Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNI ANALITIČAR VEČERNJEG LISTA

Kotromanović: Zelenskom slijedi jako teška odluka, a Putina može svrgnuti samo jedna sila

Ante Kotromanović, vojni analitičar Večernjeg lista
Foto: Reuters/Boris Ščitar/PIXSELL
1/8
18.03.2022.
u 12:49

Upozorio je i na to kako je Putin u Rusiji okružen istomišljenicima i da ne vidi kako bi ga oni mogli ugroziti čak i ako izgubi rat. Putina bi mogla svrgnuti s vlasti, po riječima Kotromanovića, jedino ruska vojska

Govoreći o trenutačnom stanju na ratištima u Ukrajini, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske i ministar obrane u Vladi RH, a sada vojni analitičar Večernjeg lista, Ante Kotromanović rekao je gostujući na Večernji TV kako je ukrajinska vojska puna samouvjerenja i samopouzdanja te da u bitke s ruskom vojskom ulazi bez respekta. Kazao je i kako je zbog toga ukrajinska vojska uspjela zadržati kontrolu nad većinom gradova iako su oni već danima pod teškom vatrom, a neki su i u okruženju.

– Ključna stvar je sada utrka s vremenom. Naime, svima je važno da steknu što bolje pozicije uoči pregovora koji će se morati dogoditi. Ruskoj vojsci je cilj da zauzme što veći broj gradova i što veći dio teritorija, dok je ukrajinskoj vojsci cilj da barem održi trenutačne pozicije. Na tim nekim pregovorima, koji će se morati dogoditi, odlučit će se o daljoj sudbini rata, odnosno hoće li rat biti zaustavljen ili će se nastaviti – rekao je Kotromanović u razgovoru s Lanom Kovačević.

Kazao je i kako je za Ukrajince trenutačno najteža situacija na jugu, kod Mariupolja, koji je opkoljen već danima i gdje su ruske postrojbe već došle do centra grada i gdje se vode ulične borbe na život i smrt.

Iznimno teška situacija je kod Harkiva i kod još nekih gradova koji su pod stalnim napadima. Za gradove u okruženju postavlja se pitanje imaju li još svježih snaga i koliko još streljiva i hrane imaju, što će biti ključno za dalju obranu. Kada je riječ o Kijevu, kazao je da je svaki novi dan važan i za Kijev, ali i da je to grad koji sada brani više od 100.000 vojnika i policajaca.

Kod opsade Kijeva nema prevelikog napretka iako su na tom bojištu angažirane elitne snage ruske vojske. Kotromanović kaže i kako na ostalim bojišnicama Rusi ne bilježe prevelik napredak. Ukazao je i na velike žrtve ruske vojske koje se, kako je rekao, kreću oko 7000 do 8000 vojnika, zbog čega ruska vojska sada djeluje kao „veliki mlin“.

– Oni zbog tih velikih žrtava, kojima se svakako nisu nadali jer su očekivali da će brzo slomiti Ukrajince, čiste sve pred sobom. Svaki objekt koji predstavlja potencijalnu ugrozu topništvom i oklopnim vozilima uništavaju i tek onda kreće pješadija – pojasnio je Kotromanović.

Upozorio je i da su u zadnjih tjedan dana dobro reagirale i zapadne zemlje koje su u Ukrajinu poslale velike količine naoružanja i to onoga modernog naoružanja poput dronova, protuoklopnih sustava i slično, a što će dati dodatnu potporu braniteljima Ukrajine. Osvrnuo se i na bombardiranje zračne luke kod Lavova rekavši kako Rusi znaju da preko nje u Ukrajinu dolaze razna sredstva te da je samim tim ruska vojska smatra legitimnim ciljem bez obzira na moguće civilne žrtve. Može se očekivati da će takvih napada širom Ukrajine biti i idućih dana.     

Komentirajući snažan otpor Ukrajinaca, Kotromanović je rekao kako je tu presudno veliko srce građana koji brane svoje domove i svoju domovinu te da samim tim dolazak boraca na ruskoj strani iz Čečenije i Sirije nema presudnu ulogu.

Na upit što očekuje od razgovora predsjednika SAD-a i Kine, koji se održavaju dana, i kako će se Kina postaviti dalje u ovome sukobu, Kotromanović misli kako će Peking biti suzdržan jer su Kinezi svjesni kako bi s mogućim sankcijama kinesko gospodarstvo zabilježilo veliki pad.

– Vidi to i po najavama Pekinga da će pomoći Ukrajini poslije rata u obnovi i još nekim koracima koji govore o suzdržanosti Kine – kaže Kotromanović.

Komentirao je i mirovni plan od 15 točaka, o kojemu se već govorilo, rekavši kako će na kraju ipak morati doći do nekog kompromisa. Kotromanović smatra kako će se Ukrajina morati odreći dijela svoga teritorija kao što je Krim. Upozorio je i na to da je Putin u Rusiji okružen istomišljenicima i da ne vidi kako bi ga oni mogli ugroziti čak i ako izgubi rat. Putina bi mogla svrgnuti s vlasti, po riječima Kotromanovića, jedino ruska vojska.

Bilo je riječi i djelovanju predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskoga koji, po riječima Kotromanovića, radi odličan posao te je stalno prisutan među svojim građanima. Pozdravio je njegovo obraćanje članovima Kongresa SAD-a i zastupnicima njemačkog Bundestaga.

Složio se s riječima Zelenskog da je Njemačka kasno poslala pomoć, ali i ukazao na to kako je potom upravo Njemačka donijela dvije iznimno važne odluke. To je ulaganje od 100 milijardi eura u vojsku kako bi je ojačali, a onda i velika vojna i humanitarna pomoć Ukrajincima.  

VIDEO Odesa pretvorena u tvrđavu: Pogledajte kako ovaj poznati ukrajinski grad izgleda u pripremi za obranu od ruskog napada

Komentara 103

DU
Deleted user
14:22 18.03.2022.

Putina nece i nemoze nitko svrgnuti. U Rusiji anno 2022 nema dovoljno kriticne mase da bi se tako nesto desilo. On je sagradio 'nuklearni bunker' oko sebe i nedokuciv je u svom zamku na Crvenom Trgu. Vojni vrh sastoji se iz njemu privrzenih generalisima starog kova,kojima je ugradio onu 'ne misli nego radi sto ti naredim',koju je jos Stalin preko njegovog krvnika Berije upumpao u svijest Rusa. Oligarhi? Kad dobiju poziv od Putina,tresu se kao sibe. Tih nekoliko oligarha koji su u njegovoj blizini(Sechin,Tokarev,Usmanov i sl.) su dobro izdresirani frendovi,ostali su nemocni.dakle preostaje narod. Nemoguca misija,Rusi su naucili da je najpametnije staviti flaster na usta,povuci se i nedaj boze organizirati neki protest,demonstraciju ili organizirano izaci na ulicu. U urbanim sredinama je inteligentsija aktivna ali neorganizirana,malobrojna i nemocna ista promijeniti. A onaj kulak iz ruralne sredine pogleda Ruski Dnevnik na TV,vjeruje sta prezidente prica ili si misli,ma bas me briga,idem ja pomusti moje kravice. Ukratko,tmurno nebo iznad ove planete.

HE
Herceg56
13:05 18.03.2022.

Skava Ukrajini!👍

ZA
zagabria8
14:30 18.03.2022.

Kotromanoviću je stvarno dosadno, svaki dan je u novinama. Što ne otvori svoj blog pa neka piše

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije