ženska prava

Kralj Abdulah ženama u Saudijskoj Arabiji daje pravo glasa

Abdulah
AFP/PIXSELL
25.09.2011.
u 16:18

Žene će se moći i kandidirati na idućim lokalnim izborima, koji se održavaju za četiri godine.

Kralj Abdulah najavio je kako će žene u Saudijskoj Arabiji dobiti pravo glasa te će se moći kandidirati na budućim lokalnim izborima, prenosi BBC.

- Iz razloga što odbijamo marginalizirati žene u svim društvenim ulogama koje su u skladu sa šerijatskim zakonom, odlučili smo ženama dati članstvo u vijeću Shura, počevši od idućeg mandata - rekao je Abdulah, dodavši kako će do promjene doći nakon izbora u četvrtak.

Lokalni izbori su jedini otvoreni izbori u Saudijskoj Arabiji; njima se bira jedna polovica zastupnika u lokalnim vijećima, dok drugu polovicu imenuje vlada. Izbori koje se održavaju idući tjedan tek su drugi do sada, a sljedeći se održavaju za četiri godine.

BBC-jeva dopisnica Emily Buchanan smatra kako je ovo ogroman napredak za prava žena u Saudijskoj Arabiji, kojima je zabranjeno voziti, a ne smiju ni napustiti zemlju bez pratnje. Smatra kako će ova odluka, iako u zemlji nije općeprihvaćena, ipak smanjiti tenzije oko problema ženskih prava.

Komentara 195

RE
@rea
01:03 26.09.2011.

23:37h Leoni je napisao/la: Probudio se i kralj Abdulah Nevjerojatno, kad sad žene zasjednu u vladajuće fotelje i najave matrijarhat ________________________ Najbolji komentar ikad. :o))) U ostalo ne ulazim. LN svima, mirno more.

DR
drug
02:58 26.09.2011.

Koja ne bude glasala za HDZ bice kamenovana

PP
pp
01:03 26.09.2011.

početak kraja! :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije