOTO Ovako izgleda pakao na zemlji: Stanovnici se prže na plus 40, pogledajte u čemu pronalaze spas

Sisak: Obala Kupe ispucana je kao u ljetnim mjesecima
1/30

Komentara 5

LO
Lolita3
09:18 04.05.2024.

I što kaže "atmosferski" fiziko? Sve će probleme riješiti uvođenjem većih poreza? I ljudima zabraniti disanje? I kravicama prdenje? A kako misli riješiti vulkane? Treba li i njima nabiti štoplin u grotlo pa da ni oni ne "dišu"?

ZP
Zabranjen pristup
09:52 04.05.2024.

To oni ove rakete i oruzje sto salju za poboljsanje klime ili? Iz narativa u narativ

LA
larala
09:26 04.05.2024.

Ratovi i oružje ne utječe ništa na klimu samo se eto, čudom sve tako poklopilo... Političari se igraju Boga, razne interesne skupine profitiraju a, naivan narod puši sve što mu kažu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije