Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Geotermalni potencijal

Križevčani otkrili ne toplu, nego vruću vodu

Križevčanka 1
Foto: Razvijamo Križevce
21.04.2024.
u 11:58

Konačan je cilj da se geotermalna bušotina Križevčanka-1 koristi za grijanje kompleksa javnih zgrada koje su u njenoj neposrednoj blizini

Na dubini od ni kilometar i pol izmjerena je temperatura od 90,4 Celzijeva stupnja, a Križevčani se mogu pohvaliti da su otkrili ne toplu, nego vruću vodu! Naravno, o geotermalnom potencijalu govorimo, a na onaj koji ima grad na južnoj strani Kalničkoga gorja ukazala je Agencija za ugljikovodike. Kako su nam kazali, u Križevcima su u tijeku dva projekta iz područja geotermalne energije, a sufinancirani su u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. u iznosu od gotovo milijun eura.

– Riječ je o projektima pod nazivom “Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području grada Križevaca” i “Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području grada Križevaca” – o čemu se točno radi, objašnjavaju u Agenciji za ugljikovodike, dodajući da su u geotermalnoj bušotini Križevčanka-1 obavljena hidrodinamička ispitivanja “s ciljem utvrđivanja karakteristika i parametara ležišta potrebnih za eksploataciju”.

Ili, da pojednostavnimo, na prostoru na kojem bi se trebala nalaziti buduća bušotina obavljena su određena mjerenja. A rezultat – odličan! Kako nam kažu iz Agencije za ugljikovodike, naftno-rudarski radovi počeli su mjerenjem statičke temperature i tlaka u ležištu, čime je potvrđen iznimno velik toplinski potencijal. Koliki? Na dubini od 1440 metara izmjerena je temperatura od čak 90,4 Celzijeva stupnja.

POVEZANI ČLANCI:

– Uslijedilo je hidrodinamičko ispitivanje ugradnjom pumpe na 300 i 500 metara dubine te ispitivanje bušotine na četiri proizvodna uvjeta: 5 l/s, 7,4 l/s, 9,5 l/s te 15 l/s. Pri svim proizvodnim uvjetima dinamički nivo geotermalne vode bio je stabilan, što ukazuje na geotermalno ležište povoljnih karakteristika. Najviša zabilježena temperatura na ušću bušotine prilikom hidrodinamičkog mjerenja iznosila je 79,5 Celzijevih stupnjeva. Rezultati ispitivanja u potpunosti su potvrdili očekivani geotermalni potencijal na području Križevaca koji, prema preliminarnim procjenama, ukazuje na mogućnost generiranja 3 MWt toplinske energije – kažu u Agenciji za ugljikovodike.

Ono što sad slijedi jest izrada Elaborata o rezervama geotermalne vode na istražnom prostoru “Križevci” kojim će se utvrditi granice i rasprostiranje geotermalnog ležišta, kao i utvrditi dinamika pridobivanja i mogućnosti korištenja toplinske energije sadržane u geotermalnoj vodi. Konačan je cilj da se geotermalna bušotina Križevčanka-1 koristi za grijanje kompleksa javnih zgrada koje su u neposrednoj blizini same bušotine. Nositelj projekta “Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području grada Križevaca” je sam Grad Križevci, a partneri Komunalno poduzeće Križevci i islandska tvrtka EFLA hf. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije